18 de nov. 2018

Mapes de calor pel disseny d’itineraris d’esquí de muntanya

Al gener de 2018 va sortir la noticia que es podien localitzar bases americanes fent servir els “mapes de calor” generats amb les dades que envien els dispositius amb GPS dels soldats mentre entrenen. Si no ens interessa gaire per on corren els soldats, trobarem més útil fer servir aquests mapes de calor per dissenyar o introduir variants a les nostres rutes d’esquí de muntanya o altres esports a l'aire lliure.

Un mapa de calor es genera mostrant de forma agregada en un mapa tots els “tracks” dels usuaris d’una determinada aplicació com pot ser Strava o Movescount de Suunto. D’aquesta forma es pot veure per on ha passat la gent i si es fa servir poc o molt una ruta. Les rutes es poden filtrar per esports de forma que podem veure sobre el mapa d’una forma molt gràfica les rutes d’esquí de muntanya.
Mapa de calor de la zona de la Maladeta i Aneto, per l'activitat d'esquí de muntanya. Es pot veure que la ruta més freqüentada és pujar a l'Aneto per la Renclusa i el Portillón superior, també es poden localitzar fàcilment, en aquesta escala, les altres rutes i variants principals.

Podem fer servir els mapes de calor per trobar les rutes més freqüentades que ho són normalment per algun motiu ja sigui perquè són més accessibles, més segures, més fàcils o tenen algun encant especial. O el contrari per descobrir rutes solitàries i poc freqüentades; per descobrir noves zones, petites variants de rutes que fem sovint o per saber si un tram és esquiable o no i així facilitar el disseny d’una ruta.

Fer servir un mapa calor és molt fàcil i intuïtiu, per exemple aquest és l'enllaç al mapa de Suunto per la zona del Bastiments, canviant l'escala podem navegar a tot el Pirineu o a tot el mon (alternativament podeu cercar a Google "Suunto mapa de calor" i al accedir seleccionar l'opció de mapa de calor)

Si és vol canviar el tipus de mapa de fons (topogràfic a satèl·lit per exemple) s'ha de fer servir el símbol del món de baix a la dreta i el desplegable de d'alt a l'esquerra és per canviar d'esport.

3 comentaris:

Ricard Martínez ha dit...

Friso per veure el mapa de calor de la Vallter-Mentet !!

Està molt bé aquesta info !!

Berta ha dit...

Molt interessant, Pep! Gràcies per compartir!!!

Carles Lluch ha dit...

És espectacular i sorprenent. Gràcies!