23 de maig 2018

Entre el Pays Toy i la vall de Lutour, Arriou Né (2.577 m.) i Labas (2.946 m.)

19-21 de maig de 2018
Tres dies de bon temps al cor dels Pirineus, que més podem demanar? Sobretot quan s'acosta un cap de setmana llarg de meteorologia incerta i no tenim un destí prefixat. Ràpida cerca sobre mapa buscant refugis per a nosaltres desconeguts i a partir d'aquí esbrinar quins són oberts aquests dies. La sort fa que el refugi d'Estom just obre aquest cap de setmana. Feia temps que no sortia de casa sense saber ben bé que faria...
Estarem sols al refugi. La Patricia fa tot el que pot per que ens trobem com a casa malgrat l'helicòpter encara no ha pogut proveir el refugi. Neu primavera a partir de 1.800 m., humida a cotes baixes però prou bona a partir dels 2.000 m.

Dissabte, 19 de març 
Matí:
Luz-Ardiden (1.735 m.)-Soum d'Arriou Né (2.577 m.)
+/- 850 m.; F, S2-S3, **, 4h

Després de pernoctar divendres al bell mig de la 60a Peregrinació Militar Internacional a Lourdes un es lleva amb la sensació d'haver viscut una de les millors escenes dalinianes mai somiades.


Deixem el cotxe al pàrquing de l'estació d'esquí de Luz-Ardiden, en 5 minuts calcem esquís. Pugem propers al telesella de la Badete fins arribar al la valleta de Cloze que seguim fins al coll homònim. 
Des d'allà on hi ha un segon telesella seguim SW amb els esquís als peus fins a prop del cim. Curta grimpada i ja som a dalt. Descens ràpid per la dreta de la valleta de Cloze per comes àmplies fins al cotxe.

Tarda:
La Fruitière (1.374 m.)-refugi d'Estom (1.804 m.)
+/- 430 m. a peu, 2h

Des de l'Hôtellerie de la Fruitière seguim un ampli camí recorregut per nombrosos turistes fins al refugi d'Estom situat vora el llac del mateix nom. Si l'itinerari és còmode i preciós, la situació del refugi encara ho és més.

Diumenge, 20 de març
refugi d'Estom (1.804 m.)-pic de Labas (2.946 m.)
+/- 1.150 m.; D-, S3 (S4 corredor NE: 250 m entre 35 i 40º, ***, 5h

Travessem la sortida d'aigües del llac amb unes certes dificultats i anem a buscar la neu que és ben a prop. Passem per la vora dreta del llac E fins arribar a la coma que ve del coll d'Arraillé.
La remuntem una estona i aviat ens desviem S per pendents sostinguts fins al fons del Vallon de Labas.
Al fons, a tocar del coll veiem a la nostra esquerra el corredor d'uns 250 m. que ens durà directament fins al cim.
Si un s'acosta al coll de Labas a l'altra banda pot albirar un magnífic descens que deixem pendent per un altre dia. Des del cim esplèndides vistes amb el Vignemale a tocar. Hem deixat els esquís a mig corredor. Des d'allà descens ràpid i boníssim fins a tocar del refugi.
Una altra ruta que sembla interessant és pujar per la seva impressionant cara SW i baixar el corredor NW pel qual hem pujat. Des del cim també es veu llaminer el coll de Malh Arrouy i els llacs que l'envolten. Per arribar-hi des del refugi d'Estom s'ha de passar per bell mig d'una cascada que cal trobar en bones condicions. Tarda per gaudir del refugi i d'un vespre plujós.

Dilluns, 21 de març
refugi d'Estom (1.804 m.)-coll d'Arraillé (2.583 m.)-refugi des Oulettes de Gaube (2.150 m.)-Pont d'Espagne (1.500 m.)
+/- 800 m.; F+, S2, **, 6h

Seguim la ruta del dia anterior i en lloc de desviar-nos cap al Vallon de Labas continuem tota la coma fins al coll d'Arraillé. Aquesta petita vall està arrasada per les allaus. Contemplem una de més recent que va caure el dia anterior probablement produïda per un enorme roc que es va despenjar de la part superior de la carena.
Patricia estava una mica intranquil·la fins que no ens va veure arribar. La pluja de la nit anterior ha deixat la neu ben humida i poc abans del coll ens baixa una petita allau pel vessant esquerra i alguna purga per la dreta. Amb cura arribem al coll i a partir d'allà a gaudir d'un excel·lent descens directe fins al refugi des Oulettes de Gaube. La neu a aquesta banda està molt més estable.
Des del refugi amb els esquís als peus anem trampejant una zona més planera fins a trobar el camí que baixa per l'esquerra del torrent. No parem de mirar enrere, l'espectacle s'ho mereix.
Arribem a una palanca que travessa el riu i allà descalcem esquís (1.980 m.). Es podia esquiar una mica més per l'esquerra del torrent sense travessar la palanca però com no ho tenim clar prenem el camí i baixem ja a peu fins l'aparcament de Pont d'Espagne.
Baixada encara més bonica i variada que la pujada a Estom. Un bon final per aquests 3 dies, encara queda molta neu en alçada!

Eli, Jaume, Marta, Núria, Pep i Ricard

Bones traces!

5 comentaris:

Núria ha dit...

No m'esperava 3 dies tant complerts i variats. Un lloc solitari i amb molt d'encant. Gràcies per la proposta. Una gran sortida per acabar la (meva) temporada.
A partir d'ara ens veiem sobre rodes ... bon estiu cegesquiador@s!!!!

Jaume J ha dit...

Gràcies per la piulada Pep! i el Labas... itinerari preciós amb el component just de pendent i bellesa, ganes de baixar també la S, o el descens del Col de Labas... Queda neu, i ganes!

EliCS ha dit...

Gràcies per tot: la proposta, la companyia... tres dies fantàstics ;-))
amb ganes que torni la neu fresca.

Ricard Martínez ha dit...

Fantàstic cap de setmana !!! Recordeu que el temps és relatiu i la predicció encara més...

jordi laparra ha dit...

super! bona sortida!!! cracks!!! fantàstic!