24 de març 2012

Tuc dera Escaleta (2.469 m)Artiga de Lin, Val d'Aran
24/03/12
6h, +/-1.250m, S2, **

Amb el permís de l'allau Simona ens endinsem a l'Artiga de Lin per iniciar les esquiades de primavera. Amb la nevada d'aquesta setmana, les muntanyes que tanquen el circ de l'Artiga estan blanques com un mató. Aparquem a l'ermita de l'Artiga de Lin (1.233 m, més amunt la pista presenta neu) i enfilem a peu el camí històric al Còth dera Montjòia. Posem esquís en sortir de la fageda (1.615 m) i continuem pujant en direcció l'evident coll. Creuem alguns dipòsits d'allaus recents i tracem l'itinerari buscant el camí més suau i menys exposat al barranc a la nostra dreta. Guanyem el Còth dera Montjòia (2.069 m), que ens dóna vistes excepcionals sobre el País de Luishon i l'Espitau de Banhères en primer terme.

Des del coll, virem el rumb a sud per seguir pujant per la llarga i ampla carena anomenada Sarrat des Cabiròus que sense complicacions ens permet assolir el Tuc dera Escaleta (2.469 m). Els històrics Còth de Lunfèrn i Pòrt dera Picada per saltar a l'Hospital de Benasc queden ben aprop nostre. Gaudim d'un ambient molt alpí i el dia és radiant, i ganyipem mentre apreciem la generositat de la tempesta de neu de dimecres a la Ribagorça, Aran i Alt Pallars, i en menor abundància al Couserans i Luishon.

Des del cim les possibilitats de descens són variades. Però avui per les condicions i l'horari decidim desfer l'itinerari d'ascens. Trobem neu pols una mica ventada des del cim fins al coll, i neu primavera del coll fins a l'entrada del bosc.


Itinerari al Còth dera Montjòia. Mirada enrera al Tuc d'Auba. Neu ventada al coll.


Cara NE del Tuc dera Mina. Descens des del cim i cap al coll.

Bones traces de primavera!!

Carles i Montse