17 de gen. 2012

Curs PIEPS sobre "seguretat en muntanya hivernal"

Aquí teniu una valoració sobre el curs promocionat per PIEPS sobre "seguretat en muntanya hivernal" del passat 14 i 15 de gener, dut a terme per l'escola de muntanya Dablam amb seu a la base del refugi La Pleta del Prat, a peu de pistes de l'estació d'esquí de Tavascan.

A aquest curs ha estat convidat tothom que ha comprat algun aparell DVA PIEPS els darrers mesos.

·        Dissabte 14, de 18:00 a 20:00, al refugi La Pleta del Prat.
o        Presentació del material de seguretat, és a dir, DVA ’s (dispositius de víctimes d'allaus), pales i sondes. Va consistir en poder veure i tocar físicament diferents models per poder apreciar els avantatges o no de cada un d'ells, diferenciant entre aspectes de tecnologia i de material. Pel que fa a DVA 's, varem veure d'una, dues i tres antenes. Pel que fa a pales, diferenciació entre les de metall i les de plàstic. Pel que fa a sondes, de diferents consistències i longituds. Molt útil per tenir criteri a l'hora de comprar aquest tipus de material.
o        En el mateix sentit, explicació teòrica sobre el funcionament del material i el protocol d'actuació, pas a pas, en cas d'estar en un accident d'allau. Tot això amb el suport d'una útil presentació PowerPoint.

·        Diumenge 15, de 9:30 a 14:30, en el camp de DVA 's que tenen al marge de l'estació d'esquí. Repàs dels conceptes teòrics tractats el dia anterior, per passar ràpidament a fer les pràctiques.
o        Sonda: Explicació de com portar-la a la motxilla. Pràctica de la forma de desplegament ràpid. Posicionament del cos per a la seva utilització i interessant pràctica en la qual varem tenir l'oportunitat de sondejar a cegues diferents objectes, per tenir consciència de les diferents sensacions que s'experimenten.
o        Pala: Un cop identificada la víctima, lloc on començar a palejar, tècnica de com palejar, de com trencar la neu i de la construcció de la terrassa que et permet acostar-te a la víctima.
o        DVA: Explicació de com portar-la a sobre i repàs dels aspectes tècnics del seu funcionament, per poder entendre millor el que està passant quan l'estem utilitzant. Repàs del protocol de recerca. És important dir que l'estació d'esquí de Tavascan és de les poques que a Catalunya té un camp de DVA 's. És a dir, és una zona gran delimitada que simula l'escenari de recerca de víctimes en una allau, on hi ha enterrats a certa profunditat uns dispositius en forma de placa que simulen víctimes emetent les necessàries senyals per a poder trobar-les. La pràctica consisteix en realitzar per torns la recerca d'una víctima. Després passem a fer recerques de diverses víctimes, que resulta molt interessant ja que pots posar en pràctica la funcionalitat de discriminació de senyals del teu DVA, en cas de tenir-la.

Valoració: Excel·lent! A destacar la professionalitat dels professors de l'escola de muntanya Dablam, així com la seva amabilitat i atenció. Curs molt complet, 100% útil i 100% recomanable. De fet, hauria de ser obligatori. D'altra banda, el refugi La Pleta del Prat està en un entorn bonic i alpí i les persones que el regenten molt amables. Crec que a febrer està previst realitzar un altre curs, així que ja sabeu! I si hi ha bona neu, hi ha recorreguts interessants per realitzar allà mateix, com varem fer nosaltres.

Gonzalo C.
 

1 comentari:

Berta ha dit...

m'ho apunto!!!!
berta