14 de febr. 2010

Tuc deth Plan der Òme (2196 m) i Cap d’Estanhs (2082 m)


Serra de Vacanera, pel poble d’Artiga, Luishon

+/-1300 m, S2, **, 5h30min

13-Febrer-2010

La Serra de Vacanèra tanca per l’oest la vall de l’idílic poble de Bausen, al Baish Aran, i per l’est el Luishonès, amb Banhères de Lusihon com a poble cap de la vall.







Amb risc 3 a l’Aran i risc 4 al Luishonès, la Serra de Vacanera (= muntanya de vaques) pot ser un bon objectiu. Creuem el Portilhon, i des de Banhères de Lusihon prenem una carretera local en direcció nord fins al poble de l’Artiga (1225m).

L’ambient és molt fred: -10 ºC i boira gebradora. Sortim del poble amb els esquís als peus. L’itinerari és tipus ”Gruyere”: anem guanyant alçada progressivament per prats sense cap mena de dificultat en direcció est. A 1500m superem la boira i el dia esdevé radiant i sense vent. Trobem una traça, potser d’ahir? Més enrere puja força gent amb raquetes i esquís: és una sortida clàssica de la zona, i sobretot amb el gran bo que fa avui.







La neu és pols amb la superfície gebrada, però el vent fort de la setmana ha fet feina... ens ho recorda el gel que de tant en tant es manifesta per sota. Passem per la cabana de Saunères (1660 m) i seguim amunt fins a la de Peyrehitte (1947 m). Flanquegem el Cap d’Estanhs per l’oest sense perdre alçada fins al còth de Vacanera (1978 m). Al coll, trobem restes de les instal·lacions de les antigues mines de ferro. Des d’aquest punt fins el Tuc deth Plan der Òme cal seguir un llarg i suau llom que permet gaudir d’impressionants vistes cap a les muntanyes d’Aran, Luishonès i Comenges. Mentre, la boira es manté persistent al fons de les valls.

Iniciem el descens pel llom seguint les traces de pujada, però des del punt 2047 m ens llancem per una pala en direcció oest en direcció a una cabana (1760 m) ben visible just per sobre del bosc. Aquest descens és especialment bonic per les vistes sobre les muntanyes del Maupàs i cia.













Posem pells i remuntem la pala fins al còth de Vacanera i pugem al Cap d’Estanhs pel seu costat nord. Saludem a distància als nostres amics de Bausen per iniciar el segon i darrer descens del dia cap a l’Artiga seguint més o menys el mateix itinerari de pujada.








Bones traces

Montse i Carles

6 comentaris:

Home de les Neus ha dit...

soc el de la traça del dia abans! ... o ho hauré desitjat? bonic itinerari i fantàstiques fotos!

Berta ha dit...

sí.....quines fotos més suggerents! esteu fets uns bons poetes!!! espero l'any vinent acompanyar-vos alguna vegada :)

Carles ha dit...

T'hi esperem Berta. El mèrit de les fotos és del paisatge. Miréssis cap a on miréssis ... el dia era radiant.

roger ha dit...

Estic amb tu, Berta. Grans fotos. I és que el Carles té molta "traça".

FRANCISCO ROMAN ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
FRANCISCO ROMAN ha dit...

Os varem trobar al cim de la Cigalera i al Pla de Beret.
Vareu fer una activitat molt guapa el cap de setmana..
Felicitats, sou uns fieres..
Mercè i Paco