9 de des. 2008

Tuc d'Aubàs 2072m - 8/12/2008 (el dia després)

Rosa S, Berta A i Jaume J
Traca final d'una bona puríssima a l'Aran! la majoria Salana i Aubeta però com que erem colla també s'ha anat a Cap des Clòsos, Montpius, Cigalera i Aubàs (uns diumenge i d'altres dilluns).
+/-850m (o menys si es puja un tros de pista en cotxe); orientació N-O; 2h30' pujar, 30' baixar.
Dificultat: *, F, S1-S2
Neu i meteo: temperatura positiva, amb vent del sud que ens ha portat núvols. Neu molla a la part baixa i pesadota a la pala. Abundant per sobre els 1500m i per sota suficient per baixar esquiant per la pista però no per progressar pel bosc. Moltes purgues i allaus als vesants suds propers.
No sé si us podeu imaginar l'embolic que teníem muntat a l'habitació de l'Alberg on compartíem espai dues parelles, dos nens petits, dos cotxets, dos llitets de viatge, 4 motxilles, innumerables biberons, les botes.... Ens n'hem sortit prou bé i hem après a moure'ns en la foscor i fer la motxilla cada matí sense despertar-los...
El darrer dia toca el desmantellament per deixar l'habitació buida, així que hem renunciat a matinar per anar a la Cigalera i hem deixat l'alberg a quarts de 10 per anar a fer una matinal al baix Aran, al Pic d'Aubàs, mentre la Laia feia de cangur. Precisament ella i alguns més hi van ser el dia abans, i sabem que és una aposta segura.
Per anar-hi cal creuar la vall fins a Bossost i pujar els 8km fins eth Portilhon(1293m). Allí es pot aparcar el cotxe, i recular 250m pel cantó aranès fins a una pista forestal on ja ens calcem els esquís. La pista és molt llarga, però hi ha dreceres que permeten fer via directament cap amunt, això si, no sempre amb els esquís als peus.
El bosc és grandiós.
A uns 1600m trobem una cabana, i ja es veu el marcat coll de Baretja (1750m) i la pala de l'Aubas que queda a l'esquerra, ben orientada a O-NO.
La pujada és agraïda: l'alçada és modesta però el desnivell des del fons de la vall és gran i les vistes a Maladetes i cims dels Luchonnais valen la pena.

Del cim es podria allargar l'excursió cap al Tuc d'Era Trona, Poilanèr, ... Descens pel camí de pujada, primer per la pala i després per la pista, llarga però no cal remar.

Referencies: de nou, llibre "52 balades à skis dans les Pyrénées Centrales" (Itinerari 18), de François Laurens (Editions Didier Richard); Vèrtex 194 (any 2004). En la revista del CEC, Muntanya, hi ha alguns itineraris de F.Xavier Gregori per aquestes muntanyes, però no recordo el núm.
Bones traces i gràcies als "cangurs" d'aquests dies!!!

1 comentari:

Jordi O ha dit...

Tan tapat al baix Aran i a Bonaigua sol fins a les 15:00