12 d’abr. 2007

Piulada - Esquiant per la vall d'Isère i la Vall de Rhêmes 3/04/2007 a 9/04/2007

Enviat per Roger Ll.
Bona nit!
hem estat esquiat durant 7 dies per les valls d'Isère i Rhêmes: Carles Ll., Joan Manel C., Enric T., Xavi A., Ramon O., David T., Jordi T. i Roger Ll.
Ha estat una travessa circular basada en la travessa "entre laTarentaise i la vall de Rhêmes" del llibre "Alps amb Esquís" del'Oriol Guasch, però ampliada i modificada segons les condicions que hem trobat i les nostres conveniències, fent servir també el llibre"Ski de Randonnée - Savoie" de l'editorial Olizane, els mapes de la zona (núm 102 del IGC) i les valuoses indicacions dels guardes dels refugis de Prariond i Benévolo.
7 cims de més de 3.000, uns 7.300m de desnivell, 5 dies de meteo excel·lent i 1 de dolent, i molts bons descensos amb neu pols.
3/4/07 Val D'Isere - Refugi Prariond 2324m
+250, F, **, 1h30min
Deixem el cotxe abans del pont de Saint Charles, al final del poble, i pugem fins el refugi evitant l'engorjat i seguint el camí d'estiu, segons indicacions del guarda del Prariond (no seguim la ressenya del Guasch, que va pel fons de l'engorjat). Aproximació fàcil, tot i un flanqueig no tan fàcil. Neva.
El refugi de Prariond és petit, acollidor i portat per una família encantadora.
4/4/07 Gros Caval 3.285m del del Ref. de Prariond
+/-1000, PD, **, 4h
Cim directe i poc difícil que fem sortint i tornant del refugi de Prariond. Dia complicat per la nevada, el vent i la poca visibilitat, però fem cim (i baixem!) gràcies a l'amic GPS i a que ningú diu d'abandonar... Ressenyat al llibre del Guasch, però nosaltres fem l'ascens i el descens per la gelera del Gros Caval, seguint les indicacions del guarda.
5/4/07 Grand Aguille Rousse 3.482m des del Ref. de Prariond
+/- 1.158, PD+, ***S4 a la sortida del coll
La nevada del dia anterior ens ha deixat entre 50 i 70cm de neu pols a estrenar, i un sol radiant. I ho aprofitem per fer la Grand Aguille Rousse des del Ref. de Prariond, ressenyat al llibre del Guasch i al llibre d'Olizane. Gran dia d'esquí i muntanya, però tan sols és l'inici...
6/4/07 Pte Galisia 3.346m en travessa cap al Ref. Benévolo
2.285m+1.019/-1.058, PD+,***Trams S4 si es vol.
Ressenyat al llibre del Guasch. Dia de travessa entre refugis (Prariond - Benévolo) fent el cim de Pte. Galisia. Cim considerat bastant difícil degut a l'accés a la glacera, tot i que la resta de l'ascens és senzill. Per al descens, seguim les indicacions del guarda del Prariond i ho fem pel Ghiacciaio di Lavassey. Neu pols per al descens i dia radiant.
7/4/07 Tsanteleina 3.601m des del Ref. Benevolo
+/-1.350, D-, ***Els 450m finals són una pala de fins 40º
Cim que des del Benevolo no està resenyat a la bibliografia que disposem, i seguim les indicacions del guarda del Benevolo. Cim emblemàtic, sostre i referència de la zona, amb una pala final orientada a N de renom. Calen grampons per guanyar el coll, i per fer bona part de la pala final. Els més valents esquien des de quasi el cim. Jornada radiant i alpina.
8/4/07 Gran Vaudala N 3.272m i Punta Paletta S 3.024m
+/- 1.250, PD+, ***Trams S4
Ruta circular des del Benevolo no ressenyada a la bibliografia.
Sortim del refugi pensant que avui toca una jornada curta fent el GranVaudala però, un cop al cim, el fanatisme i les indicacions del'home-que-té-un-GPS-al-cap fa que variem la ruta per fer un 2on cim per aprofitar els descensos orientats a Nord. Seguint les indicacions del Benevolo, anem a buscar el coll entre els Grans Vaudales per fer el cim N. I un cop allà fem el descens memorable amb neu pols per la glacera, remuntem la Punta Paletta i baixem fins el refu. Altre cop, sol i més sol. I caloreta.
9/4/07 Bca de la Traversiere 3.337m en travessa fins el cotxe.
+1.300/-1.600, PD+, ***
Seguint les indicacions d'un guia, decidim variar la ruta del dia final del llibre del Guasch per poder arribar als cotxes amb esquís i cloure una travessa circular. El cim es guanya des del Col di Goletta, i fent els últims metres amb grampons ja que no és esquiable. Després de fer el cim, baixem des del coll cap al Lac de la Sassiere, però sense arribar-hi. Posarem pells i flanquejarem cap al S. per guanyar el Col de la Bailetta, des d'on farem un descens S directe cap als cotxes amb neu primavera bona al coll, però massa tova al final. 5è dia seguit de sol, tot i alguna boira.
Sense dubte, el més dur ha estat el retorn a la feina...
Bones traces!