17 de gen. 2005

Piada - Pic Ròi de Bassiès 2676m - 13/01/2005

Sergi B, Peter, LuisJavier, Roger, Berta i Jaume.
+/- 1.500m; 5-7h ascens, 1-2h descens. ***, PD+, S3 (S4 a la canal).

Si voleu neu en podeu trobar, i molta, en aquest racó de l'Ariege. A sols 1h30' del refugi de la Molina (105km) per Ax Les Termes - Vicdeçous - Auzat, fins a Marc i L'Artiga.

A 1.200m on hem deixat el cotxe, ja ens hem calçat els esquís encara que els hem acabat posant a l'esquena en passar al vessant assoleiat de la vall. Els primers metres de camí són els mateixos que porten al Ref.de Pinet, a la cara nord de la Pica. De seguida hi ha un trencall cap al Port de l'Artiga, amb marques grogues, que cal seguir enmig d'un bosc de bedolls.

El camí es va enlairant en direcció W fins un punt amb restes d'un pont per on cal creuar el riu, a 1.400m. Tot i l'orientació a partir d'aquí la neu ja és contínua i abundant. En front una cinglera, "La Raspa", sembla tancar la vall. Aquesta, però, gira cap al SW per una pala de fort pendent.

S'obren nous espais: veiem els ports de l'Artiga, el de Lladorre, i els Pics de Broate i Salibarri, i el camí al Pic de Puntussan... hi haurem de tornar!

Nosaltres, abans d'arribar als Orris de Menyspelat, a 1.755m, baixem a la torrentada i ens enfilem per una canal molt dreta i estreta en la part baixa que ens ha de permetre accedir als graons superiors de la cinglera. Poc a poc el camí es va fent més fàcil. Ens decantem a cap a l'est passant sota dels contraforts de la Roca Encorbada i accedim a la fabulosa pala S que baixa dels cims de Bassiès i de Bellcaire.
Amb l'objectiu davant tirem amunt, amb la Pica darrera. Ens pesen els metres que portem o la columna d'aire d'aquest m... anticicló? El coll de més a l'esquerra, on pugem, no és el bo. Flanquejem cap a l'est i accedim al coll central. El cim queda a l'esquerra. Els darrers metres són de fort pendent. Finalment cal agafar el piolet per superar el darrer ressalt, fns arribar al planer cim on hi ha una fita.

Dibuixem properes travesses en la cara nord d'aquesta muntanya amb el refugi de Bassiés als fons, i contemplem moltes muntanyes. Just davant: Montcalm, Pica, Sotllo, Broate, Salibarri... més a l'oest Montroig, Valier, Mauberme... i les muntanyes de l'Ariege.

El descens, amb neu dura primavera i les darreres llums de la tarda ens deixa més que satisfets...

Acabem la feina a Ca l'Ana, a Ventolà: Galtes amb olives, peus de porc, vedella amb bolets i mel i mató!

Bones traces!!!

+ info:

- Aquest cim només és aconsellable amb neus molt estables: la canal d'accés a la Raspa i altres parts del recorregut semblen propensos a les allaus. Tot i l'orientació S, sembla un bon cim de primavera.

- l'accés a Pinet està molt nevat, esquaible des de 1200m.

- Soulcem està tallat per la neu.

- L'accés a Marc i l'Artiga pot presentar dificultats després de nevades (tot i que fa dies que no neva, la carretera estava força glaçada).