5 de maig 2024

Cap de setmana a la zona d'Ulldeter, 4 i 5 de Maig 2024

Bastiments 2.880m, Pic de la Dona 2702m, Pic de l'Infern 2.869m i Pic de Bacivers 2.844m



Fa unes setmanes, parlant dels noms dels cims i dels topònims, un company em va fer notar que el "nom comercial" Vallter havia desplaçat al topònim de la zona: Ulldeter. Segurament els noms són coses vives i canviants però és una reflexió que mai m'havia fet i que comparteixo aquí, coincidint amb que hem estat per la zona.

Pel cap de setmana, accepto la proposta que llença el Roger d'anar a "Vallter" i és que cap dels 2 hi hem estat en les dues darreres temporades (i més enrere ja no ho recordem) i el tou de neu que hi ha caigut és impressionant  ... qui ens havia de dir que el Maig seria el "moment" del Pirineu Oriental!

Ja sabíem que no estaríem sols, però la realitat és que el 80% dels esquiadors van al Bastiments i la resta es reparteixen per tot el circ.


Dissabte 4/05/2024:  Bastiments i Pic de la Dona

Tot i pujar sol, però acompanyat d'una cinquantena de persones que es veuen pujant la pala final del Bastiments, m'acabo trobant al cim 3 amics en 2 grups independents i un solitari express (Dani DA). Acabo afegint-me a un vell amic que està amb el seu fill (Eduard i Jordi). En Jordi porta una empenta i il.lusió com per continuar caranejant fins al Canigó! Baixem cap el coll de la Geganta, i posem pells per carenejar fins la Pic de la Dona. 

Del cim baixem cap a la part superior de Xemeneies, amb la millor neu crema i mantell verge.

I és que el Bastiments s'ha convertit en un exotisme.



Neu abundant i en molt bones condicions.


Diumenge 5/05/2024  Pic de l'Infern i Bacivers  +/- 1150m 14kms

Pujada novament pel Coll de la Marrana 2.550m i ens llancem cap a l'altre vessant sense treure pells direcció els Aigols Podrits. Virem a la dreta i seguim l'ascenció fins el Portell dels Gorgs 2.784m on ja veiem el cim ben aprop. Resta l'últim tram força dret però que podem fer amb esquís fins al cim.


Tenim dubtes de si desfer el camí de pujada però veiem més interessant fer el descens direcció el Baciver, fent una circular. Baixem fins al coll a peu per iniciar la baixada. 
A 2.600m tornem a posar pells per anar fins al Baciver. El darrer tram l'hem de fer a peu, doncs no hi ha tanta neu en aquest cim. Després retornem novament fins al coll de Baciver. 
I iniciem el descens intentant no perdre molta alçada cap a la carena que baixa del Bastiments fins al Pas del Bou a 2.678m, on canviem de vessant i fem ja el descens final cap al Pla de la Regalissa i per les pistes tancades de l'estació.

Neu molt transformada i remenada pel pas de molts esquiadors (a la nit no ha regelat)


Gràcies Roger!

Roger (dissabte i diumenge) i Núria (diumenge)