15 de gen. 2023

Descobrint el Beaufortain: 2 al 7 de Gener 2023

A principis de desembre, hi havia neu a 800m, ens imaginàvem sortir de casa esquiant... però això no ha estat possible: va pujar la temperatura i va ploure a 2.500m... la neu l'hem trobat a una alçada d'uns 1700m a la cara nord i a cara sud molt més amunt.

L'entorn d'Areches, cunya del SkiAlpinisme, amb la magnífica Pierra Menta presidint gaire bé totes les activitats amb el permís del rei, el Montblanc, es un lloc fantàstic per fer activitat d'esquí de muntanya, fins i tot amb poca neu, ja que les diferents pistes d'esquí faciliten l'accés a les cotes altes que obren la porta a un munt de itineraris. Hi tornarem.


2 de Gener - Mont Bissane, 1941 m +350m desnivell, F, S2

Fem la primera visita a l’estació d'esquí alpí Les Saissies, situada a uns 1600m d’alçada per  poder assegurar una primera activitat. Ens adrecem al pàrquing de pistes i resseguint pistes tancades i la direcció oest, la del telesky des Carrets i després enllacem amb la carretera, innivada, que ens enfila fins al Mont Bissanne, on gaudim d’unes vistes panoràmiques on apreciem al Mont Blanc i la roca de la Pierra Menta, tots dos ens vetllaran tots els dies. Baixada per pistes.

Mont Blanc

Pierra Menta, aquell puntet negre que sobresurt






3 de Gener - pluja (neu a dalt) i emboirat

Avui no es pot fer activitat.

Alguns decideixen fer una sortida a peu cap al coll de Pre, arribant al Roche Pastire.



Baixant cap a Areches

Un altre grup va a investigar la zona cap al lac de St. Guerin, on hi ha diverses rutes interessants.

Darrera la boira, hi ha un llac, ho prometem

Amb la boira poca cosa s’aprecia… vam preguntar a un grup de caminaires amb raquetes, a quina alçada han trobat la neu i ens indiquen que a prop del Lac de Fees, a uns 1800m d’alçada i a mes de una hora de porteig… descartem la zona.





4 de Gener - Grand Mont (2.686m)1.178m desnivell, PD, S2

Es lleva un dia espatarrant.

Aprofitem la infraestructura de l’estació, per pujar fins a cota 1.700m (hi ha forfaits per grup, el nostre ha sortit a 7,4€/persona) i un cop allí, progressem per la ruta fora pista (balissada i segura) fins al Coll de la Forclaz (2.374m).

La pista balisada de l'estació

El mal temps d’ahir ha deixat una fina capa de nou nova, neu pols…. 

Coll de Forclaz amb el Dard, al fons


Del Coll de la Forclaz, reseguim les traces pel camí tradicional, guanyant alçada progressivament per multitud de turons turons…



Fins a cim.



La baixada, molt gaudidora per la capa de neu nova i per pistes fins al remuntador, que tancava a les 16h.

5 Gener - MONT CLOCHER, 1976 m+486 m desnivell F, S2

El dia es lleva rúfol, tal i com indicaven les previsions així que decidim fer una ruta senzilla per l’entorn de les pistes de les Saisies. 

Comencem al Col des Saisies (1650m) i anem remuntant pel costat de pistes fins al Chard du Beurre (1889 m), direcció sud.

Allà trobem un mirador amb unes vistes excepcionals al Montblanc i una paradeta d’ostres (sí,ostres de la Bretagne! A 1900 m d’alçada i gratis!).


Els més agosarats les tastem, treiem pells i baixem encantats. Tornem a posar pells i anem pujant de nou al costat d’una pista i enfilem suaument per un camí en lleugera pujada fins a la base del Mont Clocher. Fem l’última rampa, una mica més dreta per arribar al cim, just quan els núvols comencen a tapar el panorama que tenim al davant, cap a l’est.

Mont Clocher

Desfem una part del camí. Part del grup retorna a on hem deixat els cotxes i l’altra s’enfila cap la Legette (1865 m) per gaudir d’unes vistes impressionants del Montblanc amb una esplèndida llum de tarda.

El MontBlanc, vist des de La Legette

Fem l’última baixada per pistes per arribar a la part baixa de l’estació, on ens retrobem amb la resta de companys.

6 de Gener 2023 - Rochers des Enclaves 

Amb la informació de primera mà de que els recorreguts que farem estan en bones condicions i s'han fet tots dos itineraris pel altre grup que està a Areches-Beaufort (Moltes gràcies!).

Farem diferents grups segons diferents objectius:

- una part del grup opta pel cim de Rochers des Enclaves, fent una circular per la Grand Pierrerie i baixant Lac de la Girotte F - S2

- altres opten per fer una volta sense cims, tot trascollant el coll de la Fenêtre i de la Cicle.PD+ S3/S4

- Els més agoserats, uniran els dos recorreguts en un de sol, pel que hauran d'anar per feina des del primer moment. PD+ S3/S4

Agafem tots el telecabina de la Ruelle que ens deixa fins l'alçada 1.600m i pujem junts fins a les cabanes le Bolchu (1.970m).

Els que van al coll de de la Fenêtre, remuntaran decididament cap a una canaleta estreta que després dona pas al coll pròpiament dit (grampons recomanable).

La resta de grup anirà cap al col de la Gittaz (2.359m) remuntant progressivament per arribar finalment al Rochers des Enclaves (2.343m) en un recorregut suau però llarg.

Els que han arribat al coll de la Fenêtre (2.245m), descendiran un primer tram costerut (esquiant o amb grampons) i després flanquejaran per no perdre massa alçada cap al coll de la Cicle .

Coll de la Fenetre 

 

Aquesta vessant (Est i Nord) està escombrada per nombrosos dipòsits d'antics allaus fins al coll de Cicle (2.377m), en la que s'accedeix després de múltiples Z's fins a coronar amb una cornisa que caldrà superar traient els esquis. Una part del subgrup decidirà pujar a la Tête de Cicle (2.552m) amb grampons i piolet que és molt aprop (+170m desnivell), i acabaran de dirigir-se a cercar l'altre part del grup, intentant fer l'altre cim. L'altre part del mateix grup decidirà donar la volta a la Tête de Cicle per retornar on s'han separat els itineraris principals. 

Ens retrobem els dos grups a les Roches des Enclaves, uns acabant de pujar-hi i els altres ja baixant.

Rocher des Enclaves

Finalment acabarem trobant-nos tots per sota del llac/presa de la Girotte amb aigües d'un intens color turquesa.

Lac de la Girotte

Per sota de la presa, descendirem per una infernal pista (vessant Nord) amb neu gelada i plena de sots per la freqüentada excursió de senderistes a la presa. La bona noticia és que hi ha neu, perquè no a tot arreu en n'hi ha. Tot i així, a una petita sifonada prop de les cabanes de la Colombe (1.500m), no trobarem neu i tots agraïm poder treure'ns els esquis i caminar abans que afrontar més metres infernals amb cunya des dels 1.700m. En una petita pujada i dos revolts curts, enllacem amb les pistes podent descendir fins al pàrquing. Curiosament tots els grups i subgrups acabem al mateix temps.

7 Gener 2023 - POINTE DE LA GRANDE JOURNÉE, 2460 m+700 m desnivell PD-, S2-S3

Tornem a agafar remuntadors, aquests cop fins a cota 2.300m (14,7€/persona) per anar a buscar el coll de la Grand Combe. Un cop allí, veiem que la cara sud, té neu, però dura, cosa que ens fa anar amb prudència en el flanqueig que ens portarà cap al Coll de la Bâthie (1.889m)

Coll de la Bathie

Des del Coll de la Bâthie baixem esquiant fins un punt on hem de treure esquís per manca de neu i progressem caminant durant aproximadament 15 min. Posem pells i iniciem la pujada deixant a l’esquerra primer els Lacs de Lavouet i després el Lac sans Fons, remuntant fins arribar al coll a 2376m.

Enfilem l’aresta est (alguns amb esquís, altres a peu) fins a l’avantcim.

Grande Journée







Baixem al collet i arribem al cim, just a sobre. Les vistes des del cim són espectaculars, el Montblanc ens acompanya de nou, amb la seva imatge esplèndida.



La tornada la fem pel mateix camí. De baixada cap al coll ens creuem amb el grup de l’altra casa, que ha pujat la Pointe de la Grande Combe abans d’ascendir la Grande Journée. Un cop al coll de la Bâthie, remuntem una mica fins arribar a les pistes de l’estació. Part del grup baixa per una pista vermella força gelada; la resta remuntem una mica més per anar a agafar la pista blava que ens deixarà de nou a Le Planay.

Un petit grup, ha optat per fer la Pointe de la Grande Combe

Hi hem estat: Mikel C, Jose Mari, Teresa L, Roser R, Fina R, Mercè B, Lorena T, Elisa C, Roger G, Carles G, Ana M, Imma A, Xavi K, Alex M, Elisabet C

Textos. Roger, Lorena i Elisabet

Fotos: de tothom.



3 comentaris:

Berta ha dit...

Eli....tu i jo tenim telepatia triant llocs i piulant al mateix temps....estem predestinades!!!! Vau fer molta varietat d'excursions, amb tanta colla:) enhorabonaaaaa

Mercè ha dit...

Molt ben trobades les rutes amb la falta de neu que hi havia. Una zona espectacular. Tornarem amb mes neu!

roser ha dit...

Gran descoberta per a mi, ja tocava conèixer el Beaufort i gaudir del seu territori...i dels seus formatges. Amb ganes de tornar-hi de nou!