20 de des. 2021

Pic de Pilàs 2652m i Pic de Qüenca 2639m sortida de cicle del CEG

El que havia de ser una travessa a Mentet ha estat un cara a cara entre dos cims emblemàtics de les valls d'Àneu. Un canvi motivat per la manca de neu a les carenes del Pirineu Oriental.

I l'hem encertat !! gràcies en part a les recomanacions del Carles, que te molt apamada la zona.

Així doncs hem fet dos cims encarats oest-est.

Descens del Pilàs
Descens del Pilàs

 

 

 

 

 

 

Dissabte 20 de desembre: Travessa de Cerbi a Isil pel pic de Pilàs 2652m + 1200m F/S3

Després de dormir al refugi d'Alòs canviem de vall per anar al poble de Cerbi a 1450m, des del poble seguim la vall en direcció nord est cap al coll de Cerbi, no s'hi arriba directament, és dret i allavós, millor seguir pel bosc per ubicar-nos just sota el Cap de la Travessa i accedir al coll en diagonal mantenint la cota.

Des del coll pugem per la pala a ple sud cap al Cap de Curols 2417m, és d'aquelles pales que vindria de gust baixar-les a plaer, però l'objectiu final serà millor, almenys avui. Des del cap de Curols resten 200m de desnivell fins el cim per una carena que, encara que és un xic accidentada, permet pujar al cim gairebé tot el recorregut amb els esquís als peus.


Des del cim hi ha diversos divertimentos possibles, però avui toca una altra cosa. Retornem fins a un collet  a la cota 2500m, ho fem lliscant per la pala del Pilàs a ple sud amb bona neu primavera. Des del coll canviem de vessant i baixem per les pales Oest del cim, primer flanquejant direcció nord i desprès totalment a l'oest pala avall. 800m de descens continu, escollint entre les amples pales i la llera del barranc de Sarredo. Es veuen les restes d'allaus caiguts més a la nostra esquerra.

Ja per sota de les Bordes de Risé (no cal arribar-hi) trobem una pista que porta a Alòs, en condicions poc favorables per les nombroses petjades del bestiar.


Diumenge 21 de desembre: Pic de Quenca des d'Alòs 2639m F/S3

Tornem als consells del Carles, però li fem cas a mitges... Des d'Alòs remuntant la vall cap a l'oest hi ha tres possibles cims, el pic des Miques, Roca Blanca de Moredo i Qüenca. Tot i voler fer inicialment el Miques un cop a la vall ens adonem que és massa assolellat, Roca Blanca massa llarg per l'hora que anem, així que girem en direcció pic de Qüenca, remuntant el bosc i gairebé pel llom en direcció oest sense cap dificultat fins els darrers 200m, on la pala es redreça i cal fer força voltes maria.

Molt bones vistes dels cims propers i llunyans, la vall d'Airoto i altres objectius...

El descens el fem directes per la pala i després pel bosc amb encara molt bona neu, un regal de gairebé 1000m de bon descens.

 
 Aquests dos itineraris només es poden fer en bones condicions d'estabilitat de la neu, sense que estigui gelada. Atenció al descens del pic de Pilàs pel perill d'allaus.

El refugi d'Alòs d'Isil és un bon lloc per iniciar la ruta del Roca Blanca (#8cims) econòmic i acollidor.

Afegim al llistat del cegesquí gourmand el restaurant de l'hotel Valls d'Àneu a Esterri.

Ens ha quedat una bona sortida de cicle que ens fa oblidar la mítica Vallter-Mentet per uns dies.

Hi hem estat el Manel C, Hèctor A, Berta A i Ricard M

Bones traces !!



 

9 comentaris:

Mercè B. ha dit...

Apa que ben escollit! Vau buscar la millor neu, felicitats! Prenem nota per una altra ocasió :)!

Manel C. ha dit...

Segona edició de la Vallter Mentet que es fa al Pallars, símil al Paris Dakkar que es fa a sudamerica. Ben triada la zona després de descartar també el Capcir, elecció de darrer moment. Improvisar de vegades té premi.
Bones traces.
Manel C.

Berta ha dit...

aiiiiii.....serà difícil d'oblidar tot plegat!!!! he afegit noves incorporacions a cegesquigourmand....Ca la Tona a Isil, el restaurant d'Esterri i la xocolata amb xurros de Tremp......bufffff....empatx de neu i d'emocions fortes! Gràcies Carles per tooooot....després de fer Roca Blanca i Qüenca encara et van quedar ganes d'acompanyar-nos a buscar el cotxe a Cerbi....graaaan recorregut, amb vistes magnífiques als teus cims....i que l'endemà van ser una mica nostres :)
Ricard i Manel....quina VM més xula....preludi d'un magnífic hivern que ens espera....oi? I la neu del Qüenca què???? encara estic baixant!

Núria ha dit...

Sense menystenir la VM, el pallars sempre és especial. Una zona que li tinc ganes. Bona sortida, enhorabona!!!

Jaume J ha dit...

Traces realment bones.... m'apunto les propostes cegesquigourmand!

Raquel ha dit...

Moltes felicitats! Pallars far west

Carles Lluch ha dit...

Moltes de res Berta. Sempre content de retrobar els amics del Gràcia. Les muntanyes son tan teves com meves, perquè no son de ningú i de tots a l'hora. El Pallars és una font inesgotable de raconets per descobrir. Bon Nadal!

Gerard ha dit...

Hola! On podria trobar el track de la sortida. Gracies i sou uns cracks de l'esqui. Salut.

Berta ha dit...

jo no gravo mai tracks...no et puc ajudar....però normalment a wikiloc trobes coses que ajuden :)