25 de des. 2019

Pic de Pedrons més Pic de la Mina

Fa temps que li tenia ganes al Pic de Pedrons, a més aquest any és un dels #8cims. Hi ha una manera lògica de fer aquest dos cims que és baixant del Pedrons per la pala NE cap a l'Estany de Pedrons i accedir al Pic de la Mina des del seu coll nord. Però desprès de les últimes ventades de ponent hi havia molt risc de plaques de vent i feien aquesta ruta molt poc aconsellable. La idea era fer els dos pics per separat perquè tenia tot el dia.

La carretera del Port de Puymorens estava tancada perquè el vent de la nit la va omplir de neu. Vaig haver d'agafar el túnel i pujar des de la part de l'Hospitalet. Ja amb el cotxe aparcat vaig sentir dos trons ben forts, probablement els Gazex del Pas de la Casa provocant allaus abans d'obrir pistes.

Vaig començar a pujar el Pedrons cap a les 8:40, probablement massa d'hora, no hi havia absolutament ningú, vaig anar obrint traça, no quedava res dels dies anteriors. Els efectes del vent eren molt evidents, tot el costat est estava ple de neu transportada pel vent metres que la carena i el costat oest estaven plens de plaques de gel, d'un gel molt dur d'aigua re-glaçada a la nit. La temptació d'anar una mica carena a vall a agafar neu bona era forta però el perill de plaques de vent també molt evident, tocava anar rascant el gel, rac-rac. El vent encara bufava fort, la previsió era que amainaria a la matinada però encara continuava. Entre la solitud, el vent i les plaques de gel van ser una mica massa, desprès de pujar uns 400 metres de desnivell vaig treure pells i cap al cotxe, per un altre dia.

Vaig agafar el cotxe i cap al Pic de la Mina, el Coll de Puymorens ja estava obert, el vent va baixar per fi i les plaques de gel estaven a trams de poca pendent i havien començat a transformar una mica i eren molt més factibles. Al final va ser una passejada que va treure l'experiència amarga dels Pedrons, 2:08 del cotxe al cim i 2:45 de cotxe a cotxe amb alguns trams de neu pols molt agradable a la baixada.

Pic de Pedrons des del Pic de la Mina

Pics de Fontnegra
Foto de cim

Publico sols les dades del Pic de la Mina.

Estat de la neu

La calor i la pluja han desfet força la neu a cotes baixes i les ventades han fet grans acumulacions als costats est i l'han deixat les carenes força pelades.


Fitxa ruta (Pic de la Mina)

Distància: 11.3km
Desnivell positiu acumulat: 772 m
Desnivell negatiu acumulat: 772 m
Alçada màxima: 2683 m
Alçada mínima: 1920 m
Dificultat: S2
Recorregut: Es surt del Port de Puymorens i o be per les pistes o be pel costat ens anem acostant al cim fins arribar a la part alta del telecadira del Dome de la Mina, d'allà accedim al ample llom que seguim fins molt a prop del cim on ens treiem els esquis per fer el 50 m finals per una cresta fàcil fins al cim.
Track i mapa de la ruta (wikiloc): https://www.wikiloc.com/back-country-skiing-trails/pic-de-la-mina-44750700


Fitxa ascensió

Data:  Dimarts 23 de desembre de 2019
Meteo: no gaire fred entre -2 i 2 graus tot el dia, vent fort a cotes altes que va encalmar al migdia.
Estat de la neu: Acumulacions grans de neu transportada pel vent a les vesants est, carenes pelades amb grans plaques de gel de fusió que van transformar una mica al migdia, menys plaques i més neu polç amunt..
Risc d´allaus: Risc 3 a partir de 2400 m per plaques de vent en cares E especialment (NE-E-SE-S). Risc 2 per sota de 2400 m. De totes formes en aquest cim es fàcil traçar una ruta sense cap connexió amb zones de més de 30 graus de pendent i per tant força segura.
Horaris: 2:08 del cotxe al cim, 15´ entre fotos cim, baixar la cresta i transició i 22' de baixada, 2:45 total.



2 comentaris:

Mercè B. ha dit...

Bona piulada! Gràcies!

Jaume J ha dit...

Bona! Ens apuntem la combinació que proposes, hi haurà ocasions de fer-la. Bones festes, bones traces!