22 de març 2018

Esquí de muntanya als Apenins centrals.


Hem anat als Apenins Centrals a gaudir d'alguna de les moltes propostes de rutes d'esquí de muntanya de la zona, alguna ruta hem pogut fer però hem ensopegat amb un dels temporals de neu més llargs i potents de fa molt de temps. Tan potent ha estat el temporal que fins i tot hem pogut gaudir dels monuments nevats a Roma.

Els Apenins Centrals ubicats al cor de la península italiana, conformen diversos massissos i ocupen bona part del territori entre el Mediterrani i l'Adriàtic, amb Roma i Pescara com a referència. A la part central hi ha la ciutat de l'Aquila, capital dels Abruzzos, a 140km de Roma.

En general els Apenins tenen una bona innivació, fins i tot a finals d'abril, gràcies a les precipitacions provinents de la influència dels dos mars, això si, a la zona ens diuen que quan entra el Siroco (vent del sud) la neu es fon en un no res.

L'esquí de muntanya als Apenins Centrals té moltíssimes rutes possibles, només a la guia de dos volums Scialpinismo in Appennino Centrale del Luca Mazzoneli hi ha més de 470 propostes d'itineraris.


La nostra activitat s'ha limitat a fer itineraris protegits pel bosc, arrecerats del temporal.

Monte Puzillo 2174m des del Refugi Alantino +700m F/S3

El refugi Alantino està obert tot l'any, de fet és més un hostal que un refugi, molt acollidor. Ubicat en una extensa planúria (més gran que el pla de Beret) a un extrem de la qual hi ha l'estació d'esquí Monte Felice. Des del refugi hi ha diversos cims a l'abast, tots al voltant dels 2000m. Encara que en l'aproximació cal recórrer el terreny planer fins atacar el bosc amb més pendent,  es fa ràpid i la resta del recorregut és pro dret i distret.



Monte San Rocco 1880m pel refugi de Cerasolo +800m F/S3

Pocs kilòmetres al sud de l'Aquila, l'autopista A24 passa per sota del Monte Sant Rocco, just en aquell punt hi ha una sortida que ens permet ubicar-nos a la carretera de sota del pont, on hi ha un refugi del CAI (tancat a l'hivern). Des del refugi surt una pista que ens porta fins el refugi  Cerasolo, punt interessant per estar-se un parell de dies i atacar els cims de la zona. El refugi és lliure, té llar de foc i llum elèctrica. El bosc a partir d'allà és aquell que tots voldríem esquiar...

Monte Autore 1855m des de Livata 1350m +800 F/S3

És un dels cims principals de la zona del Parc Natural Monte Simbruini. Escollim Livata pel fàcil accés, es tracta d'una petita estació de muntanya amb restaurants, ambient familiar i molt freqüentada pels romans. No es tracta d'un cim aïllat, és un conglomerat de carenes i petites valls, algunes de les quals tenen instal.lacions d'esquí i una fins i tot té una instal.lació per a trineus, amb remuntador inclòs. El recorregut és un constant puja baixa fins arribar sota mateix del cim per atacar-lo plenament pel bosc durant 300m de desnivell.

El Monte Autore té una instal.lació d'esquí molt a prop i es pot atacar el cim des de diverses valls. Tot plegat és un paisatge de boscos nevats ideal per a dies de mal temps.


Mapes: un bon mapa per a la zona, encara que no abarca tots els possibles itineraris és el Parco Nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga Ed: Kompass 1:50.000


Hi hem estat l'Anna M, el Manel C i Ricard M

Bones traces, hi tornarem !!!





4 comentaris:

Pep ha dit...

Una altra zona i un altre refugi lliure per descobrir. Quina meteo..., sort dels boscos!!
Sempre podreu dir que en aquell temporal que tothom recordarà vau ser-hi ;-)
Gràcies per compartir info!

Jaume J ha dit...

Moltes ganes d'anar-hi!

miscel·lAnna ha dit...

La meteo no ens va acompanyar, però, tot amb això vam poder fer tastets i ens ha deixat moltes ganes de tornar-hi...

Hi ha moltes coses a fer!!

Berta ha dit...

No pareeeeu!!!! Un lloc més per anar....quanta neu aquest any! Gràcies per piular-ho!!!