4 de març 2018

Més enllà de la Tossa Plana de Lles.
Tossa Plana de Lles i La Muga de de Cap del Rec,+/- 1750mt, 23Km aprox, F, S3.

Divendres tarda veiem que donen finestra de sol per dissabte e improvisem puja i baixa. Després de mirar una bona estona el mapa buscant itineraris adaptats al BPA proposo fer la Muga i, si es pot, el Montmalús, sortint de Cap del Rec.
Comencem a foquejar a les 9, dia de sol i calor, el bosc esta idíl·lic, carregat de neu. Seguim traça fins l’estany de l’Orri, després ens desviem de la ruta més transitada (pla de Someres i pala sud de la Tossa Plana) i pugem pel llom de la serra dels Galls per superar el circ rocós que esta entre  la Tossa Plana i el Roc blanc.
Arribats al llom a prop del Roc Blanc, veiem que la baixada cap al Estany de la Muga es més pendent del que havíem calculat al mapa, i a més amb la seva orientació nord-oest esta carregadíssima amb cornises i allaus recents. Per altra banda, el temps canvia molt ràpidament i en qüestió de 30 min ens trobem al mig dels núvols, amb visibilitat reduïda. Amb aquest panorama decidim pujar a la Tossa Plana que el camí era fàcil i conegut, per fer al menys un cim. Vent fort i núvols al cim.
Amb molt grata sorpresa, quan comencem a baixar desfent el camí de pujada, els núvols marxen tan ràpidament com havien arribat així que decidim continuar el itinerari cap a la Muga. Molt bona baixada amb capeta de neu pols de la Tossa Plana fins al Prat de la Riba. Llavors baixem un tramet de bosc molt maco fins la vall del Riu de la Muga.
Tornem a calçar pells, remuntem la vall pel seu marge dret i just per sobre del estany més gran de la Muga enfilem la pala Sud-Oeste del cim. Paisatge fantàstic, rodejats de muntanyes i blanc. Cap al final de la pujada la neu ventada esta encara gelada i posem ganivetes. Cim maquíssim amb vistes espectaculars des de el Cadí fins a Andorra. Deu metres per sota del cim estem abrigats del vent i podem fer un mos al solete.
La pala sud de la Muga es una passada, 30º-35º continus, amplia. No hi ha indicis de fusió i esta a barlovent, amb lo qual la considerem que es opció segura i ens tirem a vall..quina baixada més bona!
Baixem fins a sota del Prat de la Riba on tornem a calçar pells per pujar el bosquet y creuar cap a la Serra dels Galls des d’on baixem a la pista de esqui de fons.
Un dia memorable, un paisatge esplèndid i tot el dia sols, tot el dia obrint traça de pujada (desptrés de l'Orri) y esquiant pales verges. Gran companyia. Felicitat. Esqui de muntanya.

Érem Miki, Guillem i Andrea
link al gps del Miki https://www.relive.cc/view/1434962267Mur de núvols
Tossa Plana de Lles, arribant al cim
Vall Estanys Muga
pujant a la Muga
Cim Muga

2 comentaris:

jordi laparra ha dit...

Molt bona idea! que ben relligat! La Muga em sembla un molt bon cim, la vessant nord relligada amb el molntmalús (la vostra idea inicial) i el refu de l'illa obren moltes possibilitats. Molt bona sortida!!!!

Berta ha dit...

que xulo Andrea!!!!! ganes de baixar per aquest pendent que dius......ben avaaaaaaaall!!!!!