30 de maig 2016

Punta Suelza (2.972 m.) per Ordizeto, 28 i 29 de maig de 2016

A hores d'ara a les muntanyes encara queda molta neu a cotes altes i la bicicleta pot ser un bon instrument d'aproximació per fer aquells cims que tenen alguna pista que arribi més enllà dels 2.000 m. d'alçada. La Punta Suelza és un extraordinari i solitari mirador que compleix aquesta condició. Des del cim les vistes cap a Posets, Eristes, Culfreda, Cotiella,...són magnífiques.
L'objectiu biciesquí era un altre però la previsió del temps pel cap de setmana amb possibles tempestes de tarda aconsellaven ser prudents i aprofitar els matins, així ho van fer i va sortir bé encara que finalment dissabte no va ploure fins al vespre.
Dissabte, 28 de maig de 2016
Central de Barrosa (1.140 m.)-Refugi d'Ordizeto (2.385 m.)
btt: +950m; esquí: +300m F*


Ben d'hora al matí aparquem el cotxe al costat de la central de Barrosa. Carreguem les bicicletes amb els esquís i la resta de l'equipatge per tal de passar la nit al refugi d'Ordizeto i l'endemà fer el cim de la Punta Suelza. Enfilem la pista que en uns 11 km. arriba fins a l'ivó de Ordizeto.
La pista puja fort i quan portem 8,5 km, al voltant dels 2.100 m, ja veiem prou neu pel descens de l'endemà. Amaguem les bicicletes i ens acostem a la neu que ens permetrà arribar amb esquís als peus fins al refugi. Seguim recte S cap a la collada d'Ordizeto i des d'allà SW seguint més o menys la pista que arriba a l'ivó d'Ordizeto.

El refugi una mica malmès per les bretolades d'alguns és força gran, hi caben al voltant de 20 persones. L'any 2014 el refugi estava molt brut, per sort algú hi ha fet neteja i l'estat és acceptable. Al voltant del refugi no hi ha llenya, tanmateix el vidre davanter de l'estufa està trencat...  El dormitori situat a la part superior és excel·lent amb matalassos en molt bon estat. L'entorn del refugi es agradable amb bones vistes i possibilitats de passejar els esquís pel vessant nord de la Punta Fulsa. Passem la tarda badant mirant núvols que no acaben de descarregar les tempestes anunciades. Cap a les 8 del vespre s'anima a caure una mica d'aiguaneu.
Diumenge, 29 de maig de 2016
Refugi d'Ordizeto (2.385 m.)-Punta Suelza (2.972 m.)-Refugi d'Ordizeto (2.385 m.)-Collada d'Ordizeto (2.230 m.)-Central de Barrosa (1.140 m.)
esquí: +600 m., -900 m. S3-S4**, PD
btt: -950 m.


L'endemà és lleva un dia esplèndid amb alguns núvols al vessant nord del Pirineu. Resseguim l'ivó SE fins a passar entre un mur de la presa i un pluviòmetre. Anem a buscar la base d'un esperó rocós que baixa de la Punta del Cau SE, li donem la volta i entrem en una coma molt marcada propensa a les allaus, de fet davant nostre cauen uns quants blocs... Fem un flanqueig ràpid SE per evitar aquesta zona i des d'aquí recte amunt per l'esquerra de la coma. Abans d'assolir l'aresta NW el terreny es redreça molt, pugem a peu. Continuem a peu i deixem els esquís a la base d'un avantcim on apareixen algunes pedres. Una llàstima ja que avui es podia revoltar aquest avantcim S i arribar amb esquís fins a dalt de tot. Fem ràpidament el cim ja que els núvols avancen ràpid i amenacen amb no deixar-nos gaudir d'una baixada que promet. Des del cim encara tenim un moment per intuir algun itinerari de futur més hivernal.
Retornem esquiant fins al coll (2.798 m.) que hi ha entre la Punta del Cau i la Punta Suelza i des d'allà fem un parell de girs inicials que fan fluir l'adrenalina. Després amb més tranquil·litat gaudim de la resta de la pala amb bona neu primavera. Prop del refugi ens cau una mica de pedra, hi arribem amb un somriure, quina baixada!
Recollim la resta de l'equipatge amb un somriure encara més gran, ens espera la resta de la baixada encara més bona que ens deixarà al costat de les bicis.
Repartim els estris sobre les bicis i ara a fruir de prop de 1.000 m. més de baixada. Només qui ha provat aquest doble descens sap la satisfacció que suposa gaudir d'aquests moments en un entorn pirenaic.
Bones traces bicicleteres!

9 comentaris:

Jaume J ha dit...

Un 10! quantes vegades la he fet mentalment aquesta combinació a Ordiceto...

Pep ha dit...

Jaume, tu em vas donar la pista per anar-hi, gràcies ;-)
Al mapa que adjunto a la piulada el refugi d'Ordizeto està mal situat...

Berta ha dit...

Quina meravella!!!! Gran aventura, de les que m'agraden....

Berta ha dit...

Quina meravella!!!! Gran aventura, de les que m'agraden....

Tossa Pelada ha dit...

Pep, bones idees, bones sortides, la meteo ja no depèn de tu. Et començaré a demanar consells per fer les sortides.

Carles Perera ha dit...

Haurem d'afegir un especial de com portar la bici amb tots els estris d'esqui, pernocta, menjar,... Visca el biciesqui!!! Felicitats !!!

Anna Mesalles ha dit...

Felicitats per la sortida!!
Bona combinacio

roser ha dit...

Això del biciesquí és molt agraït...i s'encomana !

ricard ha dit...

Caram, felicitats per aquesta nova modalitat de biatlon bici-esqui, com n'hi diras, biesquiatlon?

Molt bona idea.