15 de febr. 2015

Traces atlàntiques a la Val d’Aussau


piulada amb alguns dies de retard...

del 6 al 9 de febrer del 2015

La nevada excepcional de finals de gener ha deixat un bon paquet de neu al vessant nord dels Pirineus, i especialment els Atlàntics, des de les cotes més baixes del fons de vall. Amb la previsió méteo de relativa estabilitat atmosfèrica però encara temperatures molt fredes, i el perill d’allaus entre Marcat i Fort, apostem per un cap de setmana llarg de 4 dies a la Val d’Aussau (en francés, Vallée d’Ossau), al cantó del Béarn i departament dels Pirineus Atlàntics.

El poble de Laruns, on conflueixen les valls que menen als famosos ports de l’Aubisque, el Pourtalet i el Marie Blanque serà el nostre camp base. I l’encertem plenament, doncs amb pocs km de cotxe, podem accedir a nombrosos itineraris començant des d’una cota modesta però amb un gruix de neu nova impressionant. Divendres i diumenge fem nit a la Gîte Embaradère, i dissabte (totes les Gîtes ja estaven completes quan varem trucar durant la setmana) a la Chambres d’Hôtes Le Youkoulélé. Aquí teniu una breu descripció de l’activitat realitzada.

Mont Lazive 1445 m
+/-1350 m, 14 km, 4h30, *, S1

des de Bagès (650 m). “Balade à skis” ideal per estirar les cames després del viatge. Itinerari “bucólico-pastoril”, entre granges, bordes, fagedes i rouredes, assolint dos cops la cota més alta del Mont Lazive. Per la propera ocasió, amb millor estabilitat, visibilitat i més temps, ens mirarem el Soum de Grum.


 

 


Pic de Chérue 2198 m
+/-1500 m, 12 km, 6h45, ***, S2/S3

des del Lac de Fabrèges (Pàrquing Pont de la Sagette, 1238 m). Sort que trobem traça oberta per remuntar la fageda i avetosa del Ravin de Chérue ben carregada de neu. És un dels clàssics de la zona, ja que la visió de la cara NE del Midi d’Ossau és imponent. Des del cim, fem un descens amb pols d’escàndol en direcció NW cap a la Vall de Magnabaigt fins la cabana del mateix nom, i remuntem pel Coll de Magnabaigt per visitar el Chérue per segon cop. Ara sí, descens pel seu vessant NE (els primers metres són gel viu) passant prop de la cabana de Chérue i empatx de pols dins la fageda fins tornar a l’aparcament.

 

 



Pic de Gourzy 1917 m
+/- 1550 m, 12 km, 6h, **, S2

des de la Ferme de Soulé (entre Laruns i Eaux Bonnes, 660 m). Un altre dels clàssics de Laruns, ens ho demostra l’autopista oberta que ens guia enmig d’una boira espessa. Remuntem el bosc d’Assouste i un cop per les pales obertes de Le Gourzy, apareix un sol radiant i a sota nostre un mar de núvols. Continuem per la carena, cal fer diversos puja-i-baixa, fins el Pic de Gourzy, amb vent fort de l’E i una placa de vent acabada de formar que desencadenem just sota la cornisa, a sotavent. Descens per pales suaus orientades a W en direcció a la cabana de Lacarret. Remuntem el Col de Gourzy i retornem pel mateix itinerari, de nou dins la boira, tot gaudint de la bona neu i del bosc d’avets ben gebrats.

 

 



Malh de Massibé 1973 m
+/-1200 m, 15 km, 5h, **, S2

des del Plateau de Bénou (aparquem al peu de carretera, davant la capella de Houndas, 840 m). Com que és dilluns, i la traça ha quedat “ben feta”, trobem l’itinerari sense perdre’ns entre nombrosos camins i cruïlles amb pistes. No obstant, en ser terreny karstic, anem seguint sobre mapa cadascun dels ressalts i trams de fageda molt obaga, fins la cabana dels Cambrots. Guanyem la carena de la Sede, i per terreny molt suau amb un panorama del conjunt de muntanyes de Laruns excel·lent, fins el coll de Lansatte. El gel viu ens obliga a calçar grampons per fer cim, encara amb vent moderat de l’E. Tornem als esquís, i gaudim de molt bona neu pols, sobretot als trams més obacs de fageda, però ja transformant a les cotes més baixes.

 

 



Crew: Marc, Roger, Santi, Carles i Montse

Fotos:
 Carles

Bones traces hivernals!!



Bibliografía i Cartografia



4 comentaris:

Roger ha dit...

Bona piulada Montse,
I uns itineraris molt i molt xulos. Quedarà un bon record d'aquesta sortida.
I quina volada cap al forat entre la boira...
fins aviat!!!

Jaume J ha dit...

Quan somio en traces d'hivern crec que són com aquestes... Bona elecció i piulada més que suggerent! Que no s'acabi l'hivern....

Berta ha dit...

Magnífffic!!!! moltes gràcies per escriure les vostres aventures, impressionants!
Carles....quines fotos!!!!!! gran bo :)

Jordi G ha dit...

Les bones piulades es fan esperar, chapeau!