18 de febr. 2015

L'Alternativa

Degut a l'allau d'inscripcions a la sortida de cicle de cegesqui, s'organitza una sortida alternativa entre els que no han aconseguit plaça. El ritme d'inscripcions a l'Alternativa fluctua com a la borsa, se suposa que hi havia uns 14 candidats i candidates: comencem amb dos, tres, ara sis, set durant una estona, quedem sis dijous i passem a quatre divendres per la grip...Finalment la cosa queda en quatre per dissabte i tres per diumenge per motius familiars, quantes emocions abans de començar!
En principi la idea era fer una travessa dormint a refugi lliure però la previsió meteorològica amb temps revoltat ens fa decidir-nos per dues sortides de dia dormint a la vall.

Petit Peric per Camporells (Capcir) 14 de febrer de 2015
± 1300 m , 7 h, S2, **. Grup: Alba, Fina, Mònica i Jordi G

Remuntem l'estació de Formigueres amb pells i sol a estones, per ser només quatre som un grup força heterogeni almenys en pes del material i velocitat de pujada, la Mònica vol pujar gas a fondo i l'Alba no tant, tot s'arregla anant a un ritme més suau. Deixem les pistes per seguir per la Serra de Maury, a les part planes de dalt de tot està just de neu però a la baixada cap a Camporells, n'hi ha força. La neu pols de les darreres sortides ha deixat pas a la neu dura o ventada i el sol, als núvols.


Passem de llarg el refugi de Camporells fins on ens duu l'impuls del descens, tornem a posar pells per aproximar-nos a la pala Sud del Petit Peric, flanquejant per sota dels corredors i pales del vessant est. Arribem a la base de la pala, curta aturada per ganyipar i enfilem pala amunt amb neu entre dura i ventada amb molts núvols i alguna nevada intermitent. Arribada al cim amb molt de vent, temps just per felicitacions, quatre fotos, treure pells i cap avall en mig de la nevada!

A la pala els canvis de neu de dura a ventada i els sastrugi emprenyen una mica però buscant el lloc bo es deixa baixar prou bé. A la part baixa de la pala ens desviem una mica del itinerari de pujada per anar a buscar una altra pala que tenia bona pinta i que baixa directament cap a la base de la cara est, i sí! està al punt! un pel dura però bona!  


Tornem a posar pells per darrer cop i fem una curta pausa al refugi: els peus de l'Alba, que estrena botes, i l'horari ens aconsellen deixar la tornada per la vall de Galba per una altra ocasió, així que pells, Serra de Maury amunt i descens per unes solitàries pistes a punt de tancar. 
Un dia ben aprofitat i amb molt bona companyia!

 Canal Central del circ de Cambre d'Ase (Cerdanya) 15 de febrer de 2015
± 900 m , 6h, S3/S4, ***. Grup: Alba, Fina i Jordi G


El front entra de nord, d'Els Angles en amunt, està molt tapat amb núvols baixos i lleugera nevada. En canvi al sud de la Cerdanya francesa, hi ha bona visibilitat per núvols més alts  i fins i tot alguna ullada de sol fugaç. Per altra banda el que necessiten els peus de l'Alba avui és pendent i no pas terreny pla, si cal pendent que millor que la canal central del circ de Cambre d'Ase. La Fina ja l'ha baixada en una altra ocasió, l'Alba té el nivell d'esquí que cal per baixar-la i també experiència fent muntanya a l'estiu, només li falta ajuntar-ho tot el mateix dia, i avui serà el dia! 

Tornem a remuntar amb pells una altra estació, quina mania que tenen de fer estacions d'esquí a sota dels cims que ens agraden! El dia segueix semblant al d'ahir, núvol, neu i vent. Arribem a la base del circ, ens hi endinsem i remuntem la pala de sota la canal amb esquís als peus i amb neu dura a força trams, fins el començament de la canal. Hi ha un replà sota un gran pedra, on fem la transició de pells a grampons i piolet. Hi ha traça de a peu de baixada, cal obrir traça amb passos més curts, poc a poc anem guanyant metres, la neu dura pels esquís no ho és per anar a peu, la bota fa forat i ens enfonsem més del compte en alguns moments, a trams es fa feixuc, però ja es veu el coll a prop! Arribem al coll, venta de valent i neva alhora, o sigui que avui no hi haurà cim, que li farem..

Però hi haurà descens de la canal central! Un voluntari surt primer per tastar la neu, és neu ventada, els cantells s'agafen bé i arranquen neu en els girs, no pinta malament. I aquí tenim l'etern dilema del pendent, volem neu dura per pujar i no cansar-nos i neu tova per baixar i és clar, el mateix dia i al mateix lloc, tot no és possible a menys que sigui primavera i no és el cas. Podríem dir que hi ha condicions prou bones o acceptables o dolentes, tot depèn de a qui li pregunteu!
En mig de la boira anem baixant l'ample corredor entre les muralles rocalloses dels costats buscant els trams de neu ventada, molt millors que els trams de neu dura vella, de més mal esquiar. Sortim de la canal: felicitats, noies! La pala de la base està prou bé, fem un llarg flanqueig per sortir del circ evitant la zona de pedres de la traça de pujada, només ens queda arribar a l'estació i baixar les pistes fins a baix de tot. Al coll havíem dit: "Segur que arribem a baix i surt el sol". I així ha estat!


Noies, pel temps que ha fet, ha estat un gran cap de setmana, moltes gràcies!

5 comentaris:

Jaume J ha dit...

de vegades son ben rentables aquestes sortides del mercat secundari! estàs fet un bon brocker Jordi, amb bones posicions a curt, mig i llarg termini! Bones traces invertides!

Berta ha dit...

molt ben acompanyat, Jordi!!!! Alba, botes noves.....aix, quin patiment!!! ànims i espero que poc a poc els peus s'adaptin al suplici....tot i axií, les vas ben estrenar ;)

Carlos M. ha dit...

Quina sortida mes xula! Gran alternativa!! :D

Cesc ha dit...

Felicitats per la sortida!
Impressionants les fotos, Cambra d'Ase mai decepciona.

Jordi G ha dit...

Jaume, el més important és que les iinversores quedin contentes!
Berta, i tant!!!!
Carlos i Cesc, moltes gràcies! La prova de que no decepciona és que hi torno un cop i un altre.