9 de març 2014

Volta al Malh des Pois i Tuc de Molières (3010 m)

Ribèra deth Nere, Val d'Aran
9 de març del 2014
+/- 1850 m, 6h45, S3, ***

Arribant al Lac deth Hòro, amb el Malh des Pois des Pois al fons, i el Coret a la seva dreta

Inspirats per la piulada de la Clàudia i companyia, i segurs de la bona previsió meteo i les bones condicions de neu, avui triem un itinerari llarg, amb desnivell i que passa majoritàriament per terreny complexe. Però la recompensa és enorme: esquiar sota les parets verticals del Malh des Pois, visitar tots els seus vessants, culminar la jornada al Tuc de Molières, el 3000 més oriental del massís de les Maladetes, i gaudir d'un dels millors descensos de l'Aran.

Aparquem al costat del pont del riu Nere, just a la corba abans de la boca nord del túnel de Vielha. Per prats, anem a buscar la pista que entra a Horno, al marge esquerre del riu Nere. Entrem a la part més encaixonada i compromesa de la vall, amb vessants molt grans i drets a banda i banda, i nombroses allaus que ja han baixat fins al fons de la vall. Fem via, doncs el vent de sud bufa més fort del que esperàvem. Apareix majestuós el Malh des Pois i arribem al Lac deth Hòro. Creuem l'estany, i enfilem la valleta molt evident al nord del Malh des Pois i al sud del Tuc des Neres. Guanyem el Coret des Pois (2457 m) amb esquís als peus, i al·lucinem de les boniques vistes al Malh de l'Artiga.

Coret des Pois, vista enrera
Coret des Pois, vista al Malh de l'Artiga 
Fem el primer descens, curt i ràpid, vorejant la cara nord del Malh des Pois fins a cota 2300 m. Canvi de pells i remuntem el Còth des Aranesi, amb vistes a la mítica canal nord-oest del Malh des Pois. Treiem el nas a la Vall de l'Escaleta, resseguim una estona el llom, i baixem 30 m fins l'estanyó situat a 2460 m. Des d'aquí, posem la directa cap al Molières per les pales suaus de la capçalera de la vall de l'Escaleta. Fem cim pel seu vessant sud, doncs la neu es troba més transformada. Al costat nord, aflora gel viu i està ventat, amb moltes pedres.


Malh des Pois, Canal NO
Còth des Aranesi, vessant Escaleta
Arribant al cim del Molières, vista enrera a les Maladetes

Ganyipem mentres badem una estona des del cim, identificant altres cims, colls, canals, itineraris realitzats, rutes pendents, nous projectes. Però de seguida ens posem en marxa, doncs ens queda un llarg descens, i una trobada a Vielha amb la colla que ha anat d'expedició a Airoto!

Còth Alfred
Ribera deth Nere
Esquiant entre onades de Sastruguis

Flanquegem ràpidament fins al Còth d'Alfred, i allà ens sorprenem en comprovar que els primers 150 m del descens són un camp de sastruguis! Esquiem com podem entre aquestes formes, amb tendència cap a l'est fins trobar la canal força dreta que connecta amb l'estanyó. Aquí fem els millors girs del dia! La resta de descens és molt evident i ràpid, amb atenció a vorejar el Lac deth Hòro pel seu costat sud i a prou alçada per no haver de remar... però sí que ho acabem fent en el tram de pista fins al cotxe, on la neu està ja molt pesada i lenta.





Bones traces!
Carles i Montse




4 comentaris:

Jaume J ha dit...

amb aquests desnivells, ja ens costarà seguir-vos el ritme... però he vist el que heu berenat. Abraçades i descanseu!!!

Ernest ha dit...

Caram, haig de mirar un mapa del tresor per situar-me.
Unes fotos molt guapes!!
:-) Ernest

Jordi G ha dit...

Molt bona la ruta, les fotos i la trobada!

Berta ha dit...

Espectaculaaaaaar!!!!!! Enhorabona!!!!!!