20 de febr. 2014

Turno skijanje na Bosnia-Herzegovina i Montenegro, 8 a 16/02/2014

Una escapada als massissos de Durmitor a Montenegro i Bjelašnica i Prenj a Bòsnia-Herzegovina.


Aquest any és el 30è aniversari dels Jocs Olímpics de Sarajevo i Bjelasnica va ser un dels centres principals de les proves d'esquí i de salts d'aquells jocs del 1984. 


El 1992 mentre que a Barcelona inauguràvem els jocs olímpics d'estiu, Bòsnia-Herzegovina va ser l'escenari de l'inici d'una guerra provocada per l'agressió feixista de l'autoproclamat Exèrcit de la República Sèrbia. La neteja ètnica i la destrucció de pobles i ciutats sencers van ser una constant. En aquest context es va produir el Setge de Sarajevo, entre la primavera del 1992 i l'hivern del 1996. La ciutat va passar de tenir 900.000 habitants a 350.000. 10.000 morts (1500 nens) i 55.000 ferits.


Encara avui queden moltes proves físiques d'aquells anys, en forma de camps minats i d'edificis destruïts, però cap d'aquestes coses impedeix veure el patrimoni natural de Bòsnia-Herzegovina, un paradís per fer muntanya i activitats a la natura, amb fantàstics rius, llacs, boscos i muntanyes.
L'estiu del 1993 vaig formar part de l'equip organitzador del Festival per Bòsnia que va fer la Crida a la Solidaritat, en suport al poble Bosnià i contra el setge de Sarajevo. Tenia pendent un altre homenatge, en temps de pau, que és el veure un país que atrau l'atenció  per la seva gent, la seva cultura i el seu paisatge i no per la seva guerra. Mirant al futur i veient un gran potencial per a l'esquí de muntanya, sempre tenint present que "Oblidar mata".


Activitat; malauradament ha estat un any amb poca neu a les muntanyes de Bòsnia, així que hem hagut de moure'ns per anar a buscar-la.


Dilluns 10 de febrer cim de Bjelašnica 2067m
+/-800m; F, S2, *; 2-3h
(40km al SO de Sarajevo)


Massís ubicat darrera del mont Igman, mirant des de Sarajevo, on hi ha diversos itineraris per fer. Vistes les condicions de neu i el temps decidim pujar per les pistes i fer el cim de Bjelašnica 2067m. A la zona alta i fins el cim el vent ens ha fet la guitza, però hem trobat suficients condicions de neu com fer fer un bon descens, forats dels esquís a banda... A prop de l'estació trobarem dos refugis a peu de carretera on es pot dormir i menjar. Un està ubicat a sis kilòmetres de la carretera principal.


Dimarts 11 de febrer Turska gl. 1855m des de Trsa
+/-750m; F, S2, *; 2-3h
(al SO del PN de Durmitor, Montenegro, a "només" 140km de Sarajevo)

Només per fer l'accés al poblet de Trsa ja val la pena entrar a aquesta zona. Es fa per una carretera de pànic estreta plena de revolts i penjada en un penya-segat. A l'estiu la carretera connecta amb l'altra banda del massís de Durmitor, però a l'hivern queda tallada per la neu. Trsa està en un altiplà des d'on es poden fer diverses ascensions de pendents suaus. Aquí la manca de neu també ens obliga a fer un itinerari expres per anar a buscar-la.Dijous 13 de febrer Istočni 2445m des de Savin Kuk
+/-1000m; F, S2-S3, **; 4-5h
(a Žabljak, PN de Durmitor, Montenegro)

Žabljak és un poble turístic que fa de porta d'entrada del Parc nacional de Durmitor a Montenegro, està ubicat en un altiplà just on comencen les muntanyes. Tenen una estació d'esquí: Savin Kuk i un paisatge divers. El dimecres ha estat tot el dia nevant i fent vent, però dijous el dia s'ha llevat assolellat i ens ha permès fer el  Istočni 2445m. A mitja ascensió el vent ens ha dificultat molt la progressió, però la baixa dificultat tècnica ha compensat i hem pogut fer cim.

A Žabljak hi ha tota mena d'allotjaments, restaurants i serveis per fer estada, sobretot per l'apreski...

Divendres 14 de febrer Aproximació refugi Bijele Vode 1450 des de Rujište
+/-500m; F, S1-S2, * (però cal seguir el camí, hi ha mines!); 2-3h
(al S del massís de Prenj, a 20km de Mostar o 125 de Sarajevo)

Hem deixat Montenegro i ens hem traslladat de nou a Bòsnia Herzegovina. Després de fer nit a Mostar ens traslladem a Rujište, una mena de poble urbanització que és una de les principals entrades al massís de Prenj, anomenat l'Himalaia de Bòsnia-Herzegovina. L'accés al refugi transcorre per camins i pistes per un camí marcat i és un constant pujar i baixar. El refugi està ubicat a l'inici de la planera vall d'accés al Zela Glava i l'Otis. Per accedir al refugi cal contactar amb el Club de Muntanya de Mostar, normalment obert els caps de setmana, però sense cap servei de cuina ni bar. Com a alternativa a 200m hi ha una cabana lliure amb estufa i un altell amb matalassos.Dissabte 15 de febrer Otis 2097m des de Bijele Vode
+800/-1300m; PD+, S3, *** (llarg, i part final de 45º, amb aresta fàcil); 6-7h

Des del Bijele Vode es poden fer moltes ascensions, escollim l'Otis per ser un dels cims més emblemàtics de la zona i per la seva accessibilitat. El Zela Glava es fa per una aresta nevada difícil des del mateix coll.

La vall d'accés al Zele Glava i Otis és molt planera i plena de desnivells, això explica perquè havent-hi 500m de desnivell entre el refugi i el cim n'acabem fent 800m.

Ens ha fet un dia fantàstic, assolellat i sense vent i amb la neu molt estabilitzada. Realment molt bonic tot l'entorn de les diverses sub valls que anem recorrent.
Zele Glava i Otis

Esquí de muntanya a Bòsnia-Herzegovina

Època: des de principis de febrer fins a mitjans d'abril, sempre mirant prèviament condicions.
Transports: fàcil amb Lufthansa via Múnich, uns 300€ el bitllet d'avió, el transport dels esquís inclòs en el bitllet d'avió.
Moure's per Bòsnia: És recomanable llogar un vehicle, les agències locals ofereixen preus força econòmics. No hi ha autopistes ni autovies, així que les distàncies es fan llargues.
Moneda i preus: Marc Bosnià 1 Euro = 2 Marcs, els preus de la vida quotidiana (menjar, restaurants, allotjaments, etc) són moderats respecte els nostres, podríem dir que en moltes coses gairebé a la meitat de preu. A Montenegro tenen l'Euro com a moneda oficial.
Material: És molt difícil trobar material d'esquí de muntanya a Bòsnia, cal preveure portar recanvis.
Idioma: El Bosnià forma part del grup lingüístic del Serbo-Croat, utilitza l'alfabet llatí, fet que tot i ser una llengua molt diferent a la nostra puguem seguir les indicacions escrites. És recomanable portar un diccionari de paraules bàsiques i frases. Hi ha molta gent que parlar una mica d'Anglès però a les zones més aïllades no en trobarem.
Mapes: trobareu mapes molt bàsics, però suficients per moure's. En aquest enllaç de la Universitat de Texas trobareu els mapes de quasi totes les zones. http://www.lib.utexas.edu/maps/topo/former_yugoslavia

Us detallem les fulles de cada zona: Jahorina: 2782 II /2882 II. Bjelasnica: 2782 III / 2782 II / 2782 IV. Prenj: 2682 II / 2681 I / 2781 I. Vran: 2682 III / 2682 IV. Vranica 2682 I / 2682 IV /2683 II. Durmitor 2881 II.
Xavi A, Pep M, Manel C, Jaume J i Ricard M

Bones traces

12 comentaris:

Ernest ha dit...

Caram! Bona activitat!

Samuel ha dit...

Bona, molt bona!!!

Bons paisatges no gaire lluny de casa! Sou fins vosaltres!

Jaume J ha dit...

Samuel, hem tastat millors cerveses, però la visita a aquestes muntanyes val molt la pena! Records!

Tossa Pelada ha dit...

Bona pinta i quines casualitats té la vida que ens fa coincidir als avions....amb les mateixes intencions però amb diferents destinacions.

Bona feina de preparació i tindré en compte aquesta destinació.

Carles Lluch ha dit...

Enhorabona! Felicitats pel viatge.

Anna Mesalles ha dit...

Bones fotos, i un bon recó també per descubrir, moltes felicitats per l'activitat, enhorabona

The Psycho-Hamster ha dit...

Bona la piada i les fotos. M agrada el proleg, una pena que la terra i les seves gents hagin d passar per aquests tipus de situacions. Conteu amb mi per a propers viatges d exploracio. Salut

Pep ha dit...

Els camins de la neu són infinits!!

Felicitats per l'activitat!!

Carles Lluch ha dit...

M'agrada molt la música del vídeo. El dobro te un so que hipnotitza, i amb el rugir del vent enfurit casa molt bé. M'ha quedat clar que si mai hi vaig, m'asseguraré de portar el Gore.

El Fiat és el cotxe que vau llogar pels 5?

Jaume J ha dit...

Gràcies Carles! Donc si qu feia una mica d'aire... I de sud! Les pertorbacions que aquells dies va portar neu a casa nostra es recargolàven portant-nos vents fort de sud i poc freds. No sempre és així i normalment hi ha molta neu en aquestes dates. Per cert, el soroll del vent l'he anulat o baixat de decibels a moltes escenes, sinó no arribes a l'escena del cotxe! Una abraçada!

Marina ha dit...

Nens!!! Fins ara no havia pogut mirar el vídeo.... uuuuaaauuuu quin fred, sort que el mal temps no existeix :P Per cert Jaume, bona foto!!!!

Montse ha dit...

Moltes gràcies per compartir aquest viatge de Turno skijanje. Postals captivadores, l'aire esmolat i rigorós, i la música ideal per oblidar-me per un instant de tot el meu voltant i acompanyar-vos en l'activitat. Enhorabona!