18 de des. 2013

Tuc der Òme (2730m), Tuc de Mauberme (2882m)


en travessa de Beret a Bagergue
Val d'Aran, 17 de desembre de 2013

+1460m/-1860m, 25km, 8h, S3, ***
Nacho i Carles

Inici del descens del Mauberme

Abans del canvi de temps previst, i vistes les bones condicions actuals, decidim triar una ruta llarga pel nostre Gran Nord local i acomiadar-nos així d'aquest anticicló que tant de sol ens ha regalat. Els desnivell no és desmesurat, però és una ruta llarga que demana tota la jornada. Amb els dies curts de mitjans de desembre, sortim a les 8h de Beret. Bon temps a primera hora, i núvols alts entrant a partir de mig matí fins a cobrir el cel completament. Acabem amb un cel gris i fosc amb llums d'hivern. Una mica de vent als cims per no quedar-s'hi gaire més temps del necessari.

La ruta la ja piulada altres vegades. Descens fins a la cabana de Parros sense pells, Horcalh, Vall de Vernatar, Collada Nera, Tuc der Òme, estanh de Montoliu, còth de Mauberme, Mauberme per la canal Oest habitual, descens per Coma Nera fins a Plan de Tor, cabana des Calhaus, i pista fins a Bagergue.

Neu estable i ràpida. Com el sol baix no escalfa gaire i es vela aviat, la neu en solanes transforma més aviat poc. Neu dura a la obaga en cotes altes com en el descens de la Collada Nera a l'estany de Montoliu. Contràriament al que esperàvem, la neu de la pala del vessant Oest del Mauberme no està gaire gelada.  Tan sols aflora puntualment gel en algun punt de la canal, i cobrint tot el tram d'aresta somital (grampons imprescindibles). Trobem molt bones condicions per iniciar el descens des de la part més alta de la canal.

Al nostre voltant es veuen ja força ventades algunes carenes i colls. Lliscaments arreu a tort i a dret. Totes les canals de la oest del Parros semblen haver caigut, en creuem un munt resseguint la pista de Liat.

 




Bones traces, i tant de bo arribi més neu. Ja comença a fer falta.

Carles

3 comentaris:

Pep ha dit...

Com ha anat canviant el dia,,,, preludi d'un hivern que és a tocar. Felicitats per la sortida! Demà us tocarà contemplar com plou\neva a Vielha, a veure si la cota de neu baixa i ajuda a mantenir les condicions excepcionals d'una temporada que promet bones esquiades!

Jaume J ha dit...

són macos aquests dies que pots copsar en directe com canvia el temps, em recorda la paraula 'blaneig' que descobria l'altre dia a twitter, en relació a l'ablaniment del temps, especialment el que precedeix les nevades... tant de bo! Bon Nadal Carles & co!

Arkaitz ha dit...

Que bueno!!!

Hace poco he conocido el val d,Aran ( Valle de Toran,Montgarri...) y seguro que seguire conociéndolo mas...
Lo único que me queda un poco lejos y por eso solemos andar mas en la zona Campan,Mongie ,Gavarnie,Saint Lary...

Un saludo y hasta pronto
Te dejo el blog si te apetece darle un vistazo a la salidas que hicimos por Aran...
mendieskia-fuji.blogspot.com