24 de des. 2013

Travessa Vallter Mentet - esquí senglar 21 i 22/12/2013

Travessa per recordar. En mode cubà: omplint la boca d'aire i parlant amb la boca mig oberta: "Oye chico, Tremenda Ensigalada!"Ricard M., Jaume J., Berta A., Manel C., Glòria V., Francesc D., Carlos M., Robert R., Nadja G., Agustí G., Visi R., Xantal F., Koki, Concep, Javier G., Pili V., Gonzalo C.

Desnivell: +/- 2400m (+1400/-1900 dissabte)
Horari: llarg, massa llarg per un dels dies més curts de l'any...
Neu: Neu variable, pols, gelada, crosta (fins a 10cm de pols en llocs arrecerats del vent).
Dificultat: F, S2, però *** per distància i desnivell.
Itinerari:
- Dissabte: Vallter, Coll de la Geganta (2600m), Refugi Ras de Carança (alguns...1831m), Jaça dels Clots, Coll de Pal (2294m), descens per la vall del riu Caret entre el pic de Serra de Caret, fins als marges del riu i descens pel torrent fins a la Farga Vella. Pujada per camí fins a Mentet (1560m).
- Diumenge: Mentet (1560), Portella de Mentet (2412m), Vallter (2000m).


Feia temps que no ens ensigalàvem així.


Recordo una edició de la Vallter-Mentet en una de les seves variants, la de "- Falta molt? - Ni t'ho imagines!" del 2001, xoriçada en la variant de la Serra Gallinera que també va ser dura..... però aquesta del 2013 la supera.Què fan 17 persones en fila índia amb frontal per un bosc a les 21:00 de la nit baixant per un torrent, i creuant ara a la riba esquerra, ara a la riba dreta?

a) caçant tòfones de riu
b) caçant gamusins
c) senglar esquí
d) no sap, no contesta
e) ei! sí, di, sí (aquesta no és la consulta, ara no toca)

La resposta és la c), "esquí senglar", una nova modalitat. Un nou esport d'hivern, "el senglar esquí", "skiboar" en anglès o "ski-verrat" en francès? Si volem ser ortodoxos, per a la pràctica correcta cal un bosc - en Ricard podria fer una descripció tècnica de boscos aptes - i molts participants amb frontal, "sobretot el frontal!!!", bàsicament el que sempre cal portar en moltes sortides de cegesqui....


Com hem arribat fins aquí? Els ingredients bàsics de la recepta són la suma d'una sèrie de condicionants: l'elecció d'una ruta oberta amb 17 participants per adaptar-la o modificar-la en funció de les condicions d'innivació, arbitràries, depenent de l'orientació i l'alçada, ruta menys directa i més llarga, passar-se de llarg una desviació i haver de recuperar el desnivell, i com a colofó final.... l'arribada de la foscor només emboscar-nos i sense un "camí evident"...... Suposo que es podrien afegir més condicionants, però que cadascú hi pensi.


Un gran encert no haver-nos separat dintre del bosc i haver mantingut la calma estoicament. Sabíem pels punts del GPS que anàvem en la direcció correcta i que era qüestió d'anar fent i no córrer riscos innecessaris. L'utilitat dels walkies, per tenir controlada la situació, la unitat del grup sense posar-nos nerviosos, etc, etc..... Bon final, tothom a la Gite amb el sopar a taula - algú va tenir la brillant idea de reservar la Gite més alta i allunyada del poble, no calia - contents per haver compartir aquesta aventura. 


De vegades passen coses així, i cal positivar-les com a experiència perquè no tornin a produir-se, tot i que d'ensigalades n'hi poden haver de tots colors, especialment per als que ens agrada "l'esquí d'exploració". Ara bé, veig que hauré de fer-me un psico-mapa de quins de vosaltres sereu ensigaladors, ensigalats actius, i passius.....Us vaig veure les nines dels ulls, i m'inquieta el que vaig llegir, sou uns ionquis del "senglar esquí". Haurem de vigilar..... "Winter is Coming....."
(fotos pasdeguia i Jaume)

9 comentaris:

Jaume J ha dit...

Manel, vas intentar desorganitzar-ho tot sense èxit!!! tots contents i ja desitjan la propera, vull més! gràcies!!!

Berta ha dit...

el millor de la travessa…..ensigalar-nos!!! estava previst…..tots vam reaccionar com si sabéssim que havia d'acabar bé….i això que anàvem ficant els peus al riu i tot….però feia bona nit….la Marina i el Joan van poder avisar a la gite per tal que no es preocupessin pel nostre horari (però que ens guardessin el sopar, si us plau!!!) ….així que poc a poc i bona lletra….Moltes anècdotes que recordarem les properes sortides plegats…I intentarem que no es repeteixi….

Ricard Martínez ha dit...

Bona sortida; una mica de bosc...i gaudint de la foscor... hehe

Gràcies a tothom per l'ensigalada compartida, per cert el vídeo genial, quin fart de riure.

Agusti Garcia ha dit...

Sortida espectacular… encara penso en el bosc que vam creuar amb els arbres tots plens de neu! Quin vídeo més guapo!!!

The Psycho-Hamster ha dit...

IONQUIS!!!!!! Estem creant monstres!! No se si encara estem a temps, però els que sereu ensigalats passius, més val que us aprengueu les tècniques per a manipular les sortides i conduir-les, perquè els ensigaladors no perden el temps..... Penseu en els "punts-de-no-retorn", i en tenir clar "qui-és-qui"......cas contrari, potser esdeveniu ionquis.... i vagareu com zombis per la neu en nits de lluna plena a la cerca de la Gite més alta del poble.....

Carlos Muni ha dit...

Bonissim el video!!!! :DDD
Visi, 14 segs!! ;)
Una sortida espectacular... a veure qui pot batir el record del ensigalador maxim! :DDDD

Anònim ha dit...

Maneres com he rigut amb la piulada! Ara veient el video, la pregunta que em sorgeix és: quantes preses van ser necessàries?
Jaume el vídeo boníssim :)))) ganes d'encigalar-me també!!!
Marina

Ricard E ha dit...

Caram, sembla difícil creure que us hagi passat aixó!
Potser cerqueu noves maneres de divertir-vos? ;)
Ricard E

txusso ha dit...

Bergants! No m'apunto a una sortida de cicle pensant que serà un clàssic i que m'he de reservar per encigalades més memorables i em perdo aquest percal...
Moralitat: no donar mai res per descomptat. Gràcies per recordar-m'ho una vegada més i franca enveja de l'encigalada majúscula.
Abratraces a tutti!