5 de març 2013

Travessa Coll de Pimorent - Orlú

Sortida del Cicle d'Esquí de Muntanya del CEG 2 i 3 de Març del 2013.
+1950m -2950m de desnivell. F/PD S3 Sostingut. Refugi lliure.
Estat de la neu: pols i pols transformada. Perill d'Allaus 2-3. Clima: Sol
Mapa: IGN TOP 25 : 2148 ET, 2248 ET, 2249 OT, 2249 ET.

Francesc D, Paola R, Miriam M, Joan R, Andrea M, Berta A, Jaume J, Manel C, Elena A, Pep L, Fina R, Roser R, Francesc P, Ricard M.

Les condicions d'innivació han aconsellat canviar l'objectiu previst al Cicle i hem escollit aquest itinerari que ens ha permès gaudir de neu abundant i de bona qualitat, amb un paisatge excepcional i solitari. La ruta comença al concorregut coll de Pimorent i acaba al fons de la solitària (a l'hivern) vall d'Orlú. Tot i que cal planificar bé la logística i carregar tots els estris per dormir en un refugi lliure, el recorregut s'ho val.


Dissabte 2 de març: Coll de Pimorent 1950m - Portella de la Coma d'en Garcia 2534 - Refugi de Bessines 2050m - Puig de Lanós 2660m - Refugi d'En Beys 1950m. +1250 -1200 F/S2-S3.


Després de deixar un cotxe a l'estació de tren de Porta pugem al coll de Pimorent on aparquem la resta de cotxes i iniciem la ruta. L'inici és per la clàssica vall de la Coma d'En Garcia, fins al coll del mateix nom. Davallem cap a la vall de Bessines, fent un petit tram (100m) a peu, la neu se l'ha endut el vent. Després ja esquiant sobre neu pols fins al fons de la vall, just a sota del refugi de Bessines. Posem pells i ens enfilem per la vall fins el Puig de Lanós, un primer tram més planer i una segona part més dreta. El Puig de Lanós és un cim ample on hi accedeixen quatre valls: Bessines, Lanós, Orlú i Merens. El descens el fem per la carena per anar a buscar la Portella d'Orlú (menys dret). Des de la Portella ens llencem vall avall, que es fa molt estreta i té un suau pendent. Els forts pendents a banda i banda ens fan entendre que és un territori propens als allaus i per a endinsar-hi cal que hi hagi una bona estabilitat del mantell. Arribem a l'estany d'En Beys, només queda travessar-lo i remuntar 30m fins al refugi.


Refugi d'En Beys. El refugi no està guardat a l'hivern. Té una part lliure amb dues estances, una amb lliteres, matalassos i mantes i l'altra amb una taula una pica i espai per cuinar, amb una llar de foc (sense llenya). L'accés es fa per una finestra de la part alta del refugi, afortunadament la neu arriba just per sota la finestra i no cal palejar per treure-la.


Diumenge 3 de març: Refugi d'En Beys 1950m, estany Faurí 2320m, Pic de l'Estany Faurí, Refugi d'En Beys 1950m, Orri vell 1423m, les Forges d'Orlú 950m. +800m -1750m F/PD S3. La pala del Pic de l'Estany Faury 35º.


Sortim del refugi remuntant la vall fins ser a prop de l'Estany Faurí, deixant la ruta cap a la portella d'Orlú a l'esquerra. Des d'aquest punt ja es veuen les pales que es van redreçant fins al Pic de l'Estany Faurí. La part final es redreça fins el 35º, l'estabilitat de la neu ens permet arribar al cim amb els esquís als peus, tot i que hi ha qui ha pujat el darrer tram amb grampons. El descens es fa directe per la pala, S3 sostingut, i retorn per la mateixa vall fins al refugi. Per baixar del refugi cap a Orlú cal anar seguint l'itinerari d'estiu. Encara ens queden unes quantes pales de bon descens amb neu pols abans d'arribar al fons de la vall, on anem resseguint el camí i la pista que ens durà, sempre amb neu, fins a les Forges d'Orlú.

A les Forges ens espera un autobús (contactat prèviament a Ax-Les Thermes) que ens porta fins a l'estació de tren d'Ax i d'allà amb tren fins a Porta.

Teniu fotos a PasdeguiaFrancesc i Paola

I el Trac a Wikiloc

Travessa Pimorent - Orlú cegesqui 2013 from jaumesquidemuntanya on Vimeo.

Bones Traces

8 comentaris:

Jaume J ha dit...

gràcies per l'organització Ricard, un 10! La travessa m'ha encantat, el complement dels dos cims, el refugi, el bon rotllo (i tornar a veure cara a cara l'Ouxis!)
Bona setmana!

Pep ha dit...

Gran sortida Ricard ! Creme de la creme...i amb la millor companyia!
No sé si mai més tornaré a veure la vall d'Orlú amb tan bona innivació a cotes baixes!

Un recorregut top ten amb dues cireretes...

miscel·lAnna ha dit...

i quina enveja que em doneu!!!
:(
una altra vegada serà

Berta ha dit...

inoblidable!!!

Agus ha dit...

Quina bona travessa i quina enveja!

Jordi G ha dit...

Quina travessa! Enhorabona companys i companyes! I quin greu em sap havermela perdut...

Manel C. ha dit...

Que és per a tu l'esqui de muntanya?
a) Un motiu per a portar calers a Suissa, Andorra....?

c) Un motiu per passar aprop de Lourdes, tot i que no creus en miracles ni en sanacions.....

d) Una forma de sentir independència?

Francesc P. ha dit...

Un cap de setmana inoblidable.