9 de març 2013

Pic de Xemeneies (2828m)

en travessa, de Gerber a Cabanes, Pallars Sobirà
+925m/-1320m, S3, ***, 5h
Montse i Carles

Descens de la canal est del Xemeneies, amb el Pui de la Bonaigua i la vall de Cabanes darrera.


Avui triem fer el Xemeneies, entre la vall de Gerber i la de Cabanes. Punt d'inici a cota alta aprofitant el port de la Bonaigua, recorregut amb poca distància, terreny alpí, i bon descens amb neu fins al Gerdar. Ideal per un dia com avui, en que no podem sortir d'hora, ni tampoc arribar tard. Temps variable, força obert i amb sol a l'Aran, però emboirat primer i ennuvolat després al Pallars. Malgrat tot, ens ha deixat fer, les temperatures es van normalitzant.

Força humitat a primera hora degut a la boira, amb 4 dits de neu fresca. El flanqueig d'entrada a Gerber està totalment escombrat per les allaus de fusió d'aquests darrers dies. Abans d'arribar a l'estany de Gerber, cap a 2100m, deixem la vall principal i remuntem per terreny senzill la coma entre el Pui de les Ares, el Pui de la Bonaigua i el Pic de Xemeneies. Aquesta vall no te sortida fàcil. Cal deixar de banda el coll de Xemeneies i remuntar una ampla canal orientada N-NE que duu a un punt més alt de l'aresta. Aquí hem estat a punt de fer mitja volta, les condicions de la neu no ens mereixien tota la confiança; acumulacions de vent, facetes enterrades que per sort no propagaven, neu granulada a les banyeres laterals, i els 4 dits recents que es trencaven arreu en superfície... Com amb un semàfor, hem anat passat per torns cada tram fins acabar enfilant-nos a peu sobre l'aresta (2635m). Bé.

Coll de Xemeneies i canal d'ascens al centre

Remuntant el vessant est del Xemeneies

Canvi de vessant, neu ja molt humitejada i transformada, és tard ja per aquesta orientació i pendent. Flanqueig curt amb forta inclinació per entrar a la canal, provoquem alguna purga. Un cop a la canal est, la neu ha rebut menys radiació i podem guanyar alçada més ràpidament i sense patiments. El darrer tram de canal el fem de nou per aresta. Aquí torna a haver-hi acumulacions de vent importants (sotavent de NO). Arribem a la base del cim i hi arribem grimpant i caminant entre grans blocs.


Darrers metres amb els esquis als peus
A partir d'aquí a peu. El temps canvia.

Descens pel mateix itinerari de la canal est, que seguim fins a la base. Continuem per pales a sudest fa força transformades fins arribar a l'estany Negre de Cabanes. Més endavant, el tram més dret entre 2000m i 2100m està escombrat de bat a bat per allaus de fusió. El tram de bosc s'esquia integrament, però la neu ja s'ha enmarranat força, i comença a veure's el camí de terra en algun punt.

Vall de Gerber, Port de la Bonaigua, i traces de pujada
Montsaliente, Bassiero i Tres Puis


Gràcies Montse.
Bones traces.

4 comentaris:

Jaume J ha dit...

una cosa o una altra, el Xemeneies sempre ha quedat per una altra ocasió, o molt a prop... m'agrada aquest cim i veient la foto del descens, encara més ganes de tornar-ho a intentar. Esperem que refresqui aquesta setmana, ens resta poc hivern (i mooolta primavera!) avui a pistes de la Molina amb els nens la neu semblava de finals d'abril... Veurem si aquesta setmana ens porta alguna alegria!!!

Pep ha dit...

Gràcies per la sortida companys!
El xemeneies em recorda la meva primera filmació de video i esquí, ja fa uns quants dies... Ben buscada la sortida! M'hagués agrada't ser-hi ;-)

Jordi G ha dit...

Canal? He llegit canal? Jo també en vull! ;-)
Jaume, dissabte a Andorra hi havia neu pols, divendres nit va nevar!
Pep, a mi també m'hagués agrada't ser-hi.

Rai ha dit...

Molt xula la foto de la canal i les condicions semblen boníssimes. Quins cracks!