1 de gen. 2013

Travessa Salient - Gessa

Tuc de Somont, Tuc Nere i Tuc dera Pincèla, Val d'Aran
29/12/2012
+1800 m / -1900 m
***, S3

Mirada enrera des del Tuc dera Pincèla, amb Nere, Somont i Montlude alineats
Aquesta és una travessa que encara no havíem fet mai, sobretot perquè el descens del Barranc de Corilha és molt encaixonat i més val que ja hagin caigut totes les allaus. La resta del recorregut no presenta grans dificultats. Si bé esquiar les pales dretes des del mateix cim requereix neu en bones condicions, hi han alternatives de menor dificultat i exposició. Encadenem els tres cims més destacats de la zona entre les valls de Salient i Varradòs, triant les pales solanes que ens ofereixen la millor neu per esquiar.

Des de Vilac, prenem la pista que s'endinsa per la vall de Salient. Deixem a mà dreta el trencall cap a l'Estanho de Vilac. Pugem fins on podem en cotxe i calcem esquís a cota 1530 m després de mitja hora de caminar. A les Bòrdes de Salient, després de creuar el barranc, esmorzem i planifiquem l'itinerari mentre el sol va fent feina. Primer pugem al Tuc de Somont (2508 m), guanyant el coll al sud-oest del cim. A continuació, fem el descens a la falda del Tuc Nere (2506 m), on posem pells per pujar al segon cim del dia pel seu llom sud. Baixem per la pala just sota el cim fins trobar el barranc que porta al Còth de Salient. Remuntem el vessant oest del Tuc dera Pincèla (2536 m), i assolim el tercer cim del dia. Fem el descens per la seva pala sud i seguim avall pel Barranc de Corilha. Primer esquiem per dòcils pales però el darrer tram és obligat per l'interior del barranc, esquiant com podem damunt dels dipòsits de les allaus, posant i treient esquís un parell de cops. Allà on s'acaba la neu, caminem al costat solà sota el Poi d'Unha fins a trobar el camí que ens porta al poble de Gessa.

Insistim que per realitzar aquest darrer tram cal tenir-ho ben clar, és una autèntica trampa de terreny perquè poden caure allaus de tots costats sense possible fugida.

Molta, molta neu i bones traces pel 2013!!

Carles i Montse

Bòrdes de Salient, al fons Tuc de Somont i Tuc Nere

Ascensió al Tuc de Somont

Còth de Varradòs i Tucs de Maubèrme i Parros

Descens de la pala sud del Tuc dera Pincèla

Descens del Tuc dera Pincèla al Barranc de Corilha

2 comentaris:

Jaume J ha dit...

m'agrada la primera foto, bons records. Travessa interessantíssima, com sempre!

Berta ha dit...

quina sortida.....hehehe....
diria que aquest any he proposat el tuc de somont com a sortida de cicle.....(el primer de tot el seguit de tucs que heu fet!!!).
Una abraçada parella i molt bones traces també per a aquest any!