3 d’abr. 2011

Tuc de Somont (2508 m)


per la Val de Varradòs, Val d'Aran
+/-950 m, S2 (S3 pala somital), **, 3h45min

La pista asfaltada de Varradòs ha estat netejada de la neu i les allaus aquesta setmana. Ens aprofitem de la reobertura per pujar amb cotxe fins al pàrquing del Saut deth Pish (1555 m). Des d'aquí, se'ns obren un ventall d'ascensions en vessant nord poc concorregudes i molt adequades pel final de temporada, amb l'avantatge afegida de calçar esquís al costat del cotxe. Llàstima de les condicions d'aquest cap de setmana, que no ens han permès de gaudir de bona neu primavera. Aquesta nit tampoc hi ha hagut regel, i el vent no ha deixat de bufar durant tot el matí. El sol s'ha deixat entreveure, però també la pluja ha fet acte de presència en algun moment.

Remuntem la pista que mena al Còth de Varradòs per una fageda preciosa. Així que trobem una clariana, deixem la pista i ens enfilem per pendents drets per tal d'evitar les marrades de la pista del bosc des Artiguetes. Superat el tram més i dret i boscós, tornem a creuar la pista de la cabana de Mont. Encadenem pales suaus sota el Coret de Mont fins entrar a l'Aubaga de Mont. Des d'aquest punt ja veiem el cim. Ens dirigim al seu coll oest i per aresta amb els esquís als peus assolim el Tuc de Somont.



Des del cim, esquiem els primers metres per l'aresta de la pujada, i prenem la primera pala força dreta amb sortida directa a nord. Tracem més a l'est de la ruta d'ascens fins a trobar la cabana de Mont (2010 m). Des d'aquí, seguim en direcció nord-oest per pendents suaus i bosc de pins obert fins a topar de nou amb la pista, tot somniant com de bonic seria amb un bon tou de neu pols... Esquiem per la pista fins el cotxe, amb alguna drecera força divertida entre faigs i avellaners.


A les obagues hi queda neu, així que si venen dies més frescos amb bon regel nocturn, la temporada no s'ha pas acabat encara!!

Bones traces de primavera!!

Carles i Montse

1 comentari:

Jaume J ha dit...

l'haurem de posar a la llista aquest punt de sortida. Molt interessant ;)