16 de març 2011

Polònia Ràdio i el risc 5

Sant tornem-hi! però aquest cop el debat és d'alt nivell, amb professionals qualificats "...t'ho dic per experiència" diu la famosa alpinista M.Ferrusola en conversa amb l'esquiadora-escaladora J.Mascó ("...que van amb aquells esquís que caminen") en presència del guia M.Fuentes.

Diumenge, a les notícies del migdia (14h) ja vaig escoltar estorat la "frustració" d'una periodista en aquest mateix mitjà en haver de modificar l'exclusiva de "tres persones atrapades" per una allau per una notícia de segona en no haver-hi cap mal major... Ara bé, oportunitat d'or per a tertúlia de ràdio del matí de dimarts per parlar d'aquesta colla d'imprudents que anem a la muntanya, barrejant als qui fem muntanya amb els que fan esquí de pista fora pista!

En qualsevol cas, la frivolitat de parlar del risc 5 i de rescats per personal tan especialitzat desprestigia un programa que vol ser excel·lent amb la comunicació i el periodisme. La qüestió és fer rum rum i ja veurem com acabarem (més malvistos ja és impossible).

(la teca a partir del minut 9:20)
Em desconcerta que es frivolitzi tant sobre el risc d'allaus, tant parlant-ne com veient com entitats privades poden marcar-lo a discreció per tancar pistes.

És evident que hi ha molt desconeixement i actituds imprudents. Fent autocrítica, llegia en un altre bloc avui mateix el comentari d'un esquiador a propòsit d'una sortida del proper cap de setmana "..., no me meteré en lugares que previamente no tenga bien estudiados y como ni llevo pala,sonda ni Arva, evitaré las zonas donde pueda haber Aludes...", o la descripció que publica l'ACNA d'aquest incident amb 30minuts d'audiència. Si encara tindran raó, la cordada Mascó-Ferrusola!

En situacions com aquesta m'agradaria veure que la federació que ens representa fa alguna cosa formant o informant, enlloc de parlar només de competicions i refugis.

Perdoneu, però algú ho havia de dir!

9 comentaris:

miscel·lAnna ha dit...

És una llàstima que es frivolitzi amb aquest tema, que fa mes mal que bé.
El que també és una llàstima és que les que comenten el tema no sàpiguen del que estan parlant,
sort de les diferents trucades posant una mica les coses a lloc i aclarint conceptes.
Estem en un pais amb poca cultura de muntanya.

Quel ha dit...

En el fons és que necessiten recaptar, necessiten més dinars... muntanya, 110 km/h tant és. Ens collaran per on puguin. Però si fa temps que ens intenten fer sentir culpables fins i tot per estar malalts i anar al CAP!
El rescat per imprudència més greu i car no el cobraran: el dels bancs.
Molt bona entrada! seguiu així

Quel ha dit...

volia dir diners, no dinars, però... jeje

Pep ha dit...

Ja fa temps que passo pel sedàs les notícies que m’arriben des dels mitjans de comunicació generalistes, especialment quan aquests parlen de temes que podem i hem de qualificar de tècnics. Aquests filtre personal s’accentua especialment quan la informació m’arriba a través de tertúlies periodístiques.
El problema potser més greu del periodisme és quan més enllà de la informació que han de transmetre adopten aptituds paternalistes fent valoracions personals que van més enllà de la seva feina. Tanmateix, cal dir en defensa dels periodistes que vivim en una societat que llegeix o escolta transversalment la informació sense fent cap mena de valoració del que rep, una societat que en tot cas exigeix missatges clars i simples,…i si pot ser paternalistes.

Anònim ha dit...

Fa unes setmanes va sortir una periodista que va interpretar el perill d'allaus 3/4 com:
"el risc d'allaus és 3 d'una escala de 4".


lluís

Ferran B. ha dit...

Han quedat retratades, es demostra que no en tenen ni idea.
I el colectiu de muntanya tornem ha ser tractats com a criminals!

SergiB ha dit...

Realment vergonyós !! Crítica sense cap mena de coneixement del tema, en fi, penós...

Anònim ha dit...

llastima que la senyora ferrussola es faci gran i perdi la memoria

Xavi Daví

http://www.elpais.com/articulo/espana/PUJOL_FERRUSOLA/_JORDI_/HIJO_DE_JORDI_PUJOL/bomberos/reclaman/merito/rescate/hijo/nieto/Pujol/Girona/elpepiesp/19980705elpepinac_14/Tes?print=1

xavif ha dit...

Ja tornem a estar amb el cobrament dels rescats. En primer lloc ho tindran difícil doncs a dia d'avui no hi ha un reglament que digui com s'ha d'anar a la muntanya (deu vulgui que mai el facin, no se perque dono ideies). Malauradament una victima torna a sortir com un culpable. Potser era un ignorant, un inconscient, un irreflexiu, estava cansat o equivocat... no ho se pero segur que ha estat una víctima. I el que sera molt dificil de demostrar es que ha estat un imprudent perque qui posar la "vara" de mesura la imprudencia a la muntanya. Un escritor angles va dir "la imprudencia es transforma en heroisme quan el resultat es exitos". De moment enlloc de centrar-nos en fets objectius que ens ajudin a tots plegats a millorar la seguretat a la muntanya, seguim perdent el temps en debats esterils. Quina pena. Per cert si tenim un fantstic servei de predicció de perill d'alalus a catalunya, qui s'atorga el dret d'anar posant nivells de perill?