18 de des. 2010

Cap del Muntanyó d'Àrreu (2626m) i Cap de Comials (2441m)

Val d'Aran / Pallars Sobirà
Volta circular amb origen i final al Port de la Bonaigua (2072m)
+/-1150m, 6h, S2 (puntualment S3), **
Lola, Maria, Fede, Montse, Carles i Tossut.


Muntanyó d'Àrreu, Vacivèr i Rosari des del Cap de Comials.

Dijous i divendres ha passat un front que ens ha deixat un bon pamet de neu nova i un aspecte ben hivernal. El vent de l'oest ha fet feina però, i la neu s'ha desplaçat força. Molts lloms estan ben pelats de nou, i la neu fonda obviament l'hem trobat a les comes de sotavent, entre E, SE i NE. No està el panorama per llençar coets, especialment al Pallars, però hem gaudit de molt bona neu avui. El fred hi ajudava, hem sortit abans de les 10h del matí a -11,5ºC i en tornar a la tarda, érem a -7ºC. Continua sent necessari triar cotes altes, i pel que hem vist avui, a l'Aran la zona millor innivada és el sector Nord, tota la zona de Pincèla, Armeros, Mauberme, Parros, Bolard...


Arribant al Muntanyó i vistes sobre la Llança, Maubèrme i Vacivèr.

Pujada al Muntanyó d'Àrreu per l'itinerari fora pista de l'estació de Baqueira. Ganivetes per sobre del remuntador de la Llança i grampons a l'aresta del cim. Descens des del collet previ cap a l'estany de Pudo. És un descens per gaudir, senzill, continu, i avui amb la millor neu possible. Travessem l'estany gelat i prosseguim el descens fins els Clots de Rialba (2070m).


Descens a Pudo amb neu excel·lent. Corre Tossut!

Posem pells de nou. Enfilem cap al SO com si remuntéssim una vall paral·lela amb intenció de retornar al Port de la Bonaigua. Pels volts de la cota 2170m, virem a sud i començem a remuntar buscant el millor pas per les canals de Rialba, vessant nord del Cap de Comials. Ascendim fins arribar al cim per pendent moderada, amb ganivetes ja que la base sota la neu fresca és molt dura. Vistes sobre la carretera de la Bonaigua i Gerber al Sud. Descens fins a la cota 2170m pel mateix itinerari de pujada.


La colla sobre l'Estanh amb les traces del descens a l'esquena. Vista de Gerber i Bonaigua des de Comials.

Calcem les pells de nou i prosseguim el retorn cap a la Bonaigua. Busquem el llom en direcció O i seguim remuntant cap al NO en direcció al cim proper al Coll de l'Estany de Pudo (marcat cota 2482m al mapa de l'Alpina). Sense arribar-hi, iniciem el descens per vessant oest cap a la carretera del port passant per la Bassa de Boscàs. Darrers 5 min a peu per carretera.


Retorn amb llum de tarda. Vista enrera als Clots de Rialba.

Bones traces!

1 comentari:

Jaume J ha dit...

Carles, excel·lent! Cap de comials? me l'has fet buscar al mapa tot i que per allí ja ens hi hem rebolcat alguna vegada. I gràcies per compartir tanta informació de condicions. Bones traces!