8 de nov. 2009

Neu i esquí de muntanya a Torelló

El proper divendres comença el 27è Festival de Cinema de Muntanya de Torelló. Aquest any va més farcit de neu i esquí de muntanya que en altres ocasions, sinó mireu la tria que m'ha passat un bon amic:
  • Divendres 13, a les 21h: PYRÉNÉISTHME de Sylvio Egéa (França 2009, 21')
    (un tast aquí)
    Documental rodat exclusivament als Pirineus per presentar les enormes possibilitats que ofereixen els seus pendents per realitzar descensos de tots tipus. Des dels més suaus, que permeten assaborir els paisatges, fins els més extrems com la via normal del Midi d'Ossau, passant pels boscos coberts de neu pols. Una visió diferent dels Pirineus realitzada per uns apassionats dels seus cims.
  • Diumenge 15, a les 16h: THE UNBEARABLE LIGHTNESS OF SKIING de Greg Hill, FD Productions, Canadà 2008, 15') (no és la primera vegada que en Greg es deixa veure per aquí)

    A través dels incisius comentaris d'un apassionat de l'esquí de muntanya, el curt ens mostra l'aventura que s'amaga darrera d'aquest esport, amb els fons d'unes imatges plenes d'espectacularitat i risc. El plaer d'agafar l'equip, les botes i una canoa i perdre's enmig de remotes muntanyes.
  • Dilluns 16, a les 21h: BERHAULT de Raphaël Lassablière i Gilles Chappaz (Migoo Prod., França 2008, 69´)

    Amb la desaparició de Patrick Berhault el 2004 a la cresta del Dom, l´alpinisme va perdre un dels seus màxims exponents, no només per les seves ascensions tan úniques i compromeses com ètiques, sinó també per la seva humanitat i generositat. De la mà de tres companys, Patrick Edlinger, Laurent Chavallier i Philippe Magnin coneixerem una mica més la personalitat d´aquest home extraordinari.
  • Dimarts 17, a les 21h: MOUNT ST.ELIAS de Gerald Salmina (Planet Watch GmbH, Àustria 2009, 100')
    El Mount St. Elias, a Alaska, ofereix un repte mai assolit, el descens en esquís més llarg del món. Des del cim, situat a 5.489 metres d'altura fins al nivell del mar al golf d'Alaska, hi ha 25 km de recorregut amb pendents de 60º. El 2002 va tenir lloc el més recent dels intents de descens, però va acabar en tragèdia. La pel•lícula segueix Axel Naglich, Peter Ressmann i Jon Jonhston en el seu intent d'entrar en la història desafiant les dificultats tècniques i meteorològiques del descens.
  • Dijous 19, a les 21h: IN NANSENS FOOTSTEPS de Borge Ousland (NRK, Noruega 2009, 104')
    El 1895, Fridtjof Nansen i Hjalmar Johansen van deixar la nau Fram avarada al gel polar i van iniciar una travessa des del Pol nord per arribar, l'any següent i de forma miraculosa, a Vardo. El 2007, 111 anys més tard, els moderns exploradors polars Borge Ousland i Thomas Ulrich comencen un vell somni, seguir els passos de Nansen i Johansen des del Pol fins el cap Flora, a l'extrem sud de l'arxipèlag de Franz Josef Land. Una travessa que durarà 3 mesos.
S'acumula neu, s'acumula feina... bones traces!!!

3 comentaris:

Vidal ha dit...

¡¡¡Vaya buena pinta que tiene el Festival!!!... una pena que queda tan lejos... bueno, ya nos contarás que tal si te acercas a alguna!!!... Yo iría a todas!!!... Saludos Esgalleros de uno que vive muy lejos de Torelló, ja, ja, ja!!!

Jaume J ha dit...

Doncs ahir vàrem estar a la inaguració del 27è festival. Casi ple!
Sorpresa amb la primera peli, de dos austriacs i un francès que volen (i no poden) pujar els 3300m que hi ha del camp base al cim del Manaslú, amb ESQUÍS... obsessió pel cim? Contrast per la proximitat en tots els sentits (tot i la dificultat d'alguns dels descensos) en els només 21minuts del Sylvio: bona feina! i finalment un plaer haver escoltat i tenir a tocar en Louis Audoubert que ens ha fet passar una bona estona tot comentant setantacinc (75!) minuts de travessa dels Pirineus, integrament per les crestes divisòries d'aigües... Marxes de Torelló amb ganes de muntanya!

Vidal ha dit...

Buah!, que bueno!!!... yo no he estado y tengo unas ganas que no veas solo con lo que nos has contado!!!... vaya envidia que me ha dado más grande en un momento!!!... Gracias por la crónica Jaume!!!... Saludos Esgalleros!!!