26 de juny 2008

Esquí de muntanya a l’estiu: La vall de Saas Fee

Aquest final de temporada excepcional en la quantitat de neu ens ajuda a prendre una decisió que es mostrarà encertada : serà un Sant Joan sobre esquís.

Reservo per e-mail (cabane.britannia@saas-fee.ch) tres llocs a la Cabana Britannia que no tarden en confirmar-nos i així divendres tarda dirigim el nostre vehicle cap a Saas Fee.

Primer dia. Allalinhorn (4027 m) i arribada a la cabana Britannia
Desnivell : 600 m
Dificultat : S2 – S3

Després de més de mil kilòmetres i tres hores mal dormides en una àrea de servei arribem per fi a Saas Fee. Directament agafem el Felskin i el Metro Alpin, una mena de funicular subterrani, i apareixem a 3500 m.
Normalment abominem d’aquestes ascensions ‘mecanitzades’, però almenys aquesta ens permetia aprofitar el dissabte i de pas fer un quatre mil. Demanant-vos disculpes emprenem l’ascensió al Allalinhorn a les 12,30 sota un sol intens. L’ascensió, sense complicacions llevat d’un curt passatge compromès sota uns seracs on accelerem inconscientment el pas, ens condueix en dos hores a l’esmolat cim de l’Allalinhorn enmig d’un paisatge glaciar espectacular.

Descens:
Neu primavera lleugerament transformada en els pendents somitals.
Neu primavera molt pesada però esquiable fins a la sortida del Metro Alpin.
Tot plegat han estat tres hores.

El Metro Alpin ens baixa fins a 3000 metres. Des d’aquí, un senzill lliscar sobre els esquís ens porta a l’acollidora cabana Britannia (3030 m) en una mitja hora sense pràcticament guanyar ni perdre alçada.


Segon dia. Rimpfishorn (4198 m)
Desnivell : 1300 m
Dificultat alpinisme:
PD en neu i mixte en els darrers 200 metres. Cal dominar BÉ la tècnica alpina de piolet i grampons
Dificultat esquí:
S3. (Majoritàriament S2)


La frau guardiana insisteix en fer-nos llevar molt de matinada: que si la neu, que si la temperatura, que si les allaus, etc, etc. Així, a les 4,15 de la nit fem un esmorçar de tràmit i ens posem en marxa a les 5,15.
Baixem al glaciar i posem pells. Progressem sobre neu dura i pugem fins a la Sèlle a 4000 m on deixem els esquís.


El resalt final del Rimpfishorn, de 200 metres de desnivell, li dona caràcter i dificultat. Cal remontar una canal de neu dura de 45 graus. A continuació es gira a l’esquerra sobre una vira nevada també bastant dreta i exposada que ens condueix a l’aresta mixta final. Aquí l’ambient està garantit, doncs és bastant dreta i la neu està força dura . La dificultat, la justa per poder prescindir de la corda. En total hem estat entre 6 i 7 hores per arribar tots al cim, doncs l’aclimatació no ha estat igual de bona per a tots.

Descens:
Baixem per el mateix camí de pujada disfrutant sobre una neu primavera lleugerament transformada fins a l’Allalinpass.
De l’Allalinpass, l’orientació canvia i trobem neu primavera pesada però tractable fins al refugi.



Tercer dia. Strahlhorn (4190 m)
Desnivell : 1300 m
Dificultat : un tram mantingut de S3 a l’inici del descens

Senzilla ascensió a aquest sentinella situat entre la vall de Zermatt i de Saas Fee.
Neu dura durant tota l’ascensió. Tardem entre 5 i 6 hores per a arribar al cim, per la mateixa raó que el dia anterior.

Descens:
Neu primavera dureta a la part superior (S3), que es va anar transformant fins arribar al refugi.

De forma decidida l’estiu reclama el seu temps: esquerdes que no apareixien ahir s’obren aquí i allà, els insectes que transportats per el vent es mouen perduts per la seva superfície, el calor intens a partir del migdia ... Nosaltres optem per abandonar la vall i deixar que la naturalesa segueixi el seu curs. També els esquís ens estan demanant ja el seu raconet a l’armari. Com a molt vigilarem de tant en tant que no ens hagin deixat, doncs els necessitarem desesperadament quan la neu ens torni a visitar.

Algunes fotos de la sortida:
http://picasaweb.google.com/casalesbe/SaasFee08?authkey=DbdpICFHyOE

http://picasaweb.google.es/josepmariamoya/SUSSAVALAIS2008

Carme S, Josep Maria M i Xavier M

2 comentaris:

Jaume J ha dit...

l'Stralhorn i cia no fallen mai per Sant Joan! Molt boniques les fotos, Carme (aire fresc pels que no hem pogut sortir!)

Anònim ha dit...

L'ascenció al Rimpfishorn és francament bonica i la vista des del cim cap al Mont Rosa amb l'avantcim al davant és fantàstica.
Ja podeu guardar els esquís tranquilament...
Manel