6 de gen. 2008

Piulada de Reis - Alps de Berchtesgaden i Chiemgauer - 29/12/2007 a 5/01/2008

Gran setmana d'esquí de muntanya!

Hi hem estat 14 (Olga, Günter, Núria, Pilar, Xavier, Manel, Glòria, Ricard M., Rafa, Klaus, Ricard E., Joan Manuel, Berta i Jaume) repartits en dues cases rústiques al llogarret d'Oberau, enlairats sobre Berchtesgaden.



....i el video de pasdeguia, "La Resplendor":



Els alps de Berchtesgaden es troben en territori alemany, a l'est dels Alps, en una mena de cunya que entra a Àustria.

Al Nord la vall és oberta cap a Salzsburg (a només 20km), i al sud un panorama inmens de muntanyes de neu i roca la tanquen com a teló de fons, destacant el massís del Watzmamm de 2712m i el del Hochkalter de 2601m. La vall es plena de llogarrets i pobles de gran bellesa amb les construccions alpines tradicionals, però no hem vist pas a la Heidi. Juntament amb els alps de Chiemgauer són la zona més nòrdica de la serralada i això garanteix una bona innivació i qualitat de neu fins a cotes baixes. La majoria d'itineraris comencen des dels 600 o 700m i n'hi ha per triar i remenar de totes les dificultats i orientacions. També hi ha refugis per fer-hi travesses a la primavera: la Grosse Reibn de 4 dies és la clàssica.

El que tampoc hi falta mai és un Gasthof a l'inici o final de l'itinerari per fer "kultura" i prendre grossen biers i salsitxes amb mostassa.

Quan hi hem arribat ja ens hi havien posat la neu, des del fons de la vall, però el segon dia encara n'ha caigut més (de 20 a 40cm) i s'ha mantingut pols fins dijous, i una mica humida divendres. Tret dels 2 primers dies, els altres 4 han estat de sol i molt fred (fins a -15º a 600m): la neu era seca fins i tot a les cares sud!

Per acabar de recomanar-vos la zona, les possibilitats de gastronomia i turisme (llac de Königssee, Salzburg a 20km, Innsbruck a 150km,...), els banys termals, etc. han superat les espectatives... tot això a 2 hores d'avió fins a Munich i 150km de carretera.

I ens ho hem passat molt bé!!! (chi, chi, chi....)

Resum de l'activitat:

Diumenge 30 de desembre de 2007, Gugel 1801m
+/- 1150m; 4h; *, S2-S3, F; orientació N; a 20' de Berchtesgaden.
Itinerari: Parking de l'Oficina d'Informació del Parc Nacional en la carretera a Ramsau 670m (Pk. 2,5€/cotxe) - Wimbachbrücke - Stubenalm - Gugel 1801m.

Bon desnivell per començar i posar les nafres a lloc... El dia és gris, preludi de la nevada que caurà al vespre i l'endemà, i l'itinerari ben escollit perquè tenim visibilitat en aquesta cota. Com a la majoria d'itineraris de la zona es comença remuntant un camí pel bosc poc esquiable a la baixada, però de seguida entrem en una mena de gran tallafoc i pastures que ens fan gaudir a la baixada. El punt culminant de l'itinerari només té de curiós el nom i les vistes al Watzmann Haus.

Dilluns 31 de desembre, Purtschellerhaus 1692m

+/- 480m; 2-3h; *, S1-S2, F; orientació N - NO; a 15' de Berchtesgaden.
Itinerari: Enzianhütte 1210m (carretera panoràmica de peatge Rossfeldstrasse, 9€/cotxe) - Eckeralm - Purtchellerhaus 1692m.

Gran nevada i sembla que tothom s'ha decantat per aquesta passejada que acaba a un refugi ben servit. La baixada és fantàstica amb neu nova per sobre els genolls i pendents prou moderats per gaudir.
Tarda a Salzsburg. Celebrem el cap d'any a les 11 a la catalana i a les 12 amb el festival de coets i trabucaires que dispararan petards tota la nit. El 2008 ens porta molta neu!

Dimarts 1 de gener de 2008
Streicher 1594m i descens per Rossgasse
+/- 850m; 4h; **, S2-S4(en algun tram de la canal), PD; orientació N - NE; a 50' de Berchtesgaden, a la zona de Bad Reichenhall.
Itinerari: Aschenau 770m (carretera B305) - Rauchenbicher Etz - Coll - Streicher 1594m. Variant de descens (S4): Coll - Rauchsberg - Rossgasse - Rauchenbicher Etz - Aschenau.

Tot està preciós després de la nevada. Aquest cim està a Chiemgauer Alpen i tornem a fer una gran esquiada. Al coll ens separem, uns per pujar al Streicher, i la resta per anar a buscar un descens que val molt la pena: el Rossgasse. A casa nostra només ens l'hauríem mirat de lluny per no posar-nos la pala per barret, però aquí hi ha tanta afició que ja l'han baixat centenars d'esquiadors i 4 de nosaltres la baixen.

I tarda de banys termals a les termes Rupertus de Bad Reichenhall (14€, 4 hores).

Seehorn 2321m
+/- 1350m; 5h; **/***, S3, PD+; orientació NO - O; a 1h10' de Berchtesgaden, a la zona de Saalfelden (Àustria).
Itinerari: Hintertal 979m a la carretera de Weissbach bei Lofer a Ramsau (cadenes) - Weissbach Wald - Seekopf - Seehorn 2321m.

El Rafa, en Klaus i el Xavi es decanten per un cim una mica més llarg el Seehorn, just al límit de la zona però entrant per Àustria. I també han fet bona tria, ja que arriben molt satisfets.

Dimecres 2 de gener, "Kleine Reibn", Schneibstein 2275m
+1350m (700m si es pren un remuntador) / -1650m; 7-8h; **/***, S2-S3, PD; a 25' de Berchtesgaden la sortida i a Königssee l'arribada.
Itinerari: Hinterbrand 1120m - Mitterkasser - Stahlhauss - Schneibstein 2275m - Windcharten - Hochseelein - Dienshütte - Königssee 650m.

És un dels itineraris clàssics de Berchtesgaden. El dia és molt fred i no hi ha cap núvol: les vistes són inmenses. La baixada però, és mést llarga que bona, amb molts trams de flanqueig. Tot i això val la pena l'esforç.

+ fotos Schneibstein

Dijous 3 de gener:
Gamsknogel 1750m

+/-850m; 3h; **, S2-S3, PD; a 45' de Berchtesgaden, a la zona de Bad Reichenhall.
Itinerari: Jochberg 885m a la pista que puja des de Weisbach (4km) - Rinneraueralm - Gamsknogel 1750m.

Tornem a desplaçar-nos a Chiemgauer, per fer un itinerari més tranquil (el dia anterior va ser dur!). I aquest cim ens deixa encantats: tot i l'orientació sud trobem bona neu en el bosc i un descens molt divertit.

Hochkönig 2941m
+/-1550m; 5-7h; ***, S3-S4, PD*; oriestació S - E; a 1h10' de Berchtesgaden, a la zona de Bischofshofen (Àustria).
Itinerari: Arthurhaus 1502m - Mitterfeld alm 1669m - Schoberschartl - Hochkönig 2941m.

De nou en Rafa, en Xavi i el Klaus marxen a Àustria a cremar calories, i sembla que tenen feina per guanyar-se aquest cim. Troben molta neu, potser massa a la baixada.

+ fotos Hochkönig

Divendres 4 de gener, Watzmannkind 2225m

+/- 1450m; 5-7h; **/***, S3, PD; orientació N; a 25' de Berchtesgaden; GPS wikiloc
Itinerari: Hammerstiel 770m - Schlapbacboden - Watzmannkar - Watzmannkind (punta 2225m).

Gran cloenda de la setmana: les dues pimeres hores són molt planes per un camí que s'endinsa al bosc, però la segona part del recorregut s'enlaira directe a la doble enforcadura del Watzmann: quin lloc! quines vistes! Tornem a fer una bona baixada, d'aquelles que sembla que no s'acaben tot i que la neu no és tan bona com els altres dies.

Com anar-hi:
Tres de nosaltres hi hem anat en cotxe: 1500km. Però la millor manera per arribar-hi és en avió: Clickair té bitllets directes a Munich per 115€. Des de Munich, s'hi pot arribar en transport públic (tren), però llogar un cotxe dóna més autonomia.

Allotjament:

Moltes possibilitats a la zona: el lloguer de cases/apartaments surt econòmic si es fa amb previsió suficient (com a referència, a nosaltres ens ha costat 90€/persona/setmana).

Bibliografia:
Hi ha 4 o 5 llibres amb infinitat d'itineraris molt ben explicats, ...en alemany. Nosaltres hem utilitzat el de Sepp Brandl amb 50 itineraris (13€ a http://www.amazon.de/): L'avantatge d'aquest llibre és que també incorpora un mapa de cada recorregut:


http://www.freytagberndt.de/rtc-freytagberndt/805/DETAIL/938861/center/1/sepp_brandl_berchtesgadener_und_chiemgauer_alpen.html
També us passo un link interessant per descarregar una guia d'itineraris per realitzar exclusivament en transport públic!!!

http://www.alpenverein-salzburg.at/download/schitourenfuehrerbahnbus05062.pdf+

Alguns de vosaltres ja penjareu fotos i aviat el vídeo a youtube.

Altres consideracions:
En aquesta època de l'any són imprescindibles els pneumàtics d'hivern...
I un contrast, veient el bo que fa avui a Barcelona: des d'Alemanya, creuant Àustria i Itàlia, més de 700km amb paisatge totalment nevat fins a Gènova a 200m del mar.
Bones traces i bon 2008!
Jaume