4 de juny 2005

Piada - Turon de Néouvielle 3035m, per la Breche de Chausenque 4/06/2005

(sortida del Cicle d'Esquiadors de Muntanya del Club Excursionista de Gràcia)

+/-1.200m; 3-4h pujada, 2 de baixada.
Dificultat: PD, S3 (encara que les condicions de la Breche Chausenque poden augmentar el nivell, en condicions més hivernals).

Deu mil persones al parking del Lac d'Aubert (2.160m), però matinem més que la gent (9.997 persones) que van al Néouvielle, i fem el recorregut en una preciosa tranquilitat, mentre el dia s'aixeca deixant un mar de núvols a la vall.

Hi ha menys neu que ara fa un any, i no ens calcem els esquís fins al pas que hi ha a la cresta rocosa que baixa del Ramoun (45min). Just davant, apareix la Breche de Chausenque, on hi arribem amb poca estona, amb les darreres llaçades per fort pendent. El pas, a 2.790m, ens permet accedir al Turon per una via diferent de la normal, estalviant-nos 150km de cotxe i una bona caminada fins el Refugi de la Glère, que veiem emergint per sobre la boira.

Descendim al vessant oest: 50m a peu (sense neu), des d'on iniciem un flanqueig amb esquís sense perdre massa alçada, per sobre del llac Vert (avui del color turquesa que té el glaç "gran reserva" quan esf on).
Sota l'ombra del Neouvielle, creuem altres llacs i entrem a la glacera de Maniportet que remuntem fins a la pala somital. Darrers 50m a peu per arribar a les dues fites dalt del cim. Bandes de núvols ara tapen,ara destapen, el Long, el Campbeil i el proper pic dels TresConsellers...

Abans de les 10 ja estem baixant per la Coma Estreta. Bones sensacionsper un terreny fàcil d'esquiar i amb precioses vistes dels llacs i espadats rocosos dels costats.

Només ens resta tornar a posar pells per pujar la bretxa, i iniciar una nova baixada creuant esquiadors que pugen...
I d'altres cegesquiador@s hi pujaran diumenge...

Bones traces!!!