10 de juny 2004

Xavier Aymar i Joan Antoni Barril fan cim al Cho Oyu - 8/05/2004

Enviat per Pilar V.


Els alpinistes catalans Xavier Aymar (Club Excursionista de Gràcia) i Joan Antoni Barril (Club Muntanyenc Sant Cugat) van aconseguir el cim del Cho Oyu (8.201m) el passat 8 de maig per la seva via normal en una expedició que també va comptar amb Martí Gasull (Unió Excursionista de Catalunya-Gràcia). Joan Antoni Barril ens explica com els ha anat l'expedició."Vam sortir de Barcelona cap a Katmandú el dia 19 de març i d'allà cap a Lukla, per tal de fer un trekking d'aclimatació que ens va dur fins als cims del Gokyo-ri i de Kala Pattar i finalment, el dia 5 d'abril, vam ascendir al cim de l'Imja Tse (Island Peak, de 6.160m).
Un cop vam arribar al camp base avançat, el dia 21 d'abril, el temps va ser molt dolent els primers dies amb nevades freqüents i un fred molt intens. Malauradament, el dia 24 d'abril el nostre company, en Martí Gasull, amb símptomes d'un possible edema pulmonar es va veure obligat a abandonar l'expedició. Tot i així, aprofitant els curts períodes de bon temps, el dia 29 d'abril aconseguim muntar el camp II, a més de 7.000 metres.
Els dies que segueixen bufarà un vent fortíssim que farà que moltes tendessiguin arrencades i altres destrossades. Com que no queda ningú a la muntanya no sabem en quin estat es poden trobar les nostres, finalment el dia 5 de maig pugem al camp II, encara enmig de fortes ventades i molt de fred. Finalment el dia 7 de maig sortim per muntar el camp III, cosa que aconseguim mercès al bon temps que fa. Posem la tenda al voltant dels 7.400 metres, a la zona inferior d'on habitualment es munta aquest campament.
El dia 8 de maig, a les 4:35, hora nepalí, sortim cap al cim. Ens acompanyentres membres d'un grup bielorús. Després de superar la barrera rocosa mésimportant i veient el magnífic dia que fa ens adonem que el tenim el cim al nostre abast, a migdia aconseguim arribar al cim.En Xavier Aymar va pujar una "tabla" d'snowboard fins als 7700 m i va baixar esquiant amb ella des de 7300 m.
Crònica de Joan Antoni Barril