25 de gen. 2022

Entre cabanes i traces

Pròleg: La ruta és fàcil i factible, ha nevat una mica, tenim diverses cabanes a disposició per passar la nit. Decidirem cims i valls en funció de les condicions sobre el terreny. La pala del cim... serà cremeta per l'hora tardana de baixada. Portem piles noves al frontal, anem molt ben equipats, el dia allarga...






TRAVESSA CIRCULAR PER LES VALLS DE SORTENY, PEYREGRAND, SABINA, QUIOULÉS, SEIGNAC I SOULANET 22-23-24 DE GENER.

Dia 24: Aparcament de Sorteny - Cabana de Quioulès +1.000m -1.200m F/S3 16km

     

Tenim ganes de territori salvatge, poc concorregut (gens) i traça indòmita, per això ens dirigim a la cabana de Llassiés. Ja a la sortida de l'aparcament de Sorteny el grup apunta maneres, gairebé tothom amb motxilla petita i raquetistes, nosaltres som la nota discordant amb motxilles de volum considerable, enveja d'alguns, fit reprovador d'altres.

Saltem el port de Siguer (2.396m), les condicions no permeten baixar directament a la Jassa de Belesta, hem de fer una mica de tomb per l'estany Blau. Des de l'estany esquiem amb bona neu fins a la Jassa, on ens disposem a posar pells per pujar a Llassiés. 

Apareixen uns simpàtics nois de parla francesa carregats amb motxilles similars a la nostra (portaven més vi, segur) i ens diuen que van també a Llassiés. Ells són dos, nosaltres som, a la cabana hi caben 4. Simpàticament ens diuen que uns amics seus ja hi són dalt, no quadren els números... Ens acomiadem i remuntem de nou a l'estany Blau per pujar al coll de la Sabina. Objectiu cabana de la Sabina.

La pujada al coll excel.lent, la baixada per l'altra banda neu prou bona i el paisatge brutal. Arribats a la cabana de la sabina ens trobem a dins dos altres simpàtics muntanyencs amb intenció de passar-hi la nit. 

Ells són dos, nosaltres som 4 la cabana és de 3-4 super estrets, no quadren els números, encara és de dia, baixem a Quioulés...

No hi ha Primavera sense flors ni travessa sense frontal. Així que arribem a la cabana de Quioulés a les vuit del vespre tocades. És curiós que la cabana de més fàcil accés pel nord i la més confortable sigui la que està buida... 

Ho celebrem amb el típic àpat de cabana: sopa, mongetes del ganxet amb salsitxes, paté de senglar, secallona... i una mica de vi (l'altre va patir un accident)


Dia 25 Cabana de Quioulés - Pic de la Sabina - Cabana Bella  +1.000m -900m F/S3 sostingut 11km

Tenim clar que volem pujar al pic de la Sabina i ens inventem una ruta per enllaçar cabanes. Així que decidim tornar a carregar tots els afers a les motxilles, primera intenció arribar a cota 2.000m fer niu de material i recollir-lo a la baixada.

La pujada al pic de la Sabina la tracem bé, un encert tot i que el terreny presta a confusió. A la part alta ens ajuda una traça fantasma que ha baixat del cim fins els llacs i ha tornat a pujar. L'ascensió supera tres ressalts amb força pendent, a valorar en cas de neu dura. La resta un paisatge brutal barreja de pins aïllats, llacs i petites valls i comes.

Segona intenció pujar encara més el material ja que el pas per saltar de vall el veiem més factible a partir de la cota 2.200m. 

Un cop retornats al niu de material fem un canvi de plans, la ruta prevista pinta tornar a fer servir el frontal i la jornada següent tenim un pas que no hem pogut contrastar. Així que decidim refer la ruta de pujada fins a la cota 1.700m. Si, efectivament hem carregat el material amunt i avall, això de l'indòmit té els seus costos.

Un cop a la vall remuntem per pendents suaus fins a l'entrada de la vall de Siguer, punt on es troba la cabana de Bella 1.800m. Per cert, arribem amb llum de dia.

El que havia de ser una cabana ampla amb lliteres i confortable, només resta oberta una petita part. Som 4, hi caben 2, hi fem cabre 3, un decideix fer bivac al porxo. Hi ha llenya i llar de foc. Sopa, pasta amb salsa pesto, botifarres, paté de cérvol, formatge...

Dia 26 Cabana de Bella - Coll de l'Estanyó - estany de Soulanet - Port de Bagnels +-900m 12km F/S3


Descens amb neu transformada però esquiadora fins a l'aparcament de Sorteny.

Aquesta etapa puja tota la vall de Seignac, paisatge bonic i feréstec. Fins a la cota 2100m la vall és planera i molt exposada a les allaus per les dues vessants. Relleus suaus fins l'ampla collada que separa el pic de la Sal del pic de l'Estanyó 2.470m. Descens ràpid per suaus relleus en direcció a l'estany de Soulanet 2.340m i còmoda pujada fins el port de Bagnels.
 

 
Tres dies de descoberta, traça, cabanes, sorpreses, petjades, llenya, motxilla gran i paisatges indòmits. Amb amics que comparteixen i arrisquen.

Hi hem estat: Carles P, Manel C, Jaume j i Ricard M

14 comentaris:

Jaume J ha dit...

molts bons moments, i obrir traça! si perquè en molts trams hi havia més neu fonda que no esperàvem i fer traça és un plaer, és prendre decisions en moviment, és optimitzar cada pas i alhora gaudir-ne. Merci Ricard&co!

Berta ha dit...

Bonica aventura! Ai, Manel....com et deixes enganyar! I les pells?

Mercè B. ha dit...

Quina travessa tan fantàstica, moltíssimes felicitats i gràcies per compartir-la!

Pep ha dit...

Felicitats per la travessa i gràcies per compartir-la!

Moltes rutes i cabanes a la zona que permeten múltiples possibilitats, tan aviat com es pugui toca anar-hi!;-)

Ara toca Aston...

Montse S. ha dit...

Felicitats per la ruta. Bones traces !!

Anònim ha dit...

brutal tota la vall d aston. nomes se m'acudeix aixo


https://www.youtube.com/watch?v=IXdNnw99-Ic

esperem surti a la segona part d esqui indomit

xavi

Carles Perera ha dit...

Rutes on la natura marca el ritme,.. a on dormirem? tindrem llenya? ens agafarà la nit?
Sortir de la zona de confort ens fa por, però recompensa! El pic de la Sabina costarà oblidar-ho! Gràcies per la proposta, piulada i video, genial!!!

miscel·lAnna ha dit...

Bona ruta, Indòmits!
Sempre és agradable descobrir recons i paisatges feréstecs i solitaris

Enhorabona!

Manel C. ha dit...

M'he guanyat un "gallifant". Vaig haver de llogar esquis per oblidar-me les pells a casa. 2on gallifant: les ganivetes!!!

Manel C. ha dit...

Moments zen. Plenitud, solitud en companyia - oximoron - i sensació d'estar "into the wild"... Gràcies per portar-me a aquests racons, la seva bellesa, i deixar-me compartir austeritat i esforç. Segur que recordaré aquesta travessa tot i que no és la norma habitual...
Bones traces.
Manel C.

Unknown ha dit...

Enhorabona indòmits! Esquí de muntanya del bo ;)

Eli ha dit...

Molt bona experiència, llocs indòmits, grans passatges i aventura!!
Enhorabona!!
Gràcies pes inspirar.

Samuel ha dit...

Ben jugat i treballat! Bons records d'aquesta zona!

enric faura ha dit...

Magnífica ruta d'esquí de muntanya indòmit. Felicitats i continueu així.!