8 de gen. 2015

Tuc Gran de Sendrosa (2.703 m.) per la vall d'Aiguamòg

Cim magníficament situat amb bones vistes sobre els circs de Saboredo i Colomers

5 gener 2015

Borda de Montardi(1.450 m)-cabana d'Aigües Tortes-pont de Montanheta-coll del Tuc Gran de Sendrosa(2.451 m.)-Tuc Gran de Sendrosa(2.703 m.)

+/- 1.250 m; S2, **; 6h 


A l'esquerra el Malh Blanc i a la seva dreta el coll de Sendrosa

Dia esplèndid d'esquí amb bona neu i millor temps. Sortim de bon matí de la borda de Montadi, la pista que recorre la vall d'Aiguamòg es neta fins a aquest punt. Al pàrquing un bon grapat de gossos fressen per tibar dels seus trineus.


Calcem esquís i remuntem la pista ben innivada que porta als Banhs de Tredòs, aviat ens avancen quatre trineus a tot drap. 

Abans de travessar el pont dels Banhs veiem diverses traces que s'enfilen cap al Salana, més endavant alguna traça perduda sembla anar cap al Montanheta i aixecant la vista veiem una traça de llibre que remunta el coll de Sendrosa. Més enllà trobarem també traces de baixada que venen d'un coll de 2.416 m. situat al bell mig de la serra de Sendrosa.

Just abans de travessar el pont de Montanheta deixem la pista i tombem a esquerra (SE) per una traça prou emboscada que ens durà a la pleta Barberà, som en terreny més obert. Fa fresca i el sol pràcticament no ens tocarà fins al coll garantia de que trobarem el cava Blanc de Neu al punt de baixada.


Al fons al centre el pic de Pishader i a la dreta el coll del Gran Tuc de Sendrosa
Al coll les vistes cap a Ruda són de postal, des del Sendrosa seran... A partir d'aquí se'ns acaba la traça, la que hi ha ja és d'infanteria i va cap al pic de Pishader. 

Vall de Ruda i Agulles de Saboredo
El Montardo

Travessem el coll en lleuger descens (SE) i tot seguit remuntem per terreny suau cap a la base del llom NE del Tuc Gran de Sendrosa. Tot just travessar el coll hem trobat una franja on la neu es trencava i deixava al descobert algun forat de mida remarcable. Deixem els esquís quan el pendent es redreça (2.550 m.) i calcem les "armadures metàl·liques proveïdes de diverses punxes... (vegeu dicc. IEC). 

Els primers 100 m. el terreny es força pendent, els darrers 50 són més tranquils per poder gaudir d'una de les millors vistes del Pirineu. Arribats a dalt tenim la satisfacció de veure els circs de Colomers i Saboredo envoltats per infinitat de cims que ens permeten fer un extens exercici de memòria.


Tuc Gran de Sendrosa (2.703 m.)
En primer terme la serra de Sendrosa amb traces al vessant E cap al Sendrosa
 i cap a un collet que es troba al bell mig de la serra
Circ de Colomers, Aneto, Montardo, Era Salana (W)
Circ de Saboredo (E)
Gran descens!!
Recuperem aviat els esquís que ara toca gaudir la baixada. Fins al coll neu dura i un pel crostada, a partir d'aquí si som capaços de resseguir les zones més obagues podrem gaudir de cava granulat del bo. Arribats al cor del bosc toca una mica de penitència pels pecats comesos i més endavant alguna petita remada a la pista que ens acabarà d'obrir els pulmons. Des dels Banhs de Tredòs encara som a temps de veure un esquiador solitari que aprofita les darreres llums del dia per baixar del Sendrosa, la neu d'avui s'ho val.

En fi, un magnífic dia d'hivern, 
bones traces!!

5 comentaris:

Roger ha dit...

No pares Pep. Bona feina!!!

Montse ha dit...

Eps, bona feina! Cim elegant, vistes espectaculars entre els crics de Saboredo i Colomers, i bona neu! Què més es por desitjar als Reis Mags?

Jaume J ha dit...

Pep, això és un bon començament de 2015, trobant bones condicions tot i les circumstàncies, no et queixaràs! Les piulades que es fan de matinada, tenen un no se què... només li falta un vídeo ;) Abraçades1

Berta ha dit...

Quina passada!!!! Quines ganes de sortir!!!!! Enhorabona!!!

Carles Perera ha dit...

Felicitats Pep! Esteu en forma, quin ritme porteu!