9 de gen. 2014

Pic d'Àtics (2554m) i Pic de Pilàs (2656m)


Ruta circular desde Cerbi (1420m)
Valls d'Àneu, Pallars Sobirà
9 de gener de 2014
+/-1750m, 8h, S3, ***

Descens del Pic d'Àtics amb el Pic de Pilàs al fons (dreta)


Ruta buscada i rebuscada per recórrer un racó del Pallars poc visitat. La serra de Pilàs se situa entre la vall d'Isil i la de Nyiri. El seu cim principal és una excel·lent mirador sobre les valls d'Àneu. Ja ens el miràvem fa dos anys des del Roca Blanca i avui hi hem pogut anar. És un lloc poc accessible, ben defensat per barrancs i boscos, i amb desnivells importants pel vessant d'Isil. Desde Cerbi el desnivell és menor, però d'entrada sembla poc indicat per esquiar. La ruta que hem seguit és tot menys directa, però és una bona excusa per visitar la vall de Nyiri, treure el cap a Comamala i travessar la capçalera d'Estanyardo abans de llençar-se solana avall de tornada a Cerbi.

Important: cal tenir neu estable per emprendre aquesta ruta. La pujada per la vall de Nyiri és un llarg passadís amb canals i barres rocoses a banda i banda, per on cauen moltes allaus regularment durant la temporada. I sobretot cal anar amb molt de compte en el descens pel barranc de Pilàs; primer, cal trobar el pas, canviant de marge quan toca, per evitar algun tallat quan el curs del barranc no és esquiable; i també és una ratonera en potència, orientada a sud, i que amb tota seguretat baixarem al final del dia, amb la neu ben estovada. És un descens exposat segons condicions.

Itinerari. Cerbi (1420m) - Camí a Sant Beado - Vall de Nyiri - Estany de Buixasse. Aquí ens enfilem en direcció O-NO  fins al cim (sense nom conegut) de cota 2583m a la serra de Pilàs. Descens O-SO vessant Comamala fins a cota 2400m - Pas d'Estanyardo (2446m) i Pic d'Àtics (2554m) - Descens S-SO cap al barranc d'Estanyardo (2200m) - remuntem direcció S fins el coll entre Pic de Pilàs i Estanyardo (2565m) - Pic de Pilàs (2656m) - Descens SE cap a les Estanyeres i barranc de Pilars (marge esquerre fins cota 2225m - marge dret fins cota 2100m - marge esquerre fins trobar la pista) - Cerbi.

Condicions d'avui: Cel enterenyinat, resol i temperatures elevades. Neu insuficient a cota baixa, hem calçat i descalçat a cota 1600/1700m, una mica més amunt del que indicava el butlletí. Prou bon regel. Neu ventada dura i crosta en obagues. Grampons en els darrers metres sota el coll d'accés al Pic de Pilàs. Neu primavera en solanes, podrida a cota baixa a final del dia. Activitat d'allaus humides recents.








Bones traces i bon any.

Carles i Montse


10 comentaris:

Jaume J ha dit...

preciós.

M'he estat una estona amb el vissir3 resseguint la vostra ruta, atrevida, innovadora... Quins noms i quins llocs... planell d'Ermero, Labedo, Sarredo, Sumis, Aubinses,... I alguna foto evoca a nous objectius, que en hi ha molts per aquí! Em trec el barret!

Ernest ha dit...

Bufa! Quanta creativitat davant d'un mapa!! Unes fotos molt maques amb aquesta llum.
Uns Baltoro veig. Van bé no?
:-) Ernest

Ricard Martínez ha dit...

Amb vosaltres sempre descobreixo cims allà perduts darrera els protagonistes.

Molt bé, una abraçada

Pep ha dit...


Una meravella! Ens animeu a mirar i remirar el mapa intentant trobar aquell pas o racó que desconeixem.
Els Pirineus són molt grans i nosaltres molt petits!

Berta ha dit...

molt bonica!!!

Marina ha dit...

Com sempre, ens feu gaudir imaginant nous racons i milers de possibilitats :)

miscel·lAnna ha dit...

Descobrint racons inhòspits d'aquests Pirineus, gràcies per compartir les vostres experiències

Una forta abraçada

Carles Perera ha dit...

Amb vosaltres sembla facil obrir nous recorreguts, i fer-nos gaudir a tots amb aquestes fotos sempre fantàstiques!

Montse ha dit...

El Carles és un adicte del vissir!! i aquí estan els resultats... :-)

La veritat és que ens encanta perdre'ns per racons sense nom o valls secundàries oblidades entre valls principals sovint més protagonistes.

En tot el dia només vam veure 1 veí del poble de Cerbi, 1 guineu, 1 isard i 2 cabirols. Quanta gent, eh!

Els Baltoro van molt bé, lleugers i juganers.

Salut i bones traces!

Carles Lluch ha dit...

Sí, el vissir és molt útil. Però millor encara si t'hi escapes a l'estiu i t'ho vas a mirar abans. Seguirem investigant.

Una abraçada.