18 de gen. 2014

Tuc des Neres (2247 m)

18/01/2014, Val d'Aran
+/- 825 m


Amb la previsió de mal temps per pràcticament tot el cap de setmana, escollim aquesta ràpida ascensió a un cim d'alçada modesta al límit nord de l'Aran però amb una ubicació privilegiada entre la "gran" vall de la Garona i la salvatge vall de Toran.

La calor de les darreres setmanes ha deixat neta la pista de Portet, amb accés des de Les. Pugem amb cotxe fins a cota 1425 m. Coincidim amb un grup de caçaires: intercanviem un bon dia de cortesia i un vigileu... Caminem 10' i a la part inferior de la clariana de la cabana de Portet (1500 m) calcem esquís. Perfecte!

L'itinerari és molt bonic: cal anar pujant entre clarianes de l'avetosa fins un coll evident: eth Cau de Naut (1785 m). La imponent cresta del Crabèra s'alça davant nostre. Eth Latèr, eth Tiron de Laujò i eth Montlude també apareixen a l'escenari. Voregem la muntanya pel seu vessant nord-est, seguint el camí d'estiu, però de seguida anem a guanyar l'espatlla. Continuar per sota no és recomanable, doncs caldria afrontar unes canals molt dretes a sotavent.

Sortim a l'espatlla. La tempesta cada cop és més a prop. El vent ha erosionat la neu, deixant al descobert la maleïda crosta de la pluja de Reis. Foquegem buscant les clapes de neu ventada, on s'agafen millor les pells. A contra-vent, continuem per aquest ample llom, de pendent en general poc dret amb alguns trams força més drets. A 50 m del cim, deixem els esquís falcats entre dos pins joves i fem els darrers metres amb grampons. Amb el vent que fa i la neu gelada, millor no relliscar!

Al cim comença a nevar. La tempesta ja ens ha atrapat. Ràpid cap avall. En el descens esquiem la continuació de l'espatlla, un vessant nord-oest, una mica més protegit, i amb neu prou decent per fer uns bons girs Tornem al Cau de Naut i desfem l'itinerari de pujada.

 







Activitat molt recomanable en cas que la pista de Portet estigui accessible en cotxe, al menys fins al trencall amb la cabana de Portet.

Bones traces!

Montse i Carles


3 comentaris:

Jaume J ha dit...

Quina enveja! Vosaltres sabieu on era la finestra! A nosaltres se'ns a posat a nevar a quarts d'una sota el Nerassol. La bona notícia és la nevadeta que cau per la Cerdanya. Demà més. Abraçades!

Carles Lluch ha dit...

Era la millor opció. 9h30 sortiem del cotxe i 3h més tard hi tornavem a ser, sense còrrer. I fins i tot, a primera hora, un bonic dia d'hivern, amb el núvol entrant de sud, i el Midi de Bigorra il·luminat encara pel sol. I el millor, a quarts de tres, amb el plat a taula, dutxadets i pentinats.

Ara està serè i estelat a Vielha. Però penso que és una trampa. Demà veurem.

Una abraçada.

Berta ha dit...

quina pinta! diumenge vau poder fer res? a nosaltres ens va aguantar una bona finestra!