23 de des. 2012

Pic de Monfaucon - 2712 m

Val d'Aura, Hauts Pirinèus
23/12/2012
5h, +/-1350 m, S3

Descens cara sud Monfaucon

Calor, temperatures de mes de maig. Regel superficial i neu podrida a sota des de bon matí. Allaus per tot arreu. Sense guants, samarreta, ulleres de sol i gorra. Què fem avui amb el termo ple de te calent? I la motxilla atapida de roba d'hivern? Clar, resulta que ja som a l'hivern! Ah si? Doncs ningú ho diria!

Aquest cap de setmana visitem la Val d'Aura, on Àrreu (Arreau en francès) és la vila principal. Cap al sud, i abans de Sent Lari e Sola (St Lary Soulan) surt un trencall a la bonica vila d'Aulon, a la falda de l'imponent Arbizon. Aparquem al darrer revolt de la petita carretera a les Granges de Lurgues (1365 m). A peu, amb esquís, i altra cop a peu travessem prats i un petit bosc d'avellaners fins situar-nos a l'entrada de la coma d'Espigous. Aquesta és encaixonada i enfila ben directa cap amunt. A cota 2056 m, i veient les condicions, decidim que avui no és dia per intentar l'Arbizon (i fem bé perquè més endavant podrem comprovar com a l'itinerari li manca neu i en els trams més exposats seria massa lleig). Seguim guanyant metres en direcció la Porte de la Paloume. Quan ja tenim a la vista aquest pas cap al nord de la Bigòrra, apareix també la sostinguda cara sud del Monfaucon. Aquí trobem la neu força dura, cal doncs treballar bé amb els cantells i assegurar cada volta maria. Remuntem l'ampla pala i atansem el coll (2600 m). Des del coll, continuem amb ganivetes, i com que la neu encara és força dura i el pati és considerable, finalitzem els darrers metres amb grampons.

Aquí dalt corre una mica d'aire fresc i fins i tot ens hem d'abrigar per fer la ganyipada. Vistes superbes sobre l'Arbizon, cara sud i cara nord, els Hauts Pirineus, el Luischonès i la Val d'Aran, la ciutat de Tarbes al nord, i cap a l'oest fins al Balaïtous! Més muntanyes i noves idees per seguir fent el que més ens agrada: fer-les-hi pessigolles lliscant amunt i avall amb els esquís!

I el millor del dia ve a continuació: el descens per la cara sud del Monfaucon, amb neu "moqueta", "cremeta" al punt per encadenar viratges amb seguretat i gaudint. De nou a la coma d'Espigous: aquí la neu és una autèntica sopa. Així que ens afanyem a baixar perquè aquest indret és una ratonera.

Bones traces i bones festes de Nadal a tothom!!

Carles i Montse
Arbizon a la tarda, baixant cap a Azet
Coma d'Espigous, Porte de la Paloume al fons

cara sud Pic de Monfaucon

Des del coll, el Midi de Bigòrra

Pic de Monfaucon, amb l'Arbizon a darrera

En lloc de tornar al coll, hem baixat directament pel corredor de la dreta

Coma d'Espigous cap avall

El bonic poble d'Aulon, amb l'Arbizon i el Petit Arbizon a darrera

2 comentaris:

Jaume J ha dit...

doncs l'heu ben encertada. té bona pinta la sortida!
Molt bon nadal!

Montse ha dit...

Sí, vistes les condicions, vam quedar molt satisfets de la sortida! L'Arbizon haurà d'esperar. Dissabte vam intentar el Sarrouyes (seguint la vostra piulada de setmana santa), però ens vam trobar que havia caigut tota la pala amb una allau natural que sortia de dalt de tot i la cicatriu tota l'amplada de la carena. Vam intentar-ho pel llom de l'esquerre, però hi havia una placa de vent que només en tocar-la ens va fer un wumpf així que la millor decisió va ser tirar avall.

Bon Nadal!!