19 de nov. 2011

Tuc de Parros (2731m) i Tuc der Òme (2732m)

Val d'Aran, 19 de novembre de 2011
7h40, +/-1550m, 17km (GPS dixit), S3, ***Tornem al pla de Beret esperant haver de carregar poc els esquís. Visitem de nou la zona del Tuc de Parros, però intentant no repetir les traces de la setmana passada. La neu ha reculat una mica aquesta setmana, però segueix valent la pena anar a esquiar. A partir dels 2100/2200m, la neu està francament bé, estable i compacte. Les solanes continuen oferint neu primavera desde mig matí. En orientacions obagues, la neu es manté dura i aquest cop no hem trobat crosta enlloc. Amb el bon temps i regel nocturn, s'ha anat acumulant un gebre en superficie que deixa el mantell a punt a punt per deixar anar una estela de neu a cada viratge. Amb aquest gebre tan fred en superfície, ha estat inevitable patir alguns pans en trams mig al sol mig a l'ombra. El dia ha estat radiant a primera hora, però s'ha anat cobrint amb núvols espectaculars que han deixat una llum de tardor preciosa. Tanmateix, avui hem passat el dia pràcticament sols. Només hem trobat dues traces que hem seguit fins el Tuc der Òme. Confirmant les nostres sospites, ens hem trobat dalt del cim amb el Marc i la Clàudia (qui si no?) tornant del Malh de Bolard.

Des de la cabana de Parros (1780m), remuntem a peu la vall de Parros fins la cota 2100 i calcem esquís. Seguim l'intinerari habitual fins a l'Estanh Nere de Parros que voregem per l'est. Fem el cim principal de Parros per la pala sud, darrer tram amb grampons. Triem el descens oest cap al Arriu des Calhaus, un itinerari que encara no haviem fet i que no sempre es troba en bones condicions. Sostingut i espectacular, com hem xalat! Creuem el riu a cota 2180m i posem pells de nou. Remuntem el barranc i la pista fins al Lac de Montoliu i seguim fins el Tuc der Òme (2732m) per la Colhada Nera. Descens des del cim pel llom est fins entrar a les suaus pales de la vall deth Lastoar. Apurem amb esquis fins als 2100m on se'ns acaba la neu. Camí ben marcat a través d'Horcalh fins al punt de inici de la travessa.


Arribant al cim del Tuc de Parros. Descens oest amb vistes al Mauberme.


Vessant oest del Tuc de Parros. Lac de Montoliu amb el Tuc der Òme, Tuc de Montoliu i la Colhada Nera al mig.


Tuc des Crabes, Malh de Bolard i trencalòs fent la ronda sobre Parros.

Bones traces.
Montse i Carles

1 comentari:

Anònim ha dit...

probablement la zona més maca de l'aran! Imatges amb molta força. Quines ganes. Ens veiem dimarts, abraçades també des del Pirineu, però sense els esquís. JaumeJ