25 de des. 2005

Piada - Tuc de Parros 2727m, Punta Oest 2700m i Cap des Closòs 2416m (Pèdescauç) en travessa des del Pla de Beret a Baguerge; 24/12/2005

Carles L., Manel M., Ricard M., Manel C., Berta A. i Jaume J.
+1.260 / -1.650m; 5-6h ascens, 1-2h descens. PD, **, S3.
Gran volta amb esquís, en un dia expèndid!

El divendres per la tarda fugim de BCN per retrobar-nos amb en Carles a la Val d'Aran: ens porta a Unha a sopar Olla Aranesa i disfrutem d'un gran apat tot fent els plans per avui... Triem la zona de Beret (sembla que a les cares nord hi ha molta neu crosta).
Pugem a Beret abans que els "pisteros" mentre s'aixeca el sol il·luminant les Maladetes. No hi ha cap núvol!

Cal creuar el Pla de Beret cap al nord, en lleugera baixada, sense pells. Un parell de km més enllà, on hi ha una cabana, s'obre cap a l'oest la vall de Parros. La remuntem per sobre mateix del torrent, seguint els capricis del terreny i de la neu que s'hi acumula.

Deixem enrere els pins: som al Clot des Crosòs. Girem al nord per pendents suaus per anar a buscar un pas entre la punta oest del Parros i la serra dels Cardigassos. Enlloc d'enfilar cap al cim secundari hem continuat, enlairats sobre l'Estanh Nere de Parros, per anar a buscar un coll a l'est del cim principal. Ja sota el pic, hem carregat esquís a l'esquena i hem fet els darrers metres a peu per una pendent de neu. En sortir sobre la cornisa apareix de morros el Mauberme! quin espectacle: Valier, Montroig, Ventolau, Montardo, Colomers, Punta Alta, Auba,...

El dia acompanya i ens engresquem a fer més volta: continuem a peu, pel costat de la cornisa fins a la Punta oest (20'): volem baixar per la fabulosa cara sud! I la trobem bona: el sol ha desfet la crosta i gaudim d'una bona baixada per pendent sostingut fins a la cota 2.200 on voregem, per la solana, una punta rocallosa per anar a buscar un coll.
De nou pells per remuntar el Pèdescauç, fins la punta del Cap des Closòs. A partir d'aquí els conductors fem un fàcil descens fins a Beret, mentre uns pocs afortunats inicien un incert però prometedor descens cap a Baguerge (1.419m), seguint el barranc de Raigadés.
... i ja podem menjar força torrons!

Bon Nadal i Bones Traces!!!

Per menjar: "Restaurant Maria Ademà" C/Sta.Eulàlia 3 Unha (973 64 41 69): Menú 15€: Embotits casolans, Olla Aranesa amb carn d'olla, amanida, carn de xai i botifarra, vi i postre... boníssim!!!