5 de febr. 2023

Piulada de la fabulosa Cabana de Subera, al Coserans, 4 i 5/02/2023

Tuc de la Messe 2.446m en volta circular des del llac de Bethmale

Part del recorregut de diumenge, Cabana de Subera al Tuc de la Messe; foto des de cota 1.650m

Portava la volta ben definida i remirada sobre el mapa... fins a cert punt doncs quan més “ampliava el zoom” més dubtes em sorgien per les condicions hivernals que hi trobaria, i alhora més ganes de descobrir-ho. Suposo que soc addicte a l’inhòspit, haha! 

Ja sobre els esquís, hi ha un moment en que les traces d’altri s’acaben i cal cegesquiar

Algunes petjades d’animaló són la pista que permet intuir per on va el camí i avançar pel bosc. Tot està en silenci, hivernat. Avanço lentament escanejant el proper sense saber si més enllà es redreçarà o si el barranc es passarà bé, ara m’enfonso, ara està gelat, porto doblement activat el rellotge de quan falta i quan em costaria recular... inhòspit i salvatge... confirmat, visca!

(trams de bosc entretinguts, pel pendent i la cerca del camí)

Superat el bosc, el mateix repte d’obrir traça però amb incògnites i dificultats diferents, que només veus superables a mesura que t’hi acostes. Prudència a l’enèsim, aquest vesant si, aquest no, i el coll, com estarà? Passa que quan més costa de veure per on passaràs més bonic acostuma a ser quan t’hi fiques...

(cabanes de Luzurs a l'esquerra, i Cazabede a la dreta)

Sobre la cabana, cal dir que està en perfecte estat, amb taula i bancals per 8 persones i lliteres amb matalassos per mig regiment. Hi ha plaques solars i llum que no he gosat engegar per no trencar el caliu de la llar de foc (que tira de conya) i el llum de les espelmes. Llenya i agiua a la vora.

Em permetreu que no descrigui amb massa detall el recorregut no fos que algú s’hi vulgui aventurar... 

Sobre el mapa segueix camins i GRs, però amb neu tot canvia si bé en alguns punts el pas només és possible per allí on ho faríem a peu. Així que només apunto els principals llocs de pas i alguna consideració. En general es tracta d’un recorregut exposat, recargolat, poc evident... i fins i tot les parts de bosc a cota baixa presenten dificultats per l’exposició, la inclinació o les condicions del mantell. 

Dissabte 4 de febrer: Cabana de Subera des del llac de Bethmale

+700m/-250m; 11km; F, S1, ***; 4h; IGN 2048OT Mont Valier

Parking llac de Bethmale 1.050m - Col de la Core 1.395m - GR10 D (camí de la Llibertat) - pas delicat on camí gira d'orientació SE a SO - Cabana de Luzurs 1.410m - tram exposat a allaus de fons en vesant S-SE i cota 1.600m - Cabana de Cazabede 1.595m - Coll de Soularil 1.579m - Cabana de Subera 1.499m.


Diumenge 5 de febrer: travessa des de la Cabana de Subera al llac de Betmale pel Tuc de la Messe 2.446m

+1.100m/-1.550m; 15km; PD, S3, ***; 5-6h; IGN 2048OT Mont Valier

Cabana de Subera 1.499m - camí de la llibertat - tram de bosc de fort pendent fins a pas a 1.700m per on accedir a grades superiors - flanqueig fins a 2.000m i tram més obert després - sota el coll de Craberous (2.429m) seguir en direcció NO a coll més dret i estret (2.386m al mapa) que dona accés directe al llom S del Tuc de la Messe 2.446m - descens per cara N (crampons) - deixar a l'esquerra (O) coll de Crouzette - i seguir direcció N per la valleta fins a cabana d'Eychelle 1.969m - seguir cap estany d'Eychelle sense arribar-hi i anar a buscar el coll d'Eliet 1.683m des d'on comença un descens dret pel bosc de vora 500m i a la cota 1.200m recuperar el camí que porta al llac de Bethmale.

Coll N de Craberous i Tuc de la Messe (dreta). En les fotos de sota, la traça a vista de dro i de dru...

Per cert que he trobat una cabana on anar a fer runs al bosc després de nevades de nord... i potser també s'hi fan bolets a la tardor, així que ja explicaré més tard com s'hi arriba ;)

Mont Valier des del Tuc de la Messe

Bones traces!

Jaume

6 comentaris:

Ricard Martínez ha dit...

caram, cabana de luxe, ruta de luxe... cegesquiant... ;)

Anònim ha dit...

Sí, sí....obrint pas a noves incursions! Quina cabana més magnífica.... enhorabona!

jordi laparra ha dit...

Cegesquiar per un tubo en mode solo i amb caliu!!! Espeterrant!

PepL ha dit...

Magnífica piulada!
Ja saps que m’he mirat aquest itinerari diverses vegades, la zona és magnífica i tot plegat va més enllà de l’esquí, encara més ganes d’anar-hi!!

Carles Perera ha dit...

Merci Jaume i felicitats per aquest tast tant intens d'hivern! Que duri!

roser ha dit...

Un gran petit racó de món!