13 de juny 2013

A l'AlbaPer la Coma de Paderna, +/-1400m, 6h30, S3, ***

Tres curtes hores de descans vora el sorollós Ésera que baixa generós d'aigua pel desgel accelerat dels darrers dies. Poc abans de les tres, comencem a caminar des de Plan de l'Espital, buscant el Tub de Paderna amb la única llumeta dels frontals. Just sota el tub trobem una congesta. Intuïm que a partir d'aquí la neu serà contínua, i calcem esquís. Sortim del tub i continuem amunt, seguint traces velles i ubicant-nos amb les grosses siluetes del Pic de Paderna i Tuqueta Blanca de Paderna.

Trenc d'Alba i mar de núvols a Gasconha. I silenci... només trencat per un crit de perdiu blanca que nota la nostra presència.

Amb voltes maria una mica treballades aconseguim remuntar la curta canal sense treure esquís i ja som a la pala somital NO. Deixem esquís i fem a peu els darrers 50 m fins guanyar l'aresta. Els primers raigs de sol apareixen damunt el mar de núvols. El moment més màgic de tots. Tan sols queden uns 30 m d'aresta de roca i neu.

Pic d'Alba (3107 m), el 3000 més occidental del massís de les Maladetes. Gaudim tant com podem de la sortida de sol. Les càmeres de fotos tenen feina a captar la bellesa del paisatge a 360º. Els colors de la roca, la neu i el cel canvien a cada instant. No tenim pressa: les condicions de neu des bon començament no ens han agradat gens. Regel molt pobre, neu molt humida internament, sobretot en els vessants de major pendent. Allaus recents. Tot i la fresca que sentim dalt del cim, avui la temperatura pujarà força, amb la isozero emplaçant-se a 4000 m. La idea era continuar en travessa, però avui les condicions de temps i neu no són adequades.

Abans de les 7h del matí ja iniciem el descens, i notem com la neu en els vessants NE ja comença a estovar-se! Fem una curta parada per esmorzar a la Coma de Paderna, envoltats de muntanyes punxents de roca calcària, molt diferent al granit que domina el massís.

Continuem el descens pels Tubs de Paderna, i amb un parell de "treure i posar esquís" aconseguim arribar fins gairebé l'aparcament.

Vistes les condicions i amb la previsió d'ascens continuat de les temperatures, serà difícil que hi hagi mínim regel durant el cap de setmana.

Bones traces quasi estiuenques!


Edu, Carles i Montse

2 comentaris:

Jaume J ha dit...

tic per posar el despertador a les tres i veure on em desperto! quina enveja d'albada, alba i sortida d'entresetmana! bones traces (busco cangur pel capdesetmana, grrrrrrr!)

Roger ha dit...

Molt bé, quina tranquilitat i quina matinada. Vosaltres escoltant el cant de la perdiu blanca, amb els esquis als peus i aquí amb el soroll dels containers de la neteja a les 4 de la matinada i tot suadot rodolant pel llit de la xafugor.
Que bé!!! i amb la companyia de l'edu... Esqui, flora, fauna,...
Collonut!!!