Pàgines

28 de des. 2021

Circular al Cap de Marimanha (2.629 m.)

 20 de desembre de 2021

Pla de Beret(1.840 m.) - Portilhon de Marimanha(2.401 m.) - Arriu de Marimanha(2.150 m.) - Cap de Marimanha(2.629 m.) - Estanh de Naut deth Clòt der Os(2.350 m.) - Pla de Beret(1.840 m.)

13 km, +1.000 m., F,**,S2/S3

És dilluns i no hi ha massa gent a pistes. Enfilem tranquil·lament pendents suaus fins a l'ampli Portilhon de Marimanha. Traiem pells i gaudim d'un bon descens fins a trobar el rierol que remunta la vall de Marimanha, bons tous de neu pols a la baixada. 

Avancem propers al rierol, costa obrir traça. Aviat deixem la valleta que seguíem per desviar-nos a l'esquerra cap als Lacs de Marimanha.

Abans que comencem a albirar el cim del Cap de Marimanha ens avança un valencià amb qui compartirem traces fins a un petit coll situat a la dreta de l'anomenat Pas de la Ferradura. Ell té el cotxe al pàrquing de l'Orri. Fins a aquest pas, i tot rondant diversos rocs, es pot arribar amb esquís als peus. 

A partir d'aquí toca resseguir la carena a peu. Passem de llarg el cim i continuem gaudint de bones vistes, malgrat que de tant en tant algun peu es cola sota la neu.

Davant nostre, veiem els Estanys de Dalt de Baciver. Caminen una bona estona amb els esquís a l'esquena. Ja sortint de Beret, hem vist que el Còth deth Clòt der Os està poc innivat i surten molts de rocs que ens faran avançar lentament.

De seguida que podem calcem esquís i avall!

En entrar a la zona dels estanys del Clòt der Os s'ha de vigilar de no perdre massa alçada. Amb alguna petita remada retornem a les pistes que baixen cap a Beret.

Darrers girs amb les darreres llums del dia.

Bones Traces!

21 de des. 2021

Puigpedrós 2915 m

Bona excursió amb esquis que es pot fer com és el cas en un pujabaixa en el dia des de Barcelona sense pressa, gràcies als bons accessos fins al refugi de Malniu. Des de Meranges surt una pista asfaltada que arriba fins al refugi. La pista està oberta els caps de setmana fins a les 17h. Segons l'estat de la pista calen cadenes i/o rodes d'hivern. Comencem doncs a foquejar directament des del refugi en direcció nord-est cap al coll de les molleres, es tracta d'una remuntada amb pendent sostinguda però molt factible. Arribem a 2700 m, on hi ha un planell. Des d'aqui ja es veu el cim. Ens treiem els esquis per passar una zona ventada i fem les ultimes zetes abans de coronar. Dia de molta calor, sorprén com es pot passar en tan sols una setmana de tenir un paisatge hivernal amb risc 4 d'allaus a veure les carenes tan pelades i esquiar amb neu primavera! 






19/12/2021
3,5 h
+-800
F-S2

Hem sigut l'Alberto i el Marc.

Bones traces

20 de des. 2021

 

Serra de la Portella de Bac d Ortella (2.579m)

18 DE Desembre 2021

16 km +1000 m. Fácil/S2. Orientació S

 


Des d'Enveig s'agafa -passat l’església- una carretera asfaltada que indica Bena. Deixem el cotxe en un pàrquing que hi ha un xic abans de Bena on hi ha un indicador del massís del Carlit (1.587m).

 


D'allà cal seguir la pista -avui amb neu des del cotxe- fins arribar a la cabana del Solar del cavaller  (es pot escurçar per algun corriol que talla la pista).

 


Allà ens desviem del riu de Brangoli per les pales que queden a l'esquerra de la cabana. Superades aquestes pales arribem a una construcció de pedra rodona amb unes vistes de la Cerdanya immenses. Per moments carreguem esquis als lloms on el vent ha escombrat la neu, però aviat hi tornem a lliscar. Després d'una curta pujada s'arriba a un replà (2240m) on es veu tot el desert del Carlit amb la Serra de la Portella de Bac d’Ortella al fons.

 



Fem l’últim troç fins d’alt de la Serra coronant  una de les puntes de la Portella de Bac d’Ortella. Adalt de la Serra el vent també la ha deixat ben pelada de neu.

 


La baixada la fem desfent el camí de pujada per neu pols compactada i ventada, primavera i a prop del cotxe encrostada allá on ja fa ombra.

 


En tot el día només en vist 2 caçadors que tornaven sense presa.

 Sortida fàcil per gaudir de la Cerdanya en solitari, en silenci,..

 

Bones Traces!

Nuria i Carles

Pic de Pilàs 2652m i Pic de Qüenca 2639m sortida de cicle del CEG

El que havia de ser una travessa a Mentet ha estat un cara a cara entre dos cims emblemàtics de les valls d'Àneu. Un canvi motivat per la manca de neu a les carenes del Pirineu Oriental.

I l'hem encertat !! gràcies en part a les recomanacions del Carles, que te molt apamada la zona.

Així doncs hem fet dos cims encarats oest-est.

Descens del Pilàs
Descens del Pilàs

 

 

 

 

 

 

Dissabte 20 de desembre: Travessa de Cerbi a Isil pel pic de Pilàs 2652m + 1200m F/S3

Després de dormir al refugi d'Alòs canviem de vall per anar al poble de Cerbi a 1450m, des del poble seguim la vall en direcció nord est cap al coll de Cerbi, no s'hi arriba directament, és dret i allavós, millor seguir pel bosc per ubicar-nos just sota el Cap de la Travessa i accedir al coll en diagonal mantenint la cota.

Des del coll pugem per la pala a ple sud cap al Cap de Curols 2417m, és d'aquelles pales que vindria de gust baixar-les a plaer, però l'objectiu final serà millor, almenys avui. Des del cap de Curols resten 200m de desnivell fins el cim per una carena que, encara que és un xic accidentada, permet pujar al cim gairebé tot el recorregut amb els esquís als peus.


Des del cim hi ha diversos divertimentos possibles, però avui toca una altra cosa. Retornem fins a un collet  a la cota 2500m, ho fem lliscant per la pala del Pilàs a ple sud amb bona neu primavera. Des del coll canviem de vessant i baixem per les pales Oest del cim, primer flanquejant direcció nord i desprès totalment a l'oest pala avall. 800m de descens continu, escollint entre les amples pales i la llera del barranc de Sarredo. Es veuen les restes d'allaus caiguts més a la nostra esquerra.

Ja per sota de les Bordes de Risé (no cal arribar-hi) trobem una pista que porta a Alòs, en condicions poc favorables per les nombroses petjades del bestiar.


Diumenge 21 de desembre: Pic de Quenca des d'Alòs 2639m F/S3

Tornem als consells del Carles, però li fem cas a mitges... Des d'Alòs remuntant la vall cap a l'oest hi ha tres possibles cims, el pic des Miques, Roca Blanca de Moredo i Qüenca. Tot i voler fer inicialment el Miques un cop a la vall ens adonem que és massa assolellat, Roca Blanca massa llarg per l'hora que anem, així que girem en direcció pic de Qüenca, remuntant el bosc i gairebé pel llom en direcció oest sense cap dificultat fins els darrers 200m, on la pala es redreça i cal fer força voltes maria.

Molt bones vistes dels cims propers i llunyans, la vall d'Airoto i altres objectius...

El descens el fem directes per la pala i després pel bosc amb encara molt bona neu, un regal de gairebé 1000m de bon descens.

 
 Aquests dos itineraris només es poden fer en bones condicions d'estabilitat de la neu, sense que estigui gelada. Atenció al descens del pic de Pilàs pel perill d'allaus.

El refugi d'Alòs d'Isil és un bon lloc per iniciar la ruta del Roca Blanca (#8cims) econòmic i acollidor.

Afegim al llistat del cegesquí gourmand el restaurant de l'hotel Valls d'Àneu a Esterri.

Ens ha quedat una bona sortida de cicle que ens fa oblidar la mítica Vallter-Mentet per uns dies.

Hi hem estat el Manel C, Hèctor A, Berta A i Ricard M

Bones traces !!



 

19 de des. 2021

Tuc deth Plan dera Sèrra 1.977m - 19/12/2021

La Val d'Aran fa goig i les condicions anticiclòniques ens regalen un dia d'aquells de sol i bonança que fan que tot sigui fàcil i quedi bon sabor!

Triem el port del Portilló (1.290m) lluny de les multituds, i enfilem per la pista que porta al Còth de Baretja (1.752m).


Hi ha un parell de dreceres i avui prenem la primera i planegem la pista enlloc d'agafar la segona per progressar més còmodament.

Tuc deth Plan dera Sèrra 1.977m com es veu des del Còth de Baretja, a 1.752m

Del coll ens decidim pel cim de l'oest amb una pala deliciosa on hi toca el solet d'hivern deixant la neu al punt. Cap a l'altre costat, a l'Aubàs la neu es veu més marrana.
L'Aubàs en la pujada al Plan dera Sèrra

Arribem al cim amb ziga-zagues ben estètiques i un planeig pel llom final amb vistes explèndides als 360graus. El descens és dels que fan afició!!!

Han sortit 13km i 700m de desnivell... la distància es pot reduir en 2-3km prenent la segona drecera, i el desnivell s'allarga en 300m si també es puja a l'Aubàs.

Bones traces, bones festes!

17 de des. 2021

Calendari d'activitats de la secció 2021-2022

 Us presentem el calendari d'activitats de la secció per a la temporada 2021-2022.

Ja podeu anotar les dates de les sortides de cicle i els cursos de formació, enguany novament pensats per millorar el nivell de tots els membres en descens, prevenció d'allaus i tècniques alpines, i per permetre als no iniciats a introduir-se en aquest esport que ens fa embogir de felicitat.


Bones traces!!!

16 de des. 2021

Curs d'iniciació a l'esquí de muntanya 2022

 


Ja tenim aquí el curs d'iniciació a l'esquí de muntanya que organitzem des de la secció d'esquí del CEG.

Constarà de 5 sessions teòriques que començaran a les 19:30h i acabaren a les 21:30h:

·  Dimarts 25 de Gener: Presentació curs + Material i equipament  - PRESENCIAL

·  Dijous 27 de Gener: – Seguretat a l'alta muntanya hivernal  - TELEMATICA

·  Dimarts 1 de Febrer: Primers Auxilis i aspectes sanitaris a la muntanya hivernal - TELEMATICA

·  Dijous 3 de Febrer: Sessió de Gestió del Risc o Nivologia i allaus - TELEMATICA

·  Dimarts 8 de Febrer: Meteorologia i Mapes + Cloenda - PRESENCIAL


I de 2 caps de setmana de pràctiques, el 29/30 de gener i el 5/6 de febrer:

Cap de setmana 29/30 de gener:  sortida de pràctiques Pirineu oriental (ubicació i allotjament en funció de condicions nivològiques i de meteo)Tècniques de progressió i tècniques mínimes de descens.
Cap de setmana 5/6 de febrer, sortida de pràctiques Pirineu occidental (ubicació i allotjament en funció de condicions nivològiques i de meteo). Posada en pràctica dels coneixements adquirits.


Lloc:

Les xerrades es faran a la seu social del Club Excursionista de Gràcia, Passatge Mulet 4 de Barcelona. Hi haurà una part del contingut teòric del curs que es lliurarà i es treballarà telemàticament. Els indrets de pràctiques poden ser modificats en funció de l’estat de la neu, la climatologia i la seguretat.

Preu:

La inscripció pels socis del CEG és de 170€, i de 230€ per als no-socis.
El preu no inclou els desplaçaments, allotjaments a refugis ni àpats.

Normativa:

Per accedir al curs cal tenir l’assegurança corresponent federat amb la modalitat d’assegurança D, Federació Catalana d’Esports d’Hivern o equivalent.
Cal tenir un bon nivell d’esquí de pista (pistes negres i fora pista) i coneixements de muntanya per inscriure’s.
Els responsables del curs podran descartar la participació al curs d’alguna persona que no acompleixi aquests mínims, o bé no tingui el nivell físic adequat, o si no segueix les normatives i directrius del curs.
Les sessions teòriques i les pràctiques són d’obligada assistència.
Per a les pràctiques cal tenir tot el material obligatori des del primer dia: esquís amb fixacions de muntanya, botes, pells de foca, ganivetes, pals, casc, piolet, grampons, ARVA, pala i sonda.
Les places són limitades i es reserven per estricte ordre d’inscripció, amb prioritat pels socis/es del CEG. La inscripció serà complerta un cop es faci efectiu el pagament.
El termini màxim per a les inscripcions és el 14 de gener.
En cas de no assolir-se un nombre mínim de participants, l'organització es reserva el dret de cancel·lar el curs.
Devolució de quotes d’inscripció a cursos:
• Si se sol·licita abans de 15 dies (2 setmanes) de l’inici del curs: devolució del 100 %
• Si se sol·licita abans de 7 dies (1 setmana) de l’inici del curs: devolució del 50% 
•Si se sol·licita quan manquen 6 dies o menys dies per l’inici del curs: no es farà devolució. 
• Si no se sol·licita, no hi haurà devolució


Inscripció i més informació:

Podeu fer la pre-inscripció emplenant aquest formulari:

Per a més informació i inscripcions podeu adreçar-vos a la secció d’esquí de muntanya del CEG: esqui@cegracia.cat o bé a la secretaria del Club per telèfon o personalment de dilluns a divendres de 18 a 22 h. al Passatge Mulet 4 de Barcelona, tel: 93.237.86.59.

Volta per la serra del port de Compte

Bonica excursió per la serra del port del compte en un dia ben assolellat i sense vent i en el que l'elevat risc d'allaus no permetia fer gaires filigranes. Sortim de l'estació d'esqui de fons de Tuixen i enfilem pel tallafocs fins a prat llong. Allà ja veiem la tossa pelada (2378 m), el nostre primer cim. Tracem pel mig del bosc i hi arribem sense problemes. El vent ha fet de les seves i les cares nord i oest estan pelades. Decidim seguir cap al pedró dels 4 batlles (2386 m), que avui està força concorregut. Traiem pells i baixem en direcció est pel barranc del clot de la vall, força entretingut, fins al pantà que recull les aigües del barranc. Fem un mos i fiquem pells. Remuntem de nou per la rasa de la costa del tabac fins arribar al tossal d'estivella (2338 m). Des del cim anem baixant en direcció cap a la font d'arderic i posem pells per enfilar cap al prat llong i tornada cap a l'estació. 

+1000 m (3 canvis de pells)
14 Km
5h
F/S2
12/12/2021



.

Hem sigut l'Anna, l'Alberto i el Marc.

13 de des. 2021

Travessa del Vercors Sud - 11 i 12/12/2021

Des de Les Nonières al Col du Rousset, en la solitud blanca i la immensitat de la neu... 


Conservo com un tresor la guia “Ski de Montagne en Dauphiné” de Jean Pierre Bonfort. En poc més de 200 pàgines de paper de fumar hi ha descrits 454 itineraris d’una manera tant breu com precisa d’aquesta zona dels Alps del Sud. N’hi ha una pila per tastar i el que més m’agrada són les propostes de travessa que hi ha al final amb referència al nº d’itineraris a seguir per fer-les... i ja fa anys que el punt de llibre és a la “Traversée du Vercors sud”.



I el Vercors sempre quedava de pas de camí més al nord... aquell rètol a l’autopista entre Valence i Grenoble amb la referència històrica al herois de la resistència que hi van deixar la vida durant la Segona Guerra Mundial, amaga un paisatge de muntanya amb molt caràcter: bosc, isolament, altiplans, dolines, espadats, muntanyes... i fred, vent i neu, molta neu. 



Un dorsal N-S de cims més elevats i característics com el Mont Aiguille li dona desnivell per sobre els altiplans i una xarxa de refugis no guardats i cabanes fa que sigui el paradís per perdre’s-hi dies, voluntàriament ... o involuntàriament: mapa, brúixola, gps i sentit de l’orientació són imprescindibles per moure’s-hi! 


Tot i que es poden buscar pendents exposats i llargs per l’esquí, l’al·licient és més “horitzontal”: algunes zones s’assemblen a la Lapònia sueca tant pels blancs infinits com pels indígenes arrossegant pulques...


 Els astres s’han alineat per anar-hi, i les ganes de neu nova, cabana i travessa ens hi acosten! 

Travessa realitzada: 

Dissabte 11 de desembre: des de Les Nonières a la Cabane de l'Essaure

+1.100m/-300m; 10km; F,*, S2

Las travessa original comença més amunt, a Benevise (1.030m), però avui la neu fa la carretera poc transitable i decidim sortir de més a baix, de Les Nonières (856m). Des de Benevise, amb esquís o en cotxe quan hi ha poca neu, s'arriba a l'auberge de Combau (1.375m), punt de sortida habitual.



Avui, enlloc de la pista fàcil que voreja un muntanyot, tirem pel dret pel sender d'estiu obrint traça fins als genolls cap a un pas amb un nom desafiant: el col de Côte Chèvre (1.531m). 


El recorregut és preciós però esdevé feixuc pels obstacles d'arbres que han cedit al pes de la neu. 


El descens cap al nord ha estat la part més exposada pel pendent, i la fem ràpidament creuant en diagonal alguna clariana desprotegida del bosc. 

Recuperem el fons de vall que ve de Benevise i arribem a l'auberge de Combau per seguir N, NO per la vall del mateix nom.

A 1.653m trobem la Cabane de l'Essaure on passarem la tarda de rituals cabanístics i la nit...


Diumenge 12 de desembre: Cabane de l'Essaure a Col du Rousset

+700m/-1.100m; 20km; F,*** per l'orientació i distància, S1-S2

Toca llevar-se d'hora amb festival de llums i celatges. 


El dia que tenim per davant és llarg: a trams la neu s'ha endurit pel vent però seguim sols i toca obrir traça moltes hores per un recorregut evident en la mitja distància però recargolat en la traça curta, quins farts de vorejar i puja-baixa turonets!

Al col de Creuson (1.759m) descartem el cim de la Tête Chevaliêre (1.951m) per assegurar l'arribada a l'hora convinguda amb el taxi i seguim cap a la bergerie de Chamousset i el pas de la Chèvrerie. El premi de consolació és trobar-nos de cop davant el superb Mont-Aiguille, bonic és poc. 
Refugi de Chaumailloux i Mont-Aiguille

Arribem al refugi hexagonal de Chaumailloux (1.669m). En condicions normals i una traça menys fonda que la del dia anterior, aquest refugi seria el lloc ideal, a mig camí, per partir la travessa.

El tram següent, cap el nord és molt feréstec i recargolat, en repte constant de fer la traça més eficient. Superem el pas de l'Ours i algun coll més i arribem al refugi de la Jasse de Peyre Rouge. També comencem a trobar alguna traça i quan arribem a la cabane de Pre Peyret ja hem vist alguna partida d'esquiadors amb pulca fugint de ves a saber que, potser com nosaltres...


Al Pas des Écondus la traça ja és ben marcada i ens permet fer via fins al capdemunt de les pistes tancades de Col du Rousset, amb un darrer descens de bon esquiar  fins la cota 1.200m on, puntual a les 15:30, ens espera el taxi que ens ha de portar per carretera al lloc de sortida, a 50km i moooltes vivences viscudes intensament en dos dies nòrdics atrapats pel Vercors.

Mauro, Pep i Jaume
Bones traces!!!