Pàgines

31 de gen. 2017

Curs de Seguretat en Terreny d'Allaus Nivell 1 a Tavascan

Tavascan 28/29 gener
Refugi de la Pleta del Prat.



Curs dirigit per la Sara Orgué i en Sergi Ricart, de ACNA (Associació per al Coneixement de la Neu i les Allaus). Hi participem 9 alumnes, la majoria del CEG.




Condicions immillorables per fer el curs amb un mantell amb molta informació, molts elements a estudiar sobre el terreny amb un grup amb molt bona dinàmica.

Dissabte: Ens organitzem en dos grups, fet que va facilitar molt l'aprenentatge, la pràctica d'arva va incloure el protocol llarg i curt de verificació de recepció i emissió de senyal. Varem practicar les tres fases de la cerca primària, secundària i fina de víctima d'allau amb els esquís, partint de la part superior del teòric allau.  
Protocols de sondatge i tècnica amb la pala i organització. Indicis sobre el terreny d'efectes del vent i les temperatures i primer tall i test de columna per interpretar les condicions del mantell. Respecte al sondatge, vam aprendre a muntar la sonda correctament i detectar i reconèixer diferents textures sota la neu (botes, motxilles, esquis, casc, cames, braços...). Per la tarda continguts teòrics, vídeos i planificació de la excursió de diumenge. Una classe amb projector completant altres elements del curs com la gestió del grup, interpretació del butlletí d'allaus.





Diumenge: sortida amb tests de pendent i tests diversos d'anàlisi del mantell i gestió del grup, valoració d'indicis sobre el terreny. Per acabar la sortida una part del grup es va dirigir al Campirme i va pujar fins al coll per verificar les condicions de la pala N-NW obrint traça i esquiant amb neu pols. Un altre grup va anar en direcció al Pic de la Coma del Forn, amb l'objectiu de baixar per la canal de les Bruixes, amb fort pendent i amb traces que haviem analitzat durant la ascensió Aquesta baixada genial la vam continuar per forts pendents fins al refugi, sempre procurant fugir de trampes del terreny i punts crítics. 

Els  test d'estress de la neu ens va fer veure que no cal renunciar a certs objectius si sabem triar itineraris que esquivin probables tensions del mantell que podrien provocar una allau. 




Hi participen: Montse, Cristina, Marc, Josep, Cristian, Oriol, Toni, Peter i Jordi

Bones traces!









Andorra a recer d’allaus: Pic de Carroi i Pic Negre de Claror

Potser perquè el cap de setmana coincideix amb sortida de curs d’iniciació, el “parte” del cap de setmana, amb perill alt generalitzat, convida a la prevenció. D’aquí que busquem dos objectius a prova d’ensurts i enfilem cap a Andorra.


Dissabte Pic de Carroi 2340m
+/- 970m (des del poble de Sispony)
F/S1 (pel camí) S3 (si es fa per la canal per la canal que baixa a partir de la segona corba. Nosaltres no l’hem pogut fer)

Quan la cosa està carregada, els andorrans ho tenen clar: surten a estirar cames i pells al pic de Carroi. I això és el que nosaltres hem fet. En aquest cas, calçant esquís al poble mateix, a l’inici de la pista que porta als Cortals de Sispony. Un quilometre i mig enllà, trobem l’evident desviament on inicia la pista que ens porta fins a les antenes a peu de cim. Una ascensió que frega els mil metres i que ens deixa més que satisfets, pams de neu a banda.

Baixada per la pista amb escasses incursions al bosc fins arribar a la pala que travessa el Bosc del Carpider, on podem gaudir d’una neu pols un pèl humida però de molt bon esquiar. Ara la pista ja no té ni una engruna de neu i la idea romàntica de sortir amb esquís del poble sembla relativament encertada després de carregar-los una bona estona a l’esquena trepitjant asfalt. A pilota passada, tothom ho sap fer tot.


Diumenge Pic Negre de Claror 2642
+/- 600m des de La Rabassa F/S1

L’endemà ens dirigim a la Rabassa amb l’objectiu de coronar el pic Negre d’Urgell.

Sortim de les pistes d’esquí de fons de Naturalàndia i de seguida ens endinsem al bosc. Una passejada extremadament bucòlica que ens porta a seguir el GR que, superat el Coll de Finestres, ens mena directes al Pic Negre de Claror. El vent gèlid i la poca neu a causa del vent, ens conviden a donar per bo aquest objectiu sense coronar el Pic Negre d’Urgell, a tocar.

Baixada desfent camí amb algun flanqueig a la recerca de la bona neu que no acabem de trobar perquè està força pesada.


Un magnífic cap de setmana on hem gaudit tant de la muntanya com de la conversa.

Lluís i Jesús

Bones traces!

1a setmana del Curs d'Esquí de Muntanya

Setmana intensa per als cursetistes del curs d'iniciació a l'esquí de muntanya.

Hem començat dimarts amb la primera xerrada de material feta pel Jaume Jubert, on hem repasat tot el material tècnic i tot allò que cal portar a la motxilla. El dijous següent hem compartit la sessió amb el Curs de neu i allaus de l'ACNA, La Sara Orgué ens ha parlat de tipus de neu, estabilitat, mantell,...

El cap de setmana ens hem desplaçat a la Cerdanya per començar a fer les pràctiques.

Dissabte 28 de gener Pàrquing Alabaus 1825m La Molina


Tenim davant nostre el fabulós espectacle d'unes pistes amb un paquet de neu considerable, on ha nevat tota la nit i tancades perquè no han tingut temps de tractar. Comencem amb l'explicació de com posar botes, fixacions, pells i prova d'arva.

El Xavi Gonzàlez explica la tècnica bàsica de progressió en pujada: equilibri, us dels pals,  volta progressiva (gir convergent i divergent) i la nostra amiga volta maria.

Fem la pràctica de pujada per les Costes de l'Huguet fins l'Amorriador de Rus 2300m

Aprofitem el descens per fer alguns comentaris bàsics sobre posició del cos, flexió, flexió / extensió, cos cara a la pendent, posició de les mans i bastó. També treballem diferents tècniques de gir: cunya, stem, salts amb tot l'esquí, salts de cues, i paral.lel. També la volta maria de baixada.

Diumenge 29 de gener Tossa Plana de Lles 2909m des de Cap de Rec 1968m +950m F S2
La mare del grup de watsapps que envia missatges després de les 12 diu que la zona està molt bé de neu i força estable així que decidim anar-hi a fer la segona jornada de pràctiques.


Preparar el material, repàs a la motxilla, posar pells, prova d'arva, exercicis de pujada, lliscament i amunt. Seguint el camí del Refugi del Pradell primer i un cop creuada la pista d'esquí nòrdic directes al cim.

La setmana vinent més...

Bones Traces !!


30 de gen. 2017

Quartiules (2.226 mts) - seguim per boscos 28/01/2017

Planes de Son   +/- 750, S2

Tot i que la previsió per dissabte és una mica incerta, les disponibilitats manen. Posem tots els elements a la coctelera (risc d’allaus, meteo, distàncies, etc.) i en surt un cim de difícil pronunciació: Quartiules. Som-hi, cap al Pallars hi falta gent.

Sortim de l’aparcament de les Planes de Son on hi ha un indicador que senyala la direcció del refugi  Pla de la Font, pel que hem de passar. Es tracta d’un recorregut traçat què va paral·lel a la riera del Tinter, ara amb neu abundant – els darrers centímetres caiguts el dia abans.

Passats uns primers plans amb poca vegetació, arribem a un bosc de pi negre que s’enfila de manera més dreta fins a trobar una gran clariana que creuem i tornem a pujar fins a trobar el refugi.






Mengem una mica  i fem a partir d’allà una petita circular que ens porta específicament al Pla de la Font, al coll i mirador de Foguéruix i després al Pic Quartiules, un cim secundari que tanca la vall d’Espot però que és un magnífic mirador dels Encantats, Cadí, Pic de l’Orri ... tot i que el dia està una mica tapat ;-(






Iniciem el descens tancant la circular fins al refugi i seguim la baixada en neu pols bastant humida ara pel mateix recorregut de pujada o en petita variant ja que ens encigalem una mica pel bosc. Intercalem en la baixada alguna acrobàcia que diria no figura en el manual d’esquí més ortodox ;-)  i arribem al punt de sortida sanes i estalvis.

Un recorregut més que recomanable que permet variants i enllaços amb altres itineraris de l’Alt Àneu. Després d’unes col·lectives, un duo també ens entra bé.


Raquel i Núria

Pic del Coll de la Barra, Monturull, pic de la Colilla i Tossal Bovinar- zòna dels estany de la Pera 28-29 gener 2017


 Aquest cap de setmana teníem previst un altre itinerari dintre del programa de sortides del cegesquí, que havíe de ser a la zòna de Formigal. No obstant, degut al alt perill d'allaus vam tenir que canvial per un altre a la zòna dels estanys de la Pera, a la Cerdanya, on s'hi troben una serie de cims de perfils suaus adequats per fer quan altres moltes zònes no son adients per fer activitat després de grans nevades. Ademés aquí gaudirem d'un entorn encisador, amb estanys i bosquets d'un marcat caire pirinenc.

 El dissabte el día va estar mitj boirós, pero gràcies al acurat track que va portar el Francesc va estar un día d'activitat complerta avans d'anar al refugi del estanys de la Pera a pernoctar.



Desde la estació d'esquí nòrdic d'Aransa ens vam dirigir en direcció oest cap al coll del Cap de la Barra i vam pujar al cim del mateix nom, el pic del Coll de la Barra 2.631 mt.)





 I a continuació vam proseguir cap al pic de Monturull (2.761 mt.)






 Descens amb neu pols cap al refu, on passarem una agradable vetllada. El petit refugi dels estanys de la Pera ens lo van obrir per al nostre grup i dos persones més. Vam gaudir de bòn sopar i esmorçar.

L'endemá, tal com s'esperave, ens vam trobar amb un día ben bonic després del mal temps.



 Deixem el idilic enclavament on es troba el refugi i ens anem enlairant en direcció al pic de la Colilla o dels Estanyons (2.834 mt.)



Pic de Perafita (2.752 )

Una mica de vent pujant al Colilla:



Dalt del cim:



 Descens per supost amb neu pols, tornem a possar pells i anem cap al veí Tossal Bovinar (2.841)





Descens amb neu superpols extrasuau:



  Gaudint els petits moments de contemplació entre una trepidant baixada i un altra:



Al fons ben nevada la serra del Cadí:


Continuem baixant en direcció sud, seguint el barranc i entre bosquet fins desembocar a la pista, que seguirem fins al refugi de Polineres. Després continuem també per pista en suau pujada cap al coll de la Pera, on traiem pells i desd'allí últim descens per la pista d'esquí nòrdic fins al parking.
Per possar un bòn punt i final a aquestos dos díes d'activitat fem un dinaret a Aransa, a can Fuxet, on ens refem del cansanci amb bòna cuina cerdanyenca.
Tot plegat el cap de setmana ens ha donat molt més del que esperavem, donat les condicions meteorológiques i d'allaus. La companyia ha estat magnífica i han quedat ganes de compartir més díes com aquestos.
Vam participar: Carles S, l'altre Carles, Berta, Javier, Alba F., l'altra Alba, Francesc P., Elena A. i jo mateixa Rosa S.
Fins sempre