Pàgines

31 de gen. 2017

Curs de Seguretat en Terreny d'Allaus Nivell 1 a Tavascan

Tavascan 28/29 gener
Refugi de la Pleta del Prat.



Curs dirigit per la Sara Orgué i en Sergi Ricart, de ACNA (Associació per al Coneixement de la Neu i les Allaus). Hi participem 9 alumnes, la majoria del CEG.




Condicions immillorables per fer el curs amb un mantell amb molta informació, molts elements a estudiar sobre el terreny amb un grup amb molt bona dinàmica.

Dissabte: Ens organitzem en dos grups, fet que va facilitar molt l'aprenentatge, la pràctica d'arva va incloure el protocol llarg i curt de verificació de recepció i emissió de senyal. Varem practicar les tres fases de la cerca primària, secundària i fina de víctima d'allau amb els esquís, partint de la part superior del teòric allau.  
Protocols de sondatge i tècnica amb la pala i organització. Indicis sobre el terreny d'efectes del vent i les temperatures i primer tall i test de columna per interpretar les condicions del mantell. Respecte al sondatge, vam aprendre a muntar la sonda correctament i detectar i reconèixer diferents textures sota la neu (botes, motxilles, esquis, casc, cames, braços...). Per la tarda continguts teòrics, vídeos i planificació de la excursió de diumenge. Una classe amb projector completant altres elements del curs com la gestió del grup, interpretació del butlletí d'allaus.





Diumenge: sortida amb tests de pendent i tests diversos d'anàlisi del mantell i gestió del grup, valoració d'indicis sobre el terreny. Per acabar la sortida una part del grup es va dirigir al Campirme i va pujar fins al coll per verificar les condicions de la pala N-NW obrint traça i esquiant amb neu pols. Un altre grup va anar en direcció al Pic de la Coma del Forn, amb l'objectiu de baixar per la canal de les Bruixes, amb fort pendent i amb traces que haviem analitzat durant la ascensió Aquesta baixada genial la vam continuar per forts pendents fins al refugi, sempre procurant fugir de trampes del terreny i punts crítics. 

Els  test d'estress de la neu ens va fer veure que no cal renunciar a certs objectius si sabem triar itineraris que esquivin probables tensions del mantell que podrien provocar una allau. 




Hi participen: Montse, Cristina, Marc, Josep, Cristian, Oriol, Toni, Peter i Jordi

Bones traces!









5 comentaris:

  1. aquest curs val molt la pena, és una inversió per a tots. Felicitats a l'ACNA que amb pocs anys ha desenvolupat una tasca de formació d'altíssim nivel.

    ResponElimina
  2. brutaaaal!!!! Quan sortim junts, a practicar la lectura del terreny.....superinteressant! Peter!!!!! ets tu????? quina il·lusió!!!!! a veure si tornem a tenir el gustasso de veure't esquiar....inoblidable :)))

    ResponElimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Cada cop més segura de sortir amb vosaltres ... haha.
    A veure si l'any vinent m'animo a fer-lo jo.

    ResponElimina