Una escapada als massissos de Durmitor a Montenegro i Bjelašnica i Prenj a Bòsnia-Herzegovina.
Aquest any és el 30è aniversari dels Jocs Olímpics de Sarajevo i Bjelasnica va ser un dels centres principals de les proves d'esquí i de salts d'aquells jocs del 1984.
El 1992 mentre que a Barcelona inauguràvem els jocs olímpics d'estiu, Bòsnia-Herzegovina va ser l'escenari de l'inici d'una guerra provocada per l'agressió feixista de l'autoproclamat Exèrcit de la República Sèrbia. La neteja ètnica i la destrucció de pobles i ciutats sencers van ser una constant. En aquest context es va produir el Setge de Sarajevo, entre la primavera del 1992 i l'hivern del 1996. La ciutat va passar de tenir 900.000 habitants a 350.000. 10.000 morts (1500 nens) i 55.000 ferits.
Encara avui queden moltes proves físiques d'aquells anys, en forma de camps minats i d'edificis destruïts, però cap d'aquestes coses impedeix veure el patrimoni natural de Bòsnia-Herzegovina, un paradís per fer muntanya i activitats a la natura, amb fantàstics rius, llacs, boscos i muntanyes.
L'estiu del 1993 vaig formar part de l'equip organitzador del Festival per Bòsnia que va fer la Crida a la Solidaritat, en suport al poble Bosnià i contra el setge de Sarajevo. Tenia pendent un altre homenatge, en temps de pau, que és el veure un país que atrau l'atenció per la seva gent, la seva cultura i el seu paisatge i no per la seva guerra. Mirant al futur i veient un gran potencial per a l'esquí de muntanya, sempre tenint present que "Oblidar mata".
Activitat; malauradament ha estat un any amb poca neu a les muntanyes de Bòsnia, així que hem hagut de moure'ns per anar a buscar-la.
Dilluns 10 de febrer cim de Bjelašnica 2067m
+/-800m; F, S2, *; 2-3h
(40km al SO de Sarajevo)
Massís ubicat darrera del mont Igman, mirant des de Sarajevo, on hi ha diversos itineraris per fer. Vistes les condicions de neu i el temps decidim pujar per les pistes i fer el cim de Bjelašnica 2067m. A la zona alta i fins el cim el vent ens ha fet la guitza, però hem trobat suficients condicions de neu com fer fer un bon descens, forats dels esquís a banda... A prop de l'estació trobarem dos refugis a peu de carretera on es pot dormir i menjar. Un està ubicat a sis kilòmetres de la carretera principal.
Dimarts 11 de febrer Turska gl. 1855m des de Trsa
+/-750m; F, S2, *; 2-3h
(al SO del PN de Durmitor, Montenegro, a "només" 140km de Sarajevo)
Només per fer l'accés al poblet de Trsa ja val la pena entrar a aquesta zona. Es fa per una carretera de pànic estreta plena de revolts i penjada en un penya-segat. A l'estiu la carretera connecta amb l'altra banda del massís de Durmitor, però a l'hivern queda tallada per la neu. Trsa està en un altiplà des d'on es poden fer diverses ascensions de pendents suaus. Aquí la manca de neu també ens obliga a fer un itinerari expres per anar a buscar-la.
Dijous 13 de febrer Istočni 2445m des de Savin Kuk
+/-1000m; F, S2-S3, **; 4-5h
(a Žabljak, PN de Durmitor, Montenegro)
Žabljak és un poble turístic que fa de porta d'entrada del Parc nacional de Durmitor a Montenegro, està ubicat en un altiplà just on comencen les muntanyes. Tenen una estació d'esquí: Savin Kuk i un paisatge divers. El dimecres ha estat tot el dia nevant i fent vent, però dijous el dia s'ha llevat assolellat i ens ha permès fer el Istočni 2445m. A mitja ascensió el vent ens ha dificultat molt la progressió, però la baixa dificultat tècnica ha compensat i hem pogut fer cim.
A Žabljak hi ha tota mena d'allotjaments, restaurants i serveis per fer estada, sobretot per l'apreski...
Divendres 14 de febrer Aproximació refugi Bijele Vode 1450 des de Rujište
+/-500m; F, S1-S2, * (però cal seguir el camí, hi ha mines!); 2-3h
(al S del massís de Prenj, a 20km de Mostar o 125 de Sarajevo)
Hem deixat Montenegro i ens hem traslladat de nou a Bòsnia Herzegovina. Després de fer nit a Mostar ens traslladem a Rujište, una mena de poble urbanització que és una de les principals entrades al massís de Prenj, anomenat l'Himalaia de Bòsnia-Herzegovina. L'accés al refugi transcorre per camins i pistes per un camí marcat i és un constant pujar i baixar. El refugi està ubicat a l'inici de la planera vall d'accés al Zela Glava i l'Otis. Per accedir al refugi cal contactar amb el Club de Muntanya de Mostar, normalment obert els caps de setmana, però sense cap servei de cuina ni bar. Com a alternativa a 200m hi ha una cabana lliure amb estufa i un altell amb matalassos.
Dissabte 15 de febrer Otis 2097m des de Bijele Vode
+800/-1300m; PD+, S3, *** (llarg, i part final de 45º, amb aresta fàcil); 6-7h
Des del Bijele Vode es poden fer moltes ascensions, escollim l'Otis per
ser un dels cims més emblemàtics de la zona i per la seva
accessibilitat. El Zela Glava es fa per una aresta nevada difícil des
del mateix coll.
La vall d'accés al Zele Glava i Otis és molt planera i plena de desnivells, això explica perquè havent-hi 500m de desnivell entre el refugi i el cim n'acabem fent 800m.
Ens ha fet un dia fantàstic, assolellat i sense vent i amb la neu molt estabilitzada. Realment molt bonic tot l'entorn de les diverses sub valls que anem recorrent.
|
Zele Glava i Otis |
Esquí de muntanya a Bòsnia-Herzegovina
Època: des de principis de febrer fins a mitjans d'abril, sempre mirant prèviament condicions.
Transports: fàcil amb Lufthansa via Múnich, uns 300€ el bitllet d'avió, el transport dels esquís inclòs en el bitllet d'avió.
Moure's per Bòsnia: És recomanable llogar un vehicle, les agències locals ofereixen preus força econòmics. No hi ha autopistes ni autovies, així que les distàncies es fan llargues.
Moneda i preus: Marc Bosnià 1 Euro = 2 Marcs, els preus de la vida quotidiana (menjar, restaurants, allotjaments, etc) són moderats respecte els nostres, podríem dir que en moltes coses gairebé a la meitat de preu. A Montenegro tenen l'Euro com a moneda oficial.
Material: És molt difícil trobar material d'esquí de muntanya a Bòsnia, cal preveure portar recanvis.
Idioma: El Bosnià forma part del grup lingüístic del Serbo-Croat, utilitza l'alfabet llatí, fet que tot i ser una llengua molt diferent a la nostra puguem seguir les indicacions escrites. És recomanable portar un diccionari de paraules bàsiques i frases. Hi ha molta gent que parlar una mica d'Anglès però a les zones més aïllades no en trobarem.
Mapes: trobareu mapes molt bàsics, però suficients per moure's. En aquest enllaç de la Universitat de Texas trobareu els mapes de quasi totes les zones. http://www.lib.utexas.edu/maps/topo/former_yugoslavia
Us detallem les fulles de cada zona: Jahorina: 2782 II /2882 II. Bjelasnica: 2782 III / 2782 II / 2782 IV. Prenj: 2682 II / 2681 I / 2781 I. Vran: 2682 III / 2682 IV. Vranica 2682 I / 2682 IV /2683 II. Durmitor 2881 II.
Xavi A, Pep M, Manel C, Jaume J i Ricard M
Bones traces