Pàgines

25 d’abr. 2012

Pic Cordier - Sortida de Cicle del Ceg.

Us passo una petita ressenya de l´ascensió del diumenge 22 d´abril al Pic Cordier, (massís de Les Maladetes)
 
Sortim de l´Hospital de Benasque amb esquís als peus, amb 1:30 h estem al Refugi de la Renclusa (2140m), l´endemà a les 8 seguim la traça fins al Portillón Superior (2800m) a partir d´aquí obrim traça i ens encarem a l´esperò rocallós que dona accés a la pala final del Pic Cordier, aquí ens estem una bona estona ja sense esquis obrin traça profunda, superada aquesta dificultat amb 20 minuts més estem al cim, hi arribem 3 dels 7 que inicialment sortim del refugi, el paissatge es bestial som els únics que estem per la zona, al Pic de l´Aneto es veu tota una aglomeració d´esquiadors abans del Pas de Mahoma ....
La baixada amb neu crosta humida es deixa fer però sense ser cap meravella donat que hi han boires i en alguns moments poca visibilitat tornem pel refugi de la Renclusa amb neu ja primavera, una altra opció es fer-ho pels tubs de Paderna.
aquí teniu el video del Carles Perera amb fotos del David Casas


integrants de la sortida: Francesc Daví, Josep Amorós, David Casas, Robert Riu, Roger Mauricio Carles Perera i Ferran Bofill

Estigueu atents a la propera sortida de cicle que encara queda molta neu!

21 d’abr. 2012

Quasiensigalada al Pic de Canals 2140m - 21/04/2012

Vall d'Orgeix, Arièja. Koki, Ricard, Berta i Jaume
Pic des Perdrix, Pic de Canals, Mascarel
Consola saber que no soc l'únic en sentir-se atret per itineraris no ressenyats i imaginats sobre un mapa, i com un amic en el seus relatsdemuntanya, també tenia ullats els cims que hi han al petit circ d'Aigue Longue.
Encegat i amb la bona companyia dels enredats (o ressignats) hem marxat ben d'hora cap a l'Arièja fins al poble d'Orgeix, a la Vall d'Orlú, i des del poble hem pogut remuntar en cotxe la pista que penetra a la Vall d'Orgeix, fins la cota 1080m, on començava la neu.
Aquesta llarga vall, encarada a nord, és un lloc solitari a l'hivern i conserva molta neu. En la seva capçalera hi ha el llac d'Aigue Longue i una pila de pics que calia anar a mirar de prop per a properes rutes aprofitant que hi ha cabanes en bon estat: el Pic de Perdrix 2310m té unes potents pales N; el Pic d'Aygue Longe sembla més complicat i el Pic dels Estagnols possible si la neu és estable a les pales d'accés al coll. El Pic de Canals, el més proper, era l'opció més "curta" (han sortit 16km de travessa) per anar-nos-ho a mirar.
Resum: +/-1100m; F, **, S2-S3; 5 a 7h segons punt de sortida.
Condicions: regel molt lleuger. neu a partir de 1100m, contínua als 1200. Totalment podrida: els reguerots que es veien fa pensar que havia plogut fins a cota alta, i tampoc ha ajudat el vent rescalfat d'oest que ha anat bufant. Purgues mitjanes en la part alta del descens (una d'elles s'ha deixat acompanyar uns metres). Gran bo, tapant-se a migdia amb el front anunciat, i pluja a les 15:30.
Itinerari: seguir la pista (GR, 7km des d'Orgeix, avui prop de 5). Majorment està asfaltada, així que amb poc gruix de neu es pot fer via. Es passa per un seguit de cabanes, dos d'elles en bon estat (Cabane du Ressec de Bas, a 1250m; Cabane d'Agnelle Morto, a uns 1375m). A 1400m hi ha un "parking", ben colgat de neu, i cal seguir en direcció S per prats i després per un sender per un bosc de faig (riba esquerra, oest, marques grogues; tot i que en el descens ho farem pels prats de l'altre costat).
A 1640m (orri) es gira a la dreta (oest). Fins la cota 1850 és força dret i complicat sinó encertes el pas enmig del bosc. Després s'arriba a uns lloms més suaus d'on hem anat a buscar un marcat coll en l'aresta N, i d'aquí al cim en poca estona, abocats a les canals que es precipiten cap a Mérens-les-Vals. 
El descens de subsistència per on hem pujat tret de la sortida del cim que l'hem baixat pel la pala E-NE, amb ensurt de purga inclòs (les observacions que faig d'aquest petit allau o purga són amateurs, i seria benvinguda qualsevol observació o correcció. gràcies! ah! i els guants ja els he llençat ;) )
Pic d'Ouxis? no, Pic de Cimet 2423m. Gràcies lluís
Cara O del Pic des Estagnols 2350, Col des Clotes 2260m (Pic de Cimet darrera)
i Serrat de Coste Rébenc (Canras 2486m i Pic de l'Homme 2464m)
No hem vist ningú en tot el recorregut, tret d'un gall fer femella (creiem). Altres bestioles que s'han amagat en veure'ns no saben que hi tornarem... Bones traces!

18 d’abr. 2012

la tonteria dels dimecres... l'home i el mamut, i ara, l'elefant

home: [antrop] Gènere de primats antropoides, de la família dels homínids, que comprèn l'home actual (Homo sapiens sapiens). Se li coneixen molts vicis, com per exemple caceres a Botswana i esquiades a Canadà.
mamut: [paleont] Mamífer fòssil de l'ordre dels proboscidis, de la família dels elefàntids, [...] extingit.
elefant: [zool] Mamífer proboscidi de la família dels elefàntids, en extinció per culpa de l'Homo borbonus...

12 d’abr. 2012

Vall de Bagnes 2012 - Pel Valais suís


del 30 de març al 4 d'abril... descobrint un altre bocinet dels Alps

Aquest any, l'Oriol G., ens ha proposat anar a descobrir aquesta Vall de Bagnes que es troba al Valais suís.
Resum de les jornades:
30 de març - Sortida per la tarda de Catalunya fent nit a l'alçada de Chambéry
31 de març - Arribada a Lourtier (Vall de Bagnes), cruïlla (1300) pujada a la Cabana Brunet (2103) tarda, ascensió a Les Capucins (2719).
01 d'abril - Pounte Boveyre (3212) – Grand Laget (3133) – Mont Rogneux (3084)
02 d'abril – Travessa de la Cabana Brunet (2103) a la Cabana Panossière (2641) pel Col des Avouillons (2647)
03 d'abril - Tournelon Blanc (3700)
04 d'abril - Cabana Panossière (2641) – baixada a Fionnay (1451) – tornada a Catalunya


1er dia – Lourtier (1300) – Cabana Brunet (1844) – Les Capucins (2776).
Desnivell: +1417 / -616, GPS
Dificultat: fàcil, S2.
Horari:  - Cruïlla fins a Cabana Brunet: 2'30 h.
- Cabana Brunet – Les Capucins: 1'45 h.


Deixem el cotxe al pàrquing que es troba a 50 metres de la cruïlla (1300) de la pista, que puja a la Cabana Brunet, ja amb els esquís als peus iniciem la pista i a poc metres de començar prenem el camí de l'esquerra on un rètol ens indica que només és camí de pujada.
Arribem a la cabana Brunet (1844) en 2 hores i mitja.
Buidem motxilles i enfilem seguint el miler de traces que van cap el Mont Rogneux, part del camí que farem, ja que Les Capucins es troba a mig camí.
La tarda és radiant, com la resta del dia i en menys de dues hores en posem dalt del cim.
La darrera part la fem a peu, sense neu i unes pedres graonades ens separen del cim que el fem sense gaire dificultat
Son els 5 de la tarda, el retorn a la cabana la fem per neu endurida, ja que part de la baixada es fa per part obaga.



2on dia – Pointe de Boveire (3212) – Grand Laget (3133) – Mont Rogneux (3084)

Desnivell +/- 1700 metres, GPS
Dificultat: PD, S2
Horari: +/- 10 h.
Dia llarg per amb el objectius aconseguits i més dels que ens havíem proposat en un inici. El que en un primer moment havia de ser 2 cims han acabat sent tres.

Sortim del refugi a quarts de nou amb un dia excel·lent.
Ens trobem de camí cap al Gran Laget quan observen que arribar a la Pointe de Boviere no es troba gaire més lluny, així que decidim acostar-nos-hi. Tenim tot el dia per endavant
Part del grup decideix esperar-nos cap al Gran Laget, la resta continuen. Deixem els esquís en el coll, la part final la fem a peu i ens posem dalt el cim en mitja hora. La vista des dalt és impressionant, Grand, Petit Combin, Mont Blanc...
Son la una del migdia quan baixem per encaminar-nos al segon objectiu. Des del coll ens calcem els esquís i baixem a la cota 2900, posem pells per arribar a la cota 3000 que deixarem els esquís per fer els darrers metres del Gran Laget (3133) a peu, per una aresta fàcil de fer.
Son els 3 de la tarda que ens trobem dalt del cim de forma piramidal s'aixeca esvelt es veuen les seves arestes que enllacen cap a la Pointe de Boviere i cap al Mont Rogneux. Llàstima que no es pugui fer, es veu tan aprop el Mont Rogneux...
Tornem a buscar els esquis i baixem fins la cota 2760, pel camí, companys han decidit tornar ja cap el refugi mentre la resta agafem forces per anar al nostre darrer objectiu, el mont Rogneux.
Son dos quarts de 6 que hem arribat dalt el Mont Rogneux, estem sols, tots ja estan de tornada o  a la cabana.
Traiem pells i comencem a baixar, la part obaga està molt dura, i part del camí fins el coll el fem en grampons.
La baixada fins la cabana la fem per una neu endurida i molt traçada, aquest cim és un dels més concorreguts de la zona, quan arribem que tot just ens queda temps per canviar-nos i anar a sopar a 2/4 de 7.







3er dia – Travessia de la Cabane Brunet a la  Cabane Panossière (2.641 m) pel coll de Avouillons (2.649 m)
Desnivell +900 / - 400, GPS
Dificultat: PD, S2
Horari:  5 1/2 h.



Dia radiant. Son 2/4 de 9 que sortim de la Cabana Brunet, ens aconsellen que no seguim el camí d'estiu sinó el que passa per sobre les les Quadres de Sery, ara colgades de neu. Seguint al voltant la cota 2300 ens anem fins al final la vall cap el Pindin.
Traiem pells i baixem fins al Pron Sery, és 1/4 d'onze, remuntem la vall que puja cap el coll des Avouillons (2647), deixant a l'esquerra la Rionde i la Becca de Sery. La pujada pausada es fa tranquil·lament. La vista que s'hi contempla al coll de la glacera de Corbassière, del Grand Tavé, el Tournelon Blanc, el Grand Combin... magnífica.
El coll és estret i la sortida a l'altre vessant hi ha un un fort pendent d'inici entre 30ª-35º, de pas estret que s'obra àmpliament, la baixada la fem per una bona pala de neu primavera,  baixem per la morrena fins a la glacera, son la una del migdia, triguem una hora en travessar-la i arribar a la cabana de Panossière.
La tarda la passem gaudint dels embotits del Francesc i el pernil de la Gemma acompanyats d'una bona cervesa i del bon sol que llueix.
Entre el jocs del refugi trobo un Rumycub i ens engresquem fins a l'hora de sopar.



4t dia -  Tournelon Blanc (3.700 m)

Desnivell  +1161m, GPS
Dificultat : AD- , S4
Horari: +/- 6 1/2
Abans de la 7 ja estem de camí, hem sortit de la cabana i pugem pel cantó esquerra de la glacera amb una hora i mitja arribem a un esperó de roca  a la cota  3140.
La Gemma i l'Eugeni decideixen tornar al refugi.
La pujada bastant empinada però fàcil de fer ens porta fins porta fins el coll  du Tournelon Blanc a 3541, on canviem de vessant i flanquegem uns 3/4 d'hora fins arribar a peu del cim. El  darrer tram el fem a peu en 20 minuts ens posem al cim.
Sense treure pell tornem al coll. Iniciem la baixada trobem trams de neu bons, però en mesura que anem agafam la pendent i ser vessant oest no s'ha transformat i la neu continua dura.
Baixada conservadora fins la glacera. Hi ha trams que la neu està boníssima, però s'ha d'anar en compte per què es troba canviant. Aprofitem la baixada fins la cruïlla que puja al refugi.
Els embotits, pa, cervesa, un rumy ... ens distreuen fins l'hora de sopar, avui en el refugi estem completament sols, tothom ha anat avall, hi ha perspectiva de canvi a la meteo...el guarda ens comenta que hi hagut moltes anul·lacions.

5è dia -  Cabana de Panossière (2641) - Fionnay (1.451 m) i retorn a Catalunya.
Desnivell  - 1190
Dificultat: PD+, S2
Horari: 3 h.


 A les vuit ja estem seguint gelera avall camí de Fionnay. La neu aquesta hora del matí està encara molt dura, s’ha d’anar en compte.

L’Eugeni baixa poc a poc, li fa mal al costat d’una caiguda de dies anteriors, se’n ressent.
Baixem fins a la cota 2000, deixem enrere la gelera i entrem a una gran plana abans que el riu s’engorgi, posem pells i remuntem uns 110 m  cap la Cougne a 2110, per anar agafar el bosc per on puja el camí d’estiu. La neu pel bosc es troba molt transformada i molt traçada,



Part del grup ens avancem per anar a buscar els cotxes, que es troben a un parell de quilòmetres d’on sortim a la carretera. sort en tenim d’un cotxe que ens apropa al pàrquing, i ens dona temps arribar al lloc abans que la resta del grup arribi.



Això s’ha acabat, la meteo ens ha respectar, ens ha deixat fer tot els cims que ens havíem proposat, ara ja coneixem un altre recó dels Alps


Hi vam anar: Eugeni, Francesc, Gemma, Manolo, Oriol B., Oriol G. i Anna.



Nota: L’Eugeni ens ha comunicat que te 2 costelles trencades, ara li toca fer repòs. Déu n’hi do el sofert que arriba a ser, millora’t!


Fotos: Anna, Oriol G.

11 d’abr. 2012

Esquí en llibertat a la Vall de Boí


Amb les pistes d'esquí tancades i una oportuna nevada de primavera hem decidit quedar-nos a la Vall de Boí per fer esquí de muntanya, sobretot aquells cims i pales que la presó dels cables, telecadires i canons de neu han encotillat.

 Dia 7 d'abril: comencem amb una pujada al Pic de la Pala del Ginebrell 2320m, per fer una baixada amb neu pols ja amb el sol escalfant-nos la closca. Seguidament emprenem la pujada cap al Coll de Roies i el Pic de Raspes Roies 2753m. El descens dels millors de la temporada al Pirineu amb neu pols. Per poder gaudir d'una mica més de descens, encara hem remuntat uns 200m. Total +/- 1270m de desnivell.

Dia 8 d'abril: fa vent i el dia pinta inestable, decidim fer un tomb a cavall entre la Vall de Boí i la Vall de Mayanet. Remuntem les pistes fins el Pas de Llebata 2436m, traiem pells i ens llencem per les pales que menen a la Vall de Manyanet, però la neu ja no és el que era i a mig descens tornem a posar pells en direcció Nord cap a la Serra de la Mina i travessar-la a cota 2200m per anar a buscar el Coll de Roies, per sota del Muntanyó. El descens encara el podem gaudir aprofitant les pales orientades al Nord. Total +/- 780m de desnivell.

Dia 9 d'abril: Canvi de xip total del temps, la previsió era de calma i sol arreu, i no van estar errats. Així que hem agafat (ben d'hora, ben d'hora) un taxi per endinsar-nos al Parc Nacional i Pujar el Bony Negre. El taxi ens ha deixat al Planell de Sant Esperit. Seguim el camí que s'inicia des del Planell cap a l'Est i que gira immediatament cap a Sud, sense perdre cota, per anar a cercar una petita presa que hi ha al barranc de Mussoles. Travessem la presa pel riu i remuntem el bosc fins a trobar uns planells, davant nostre, en direcció sud, tenim el Bony del Graller de 2643m. Ens calcem els esquís a la cota 1950m. Girem cap al Sud-Oest tot buscant el millor itinerari per enfilar-nos fins el coll del Bony Blanc 2626m, finalment enfilem la pala que ens porta al cim del Bony Negre 2720m. El descens el fem pel mateix itinerari, la neu de la pala del Bony Negre estava en males condicions, en canvi a partir del coll i fins al fons de la vall hem gaudit d'una excel.lent neu primavera. Total +/- 950m de desnivell.

Molt recomanable el nou Alberg de Taüll, acollidor i amb un espai per cuinar i fer estada.

Tornem contents a casa per l'activitat muntanyenca, pel triomf del Barça i l'empat del Madrit.

Manel C, Joan Manel C, Ignasi P i Ricard M
7-9 d'abril del 2012

Aquí teniu el vídeo de la sortida:


També trobareu més fotos a Pasdeguia