9 Dies seguits fent activitat amb la majoria de dies amb sol a Noruega, no és gaire corrent. Potser és el canvi climàtic, o potser és la sort…. Algú va afegir al programa "Aurores boreals" com a ganxo…
km |
Desnivell ac.+/- |
||
dissabte 23 |
Fagerfjellet 965m |
11 |
1.007 |
diumenge 24 |
Stetinden 920m |
9 |
967 |
dilluns 25 |
Fastdalstinden 1.275m |
13 |
1.155 |
dimarts 26 |
Storgalten 1.219m |
10,5 |
1.200 |
dimecres 27 |
Russelvfjellet 794m |
10 |
794 |
dijous 28 |
Karltinden 1.206m |
11 |
1.145 |
divendres 29 |
Blåtinden 1.190m |
10,5 |
1.130 |
dissabte 30 |
Stormheimfjellet 1.181m |
12,5 |
1.038 |
diumenge 31 |
Gortzelvtinden 1.072m |
8 |
1.027 |
22 de Març: Viatge d'anada
Sortim de l’aeroport de Barcelona amb l’avió de les 15:15 cap a Oslo. Mentre fem la facturació, veiem més gent amb esquís. Un senyor noruec amb residència a Sant Feliu de Guíxols s'interessa pel nostre destí. Intercanviem algunes frases. Nosaltres anem cap al fred, ells en fugen per buscar el nostre sol i l'escalfor de les nostres costes. Cadascú va en recerca del seu contrari.
Sortim puntuals i arribem a l’hora a Oslo. Des de l’avió veiem ja el paisatge nevat abans d’aterrar. Canvi sobtat d’imaginari, ens traslladem tots a l'ideari nadalenc que ens han important del nord: avets, carrers nevats, cases amb amples finestral que emanen una llum càlida, …
Esperem una hora a l’aeroport i agafem vol cap a Tromsø. Baixar de l’avió, esperar la descàrrega de l’equipatge, recollir el cotxes de lloguer i anar directes al càmping Tromsø. Arribem a les onze tocades, com recepció és tancada ens envien un missatge amb les instruccions per accedir a les cabines que hem llogat. L’espai és reduït però molt ben distribuït i estèticament molt agradable. Menys és més: Lavabo a mà dreta, sostre alt i en vidre per veure què s’esdevé al cel durant la nit, llit doble al centre, lliteres plegables a la paret de l’esquerra, cuina office a continuació de la paret de les lliteres i terrasseta a peu d’un rierol, envoltat d’arbres i neu,que creen el paisatge de la paret frontal vist a través d’ amples finestrals.
23 de Març. Fagerfjellet 965m (P.D. ; S1 ; 11km; D +/- 1.007m)
Dissabte matí esmorzem al bufet lliure del càmping: salmó, ous, mantega, fruits secs, cereals, iogurt, fruita, humus, croissants, etc. Menú generós i bo. En acabar, decidim anar a fer un cim a prop: el Fagerfjellet (907m). Comença per un camí que va per dins d’un bosc de bedolls. Progressivament anem agafant alçada i ens permet veure la llengua de mar del Strondarfjorden. El cim és un llom d’ase, sense dificultat, ideal per començar els nostres itineraris noruecs, i que ens permet ja fer-nos una idea del paisatge de cims blancs alçant-se des del mar. No trobem l’anhelat powder, però podem esquiar bé fins arribar a la pista del bosquet, força entretinguda, fins arribar de nou als cotxes.
Tornem endarrere cap a Tromsø a proveir-nos a un supermercat, i mirar de comprar “el llibre” que ens hem descuidat al revister de l’avió. Un cop feta la feina, ens dirigim cap a la casa que tenim llogada a la península de Lenangsøyra, una llengua de terres baixes que entra al fiord en forma de punta de llança.
Arribem al Ferri i hem d'esperar una hora per a què arribi (es tracta del penúltim del dia). Aprofitem per veure el mar, fer unes fotos i agafar alguns musclets: llàstima no tenir ni una bossa per posar-los ni temps, perquè el Ferri ja ha arribat i ha obert les portes per a què entrin els cotxes. Amb les mans plenes entrem al cotxe. Ens arriben per fer un mini pica-pica abans de sopar.
El trajecte amb el transbordador és curt. Trobem més catalans que venen també a esquiar. El guia que els porta ens comenta que mai no ho havia vist la zona amb tan poca neu. Hi ha un mini bar self-service on es paga de mutu propi el que es consumeix. Com ens agrada aquesta confiança en el proïsme que tan poc prolifera a casa nostra, avesats al pillatge i l’engany. Amarratge a Svensby i pugem nord amunt cap a Lenangsøyra. Arribem a la casa, descarreguem i ens posem a fer el sopar: avui pollastre a la cervesa i amanida. Més, tard arriben els dos companys que falten que han sortit avui de Barcelona i que pels pèls, agafen l'últim ferri per travessar el fiord. Sopem, preparem la ruta de l’endemà i anem, ben cansats a dormir.
24 de Març. Stetinden 920m (P.D. S2 ; 9km; D +/- 967m)
25 de Març. Fastdalstinden 1.275m (P.D.; S1 ; 13km; D +/- 1.155m)
Pel dia d’avui decidim una excursió llarga donada la previsió de bon temps. De fet ja serà un trajecte llarg (1h) des de la casa a la punta de Lenangsøyra fins passat el poble de Lyngseidet (la població més important de la zona) vers a Rottenvik. Deixem la carretera general, per endinsar-nos per una pista tapada de neu uns 2km. Hi ha diversos pàrquings, ens atrevim a pujar al ultim on mor la pista.
Ja amb esquis als peus, la pujada és força dreta al principi, molt més si es segueix el tallafoc que tenim visible des del pàrquing davant nostre, però es pot evitar anant pujant per una pista (a l’esquerra) que acaba arribant-hi de forma més còmode. Tot i així, puja ràpidament per la pista. A l’alçada del llac Rottenvikvatnet (510m), planegem pràcticament pla més de 1’5km fins a començar a guanyar alçada de forma progresiva ja fins al cim. Al cim tenim el característic monticle de pedres de molts cims de la zona.
26 de Març. Storgalten 1.219m (P.D.; S2 ; 10’5km; D +/-1.200m)
Avui és la darrera nit a la casa de Lenangsøyra, i hem escollit un cim de davant de casa, a l’altre costat del fiord, on ens hi plantem amb poc més de mitja hora, i amb un dia de nou espectacular. El punt de sortida serà proper a la factoria de peix de Sandneset.
Deixem el cotxe a peu de carretera i comencem a sortir per dintre del bosc de bedolls. Tenim grups davant i darrere. Sortim a una àmplia coma per pales ben amples per anar guanyant alçada, per la banda esquerre del riu i en direcció al coll, on veiem la neu una mica ventada i posem ganivetes. Un cop dalt la carena arribem al cim que ofereixs unes vistes dels Alps del nord de Lyngen i del mar ben abruptes i espectaculars, les illes es barregen amb els fiords i el mar.
27 de Març. Russelvfjellet 794m (P.D.; S1 ; 10km; D +/- 794m)
Com que avui deixem la primera casa, situada a la península de Lyngen, aprofitem per pujar al cim més al nord de la península: el Russelvfjellet. Mateix recorregut que en el dia anterior, pero un pel més al nord. Serà el cim més septentrional que farem de tota la estada.
Video Russelvfjellet (pendent de publicar)
28 de Març. Karltinden 1.206m (P.D.; S1 ; 11km; D +/- 1.145m)
Primer cim des de la segona casa (Sjursnes), esmorzar, com sempre, a les vuit per sortir a les nou. Ens dirigim direcció oest per a deixar el cotxe al costat del llac Nakkevatnet, completament glaçat. Tenim pensat fer una volta circular, tot passant pel Karltinden (1.206m). Aparquem en linea al voral de la carretera, on sembla que han netejat uns pocs metres més de carretera. Com de costum sortim calçats del cotxe per un bosquet i anem guanyant alçada força aviat. L’itinerari inicialment és ombrívol, tot i que el Sol és radiant, ja que reseguim el torrent Vargedalen i el cim Lavangstinden ens roba els rajos del sol. Al voltant dels 700m el terreny es torna més amable quedant el Mundestinden a la dreta. Tenim neu pols que reflecteix amb esclats la llum solar. Fem un intent de fer-lo però decidim millor baixar esquiant fins a la traça que ens mena al Karlstinden. El camí fins el cim puja suau (tot el contrari que la remuntada del riu des del inici) en direcció nord-oest. La traça no és complicada, però es va tapant i puja el vent. Al cim degut al vent, concentrats fem la transició; quatre fotos (sempre són més) i baixada no pel lloc que hem pujat, sinó en direcció oest
29 de Març. Blåtinden 1.190m (P.D.; S1 ; 10’5km; D +/-1.130m)
(Divendres Sant, ens venen birres sense restricció horària)
Avui el dia també es presenta amb bones condicions i una visibilitat extraordinària. El cim escollit és el Blätinden. El cim també rep el nom de Soldat adormit: el cim des de l'altre costat del Fiord Balsfjord, té l’aparença del perfil d’un soldat de la segona guerra mundial recolzat boca amunt…no ho hem comprovat, i tamoc sabem si tenen molta imaginació els noruecs…
Sortim de l’aparcament (40NOK/vehicle) situat arran de la carretera E8, a tocar del poble de Kartones, i ens endinsem pel bosc direcció est amunt entre ziga-zagues que seran en divertides de baixar a la tornada. Cap a la cota 700m girem cap a nord, per una gran coma de pales molt amples. Avui tenim molta gent per davant i també per darrera, i les vistes són impressionants.
Dia 30 de Març. Stormheimfjellet 1.181m (P.D.; S1 ; 12’5km; D +/- 1.038m)
Video Stormheimfjellet (pendent de publicar)
Dia 31 de Març. Gortzelvtinden 1.072m (P.D.; S1 ; 8km; D +/- 1.027m)
El poble Sami, originari de Laponia, eren nòmades de la regió àrtica, on l’activitat principal era la ramaderia de rens. De fet a Noruega mantenen el dret de la criança i ramaderia d’aquest animals, de forma exclusiva al poble indígena Sami. En aquest assentament però, s’ofereixen “experiències Sami” gràcies a la seva proxima localitat de Tromso: des de passejos en trineu amb tir de rens, donar de menjar als rens, un àpat a una cabana sami, tot all mòdic preu de 1800NOK per persona. Nosaltres ens vàrem fer els suecs (cosins-germans dels Sami, tot sigui dit), i varem emparaular un àpat al aire lliure, vora el foc encès…que tot i el Sol feia un fred que pelava, tot veient el assentament de rens a la proximitat. El "Bithos" és el plat més típic de carn de ren, una mena de estofat de patates, pastanaga i carn de ren. En acabar vàrem entrar a una cabana, convidat pel amable noi sami vestit amb el típic vestit tradicional kofte, on vàrem poder fer d’oients a la rereguarda de la vintena de turistes del autobus: vestimenta, cultura, llengua, bandera són alguns dels temes que va explicar i objectes que ens va mostrar. Satisfets del àpat i de la experiencia express Sami, també del preu: 750NOK per 3 àpats a compartir amb beguda calenta. Sort que no posava res d’allò tant nostrat: “Prohibit compartir menú”.
Video Gorzelvtinden (pendent de publicar)
Notes d’utilitat general:
Depenent de l'època, el país està completament innivat, i el que sembla una obvietat no ho és tant: És difícil aparcar el cotxe on ens convingui, inclús per improvisar un cim al mig de la carretera, excepte a parquings habilitats que han estat netejats expressament. Molts aparcaments són de cases i per tant particulars. D’altres han estat netejats per màquines, i es demana uns diners a canvi del servei de neteja (bústia o aplicació). D’altres està completament prohibit com en el cas del dia 29 de Març, tot i que està ben net i hi ha espai per aparcar.
Per convivència de tothom cal respectar les propietats dels veïns que hi viuen. I en cas de poder aparcar, mirar d’ utilitzar l’espai mínim imprescindible per a què la resta d’esquiadors tinguin lloc...si han matinat!
Pels matinadors...es podria començar perfectament a les 5:00 del matí (abans del canvi horari d’estiu) perquè hi ha molta llum. Però tampoc hi ha pressa...
Els cotxes de lloguer són amb rodes de claus, un imprescindible (però no cal demanar-ho). Vàrem ser un grup de 9, amb 3 cotxes sense porta-esquis. De fet no vàrem veure cap cotxe amb porta-esquis…en tot cas bagúls (serà per les nevades copioses i la necessitat de treure la neu constant).
El destí dels Alps de Lyngen s’ha popularitzat arreu, i es tracta d’un destí cobdiciat pels amants de l'esquí de muntanya de tot el món. Cal moure’s ràpid i aviat per contractar l’allotjament. Començant a buscar el mes de novembre (com nosaltres) per a un grup de 8 persones comença a ser problemàtic! Moltes agències tenen contractats packs que esperen omplir…i omplen! El mateix amb els cotxes de lloguer, a mida que s’acosta la data el preu puja com l’escuma.
No varem tenir problemes en pagar amb targeta, a excepció de les piscines de Lyngseidet, i d’algun parquing particular que ho vàrem fer amb Euros.
Atenció als horaris del Ferry per travessar i arribar a la peninsula de Lyngen…tot i així es podria evitar per necessitat, invertint 2h des de Tromso fins a Lyngseidet i 130km.
Assegurança: Amb anterioritat no estava coberta la zona amb la tarja federativa de la FEEC, per estar per sobre el cercle àrtic, però això ha canviat a hores d’ara i existeix una excepció per a la zona de Tromso, donada la seva accessibilitat.
llibre: Ski touring in Troms. Autor: Espen Nordahl
mapes: Tromso 1:50.000 ed. Calazo; Lyngen 1:50.000 ed. Calazo.
Hi hem estat: Adrià L., Clara V. ,Issa F. , Manel , Miriam M. , Mikel C. , Montse S. , Roser R. , Roger G.
Text: Clara V., Roser R. i Roger G.
Fotos: de tots els participants
Quina currada. La guia de Lyngen. Molta sort haver gaudit de bones condicions de meteo, innivació, etc i amb bona companyia. Bones traces.
ResponEliminaFestival de cims ... quina setmaneta!!! i bones fotos. Gràcies per tota la informació i felicitats a tot l'equip!
ResponEliminaEnhorabona pel viatge i la piulada.
ResponEliminaCom es fa per assegurar-se tant bona meteo? Teniu bon karma...
Quin goig de piulada i fotos, molt ben explicat tot Roger, molt útil per si algú en vol prendre nota! quin tip de disfrutar que us debíeu fer. Aurores Boreals, Nits infinites, neu a dojo! Quina sort que a sobre la meteorologia un somrigués! Moltes felicitats, això us quedarà sempre als bons records!
ResponElimina