Pàgines

26 d’abr. 2023

25 d’abr. 2023

 

Travesía Panticosa-Wallon-Respumoso 5-8 d’Abril 2023

 

Dani el nostre guia a la vall del coll d'Aragon...un racó del món solitari i preciós!!!


La idea inicial era fer la Carros de Foc amb esquís pero amb les condicions de neu, la uagencia va decidir canviar la ruta. Inicialmente incloia el refugi d’Oulettes pero la Vall d’Ara tenia poca neu. Així que van decidir canviar ho pel de Respumoso. Bona encertada dels organitzadors!!

Som un grup de 14 persones amb dos guies. El nostre Dani Orte viu a la zona i te anys de experiencia

 

Dia 1 – Banys de Panticoasa-Coll de Marcadau (2485 m)-Refuge de Wallon F, S2. 13 km, +1000m -780m

 



    


Sortim portejant del Balneari fins al Refugi de Bachimaña. Desprès del refugio calcem skies per creuar el embassament gelat. Continuem direcció al port de Marcadau. La baixada està bé i arribem a 15 min del refugi per portejar creuant el riu

Sortint del Balneari de Panticosa portejant esquis i botes amb bambes
Sortint del Balneari de Panticosa portejant esquis i botes amb bambes


Isabel amb el fons de les muntanyes nevades


Darrera pujada abans d'arribar al embassament de Bachimaña

 

Arribant al coll de Marcadau

Dia 2 Refuge de Wallon-Llacs de la Badète F, S2. 9 km, +645-609 m

 




Segon dia de travesía…el porteig a Baños a sigut molt dur així que aquesta etapa de mig descans ens anirà molt bé. Estem al refugi de Wallon dos nits.

La idea era pujar cap el Pic de Alphonse Meillon….. pero la falta de neu ens devia cap el vall del Pic la Badète. La intenció és fer el llacs i pujar a prop de la Breche de Badete. Un reduït grup arriba a la brecha jo em quedo al llacs de baix

Igmacio abans d'arribar al llacs

 

Les noies del grup Teresa, Isabel i Anna afrontant les ultimes rampes abans del llacs de Couyeau Bielh (2394 m)

 

Sortint cap a la bretxa de Badéte

Rampes cap a la Bretxa

 

Anna e Isabel arribant al refugi de Wallon

Dia 3 – Refuge Wallong Polse a Refugio de Respumoso per Collado Aragon y Pic Cambables PD, S3. 13 km, +1150-870m

 





Dia llarg sortint del refuge de Wallon amb una hora de porteig. Pujem esquíes arribant al Collado de Aragon d’on pujarem amb esquís fins a prop del Pic de Cambales. Els últims metres amb grampons 2965 m. Descenem amb esquís a buscar els ibons del gran Facha i baixar cap a Respumoso. Gran sortida per una vall solitari  on els 7 hem fet el pic!!


Isabel arribant al Lacs Opale

Creuant el lac d'Opale gelat

Rampa amb els esquis a les mans. Al fons els llacs de Cambales

A la esquerra el Pic d'Aragon (2918 m) i a la dreta el pic de Cambales (2956 m) el nostre objectiu del dia

Descenent del Pic de Cambales

La piramide perfecte del Pic del Gran Facha

Tot el grup a d'alt del pic de Cambales


Dia 4– Refugi Respumoso a Baños de Panticosa per collado de Terrabay e Infiernos PD, S2. 13 km, +760-1200 m

 




 

Anem de tornada cap el cotxe. Sortint de Respumoso portejant pero rapid posem els esquís per pujar cap al collado de Terrabay. El pas del collado i del ibon ho fem amb crampons. Descens amb neu nova fins a l'embassament de Bachimalla on tornem a portar fins al balneari.

 

Quatre diez magnific de esquí amb porteig pero en un entorn salvatge i amb bona companyia !!

 


 

Sortint del Refugi de Respumoso amb les primeres llums i el pic del Gran Facha al fons


Cap al collado de Terrabay


Amb crampons i piolet per afrontar el collat de Terrabay (2721 m)


Anna en el collado de Terrabay


Descenen per sobre del Ibon de Terrabay gelat





Flanqueig final cap el collado de Infiernos



Anna e Isabel als Ibones azules


Arribant al Balneari de Panticosa

Hi ha estat el Dani Rodriguez (soci del CEG) amb compañía de la Isa, Anna, Ignacio,Karl, Carles, Teresa…i el magnífic guiatge de Dani Orte!!







24 d’abr. 2023

Pico Mir (3185 m), Punta Delmás (3170 m) i Pico Sayó (3220 m) des de la Besurta (intent)


Diumenge 23 d'abril 2023

Desnivell: +1300 m (fins al coll d'Alba)

Dificultat: PD, S2/S3

Sabíem que era una aposta arriscada ja que es presentava un cap de setmana de meteo complicada amb pluja dissabte (neu a cotes altes), una finestra de bon temps diumenge al matí i un altre front que arribaria a partir del migdia/tarda.

Tot i això, les ganes de fer l'última abans de tancar la temporada són tan grans que fem camí cap a Benasc dissabte a la tarda. Amb la Marta dormim a la furgo a l'àrea de caravanes de Benasc i l'endemà ens trobem amb la Núria per tirar cap a la Besurta (la carretera ja està oberta). El nostre principal objectiu és el Pico Mir (3185 m) i la Punta Delmás (3170 m), accedint des del coll superior d'Alba (3081 m). I si les forces i la meteo ens ho permeten, allargar fins al Sayó i el Cordier.

A les 6:15 sortim amb frontals del pàrquing amb esquís a l'esquena i arribem a la Renclusa quan ja el sol comença a il.luminar els cims. Des d'allà apreciem que hi ha ben poca neu, i això que estem a finals d'abril!


Seguim en direcció als Ibones de la Renclusa o de Paderna, però en lloc d'arribar als llacs, ens desviem cap a l'esquerra seguint la proposta que descriu en Daniel Mur al seu blog per evitar el porteig pel fons de la vall. Calcem esquís aprox a cota 2200 m i anem remuntant amb ganivetes per una pala amb neu una mica dura. A partir d'aquest punt progressem ja en completa solitud, superem un resalt rocòs per la part superior i seguim fent un flanqueig una mica delicat que ens apropa a la dent de la Maladeta.



Ens anem alternant per obrir traça, doncs trobem neu nova i arrossegada pel vent i anem pujant per terreny més amable fins a situar-nos a la base del circ que formen la Punta Delmás, el Pico Mir, la Muela i la Dent d'Alba.


Enfilem cap al Coll Superior d'Alba (3081 m) primer amb esquís, i després amb grampons. Les condicions de la neu a la canal fan que la progressió no sigui senzilla, hi ha acumulació de neu nova que dificulta avançar, però finalment arribem al coll cap a les 12:30h. Un cop al coll veiem que els núvols ja han fet acte de presència per la vessant sud i els cims estan tots emboirats.


La manera més senzilla per fer el Pico Mir és anar a buscar la bretxa que el separa del Sayó i remuntar l'aresta fins al cim, però donat que la meteo ha d'anar a pitjor i que ja tenim el marró aquí, decidim no arriscar i tirem avall. Baixem la canal amb precaució fins on hem deixat els esquís, calcem i iniciem un descens espectacular amb molt bona neu. Per evitar el flanqueig de l'anada anem a buscar les pales més cap al mig de la vall fins arribar a una zona rocosa on la neu deixa de ser contínua una mica per sobre dels Ibones de la Renclusa (cota aprox 2300-2350 m). Fem paradeta per dinar i comença a nevar (neu granulada). A partir d'allà ens tocarà portejar fins a la Renclusa i d'allà fins al pàrquing de la Besurta on arribem sota una suau pluja.



Magnífica sortida amb un gran component alpinístic i un descens dels que fan afició! Moltes ganes de tornar-hi!

Marta, Núria i Lore


23 d’abr. 2023

Rampell alpí al Queyràs 22 i 23/04/2023

Excursions a Ceillac i Fontguillarde (Molines)

Le Rouchon 2.929m i la Pointe de Sagnes Longues 3.032m des del Pic Traversier

Oh, el Queyras! no falla mai! M'hi escapo amb la certesa que és de les zones "properes" on hi ha neu i on sembla que hi trobaré les finestres per poder fer activitat... el gruix en orientacions obagues és considerable i esquiable des dels 1.800-1.900m. A més, hi ha nevat un pam divendres, i hi poden haver ruixats de neu el cap de setmana, així ha estat!

Dissabte 22 d'abril: Tête de Favière 2.867m i Tête de Girardin 2.876m des de Ceillac (aparcament La Riaille a 1.800m)

+/- 1.100m; 13,4km; PD,**, S2; 5h (itinerari 44 del llibre "52 balades à skis dans le Queyras et la Haute Ubaye", i parcialment el C2 de la guia Toponeige de l'Ubaye)


En aquesta primavera avançada puc arribar en cotxe fins la cota 1.800m i posar esquís allí mateix. 

És un itinerari orientat a nord-est fins el coll, que acumula força neu i transcorre per un tram de bosc de làrix primer i per un ambient de tres mils després preciós: els contraforts dels Pics de la Font Sancte (3.385m) i de la Tête de la Petite Part (3.144m) impressionen. 

Allaus i traces baixen de la Tête de la Petite Part 

Segueixo una pista ampla fins el llac de Santa Anna, i després uns lloms molt suaus que només es redrecen una mica sota el coll de Girardin que deixo a la dreta per anar a buscar directament la carena que d'oest a est cal recórrer força estona per un terreny fàcil però amb cornises i algun tram exposat. 

S'arriba primer a un antic observatori astronòmic, que fa d'aixopluc, el Favière després i la Tête de Girardin que queda molt enllà i on cal fer una grimpada curta per assolir el cim. Grandíssimes vistes! 


Les possibilitats de travessa es veuen molt factibles cap al sud, a Maljasset i, en canvi per fer volta i baixar per la vall de Tronchet cal desfer 100m per un couloir força dret. Faig la baixada per on he pujat en una neu que només a la part alta és solta, i passa a primavera de tots els colors després: cal matinar més per fer les baixades en condicions!

Des del cim, la carena i, encerclat, l'observatori de les dues fotos anteriors.

Diumenge 23 d'abril: Pic Traversier 2.882m des del Pont de Lariane 2.024m

+/- 860m; 9,9km; F,**, S2; 3-4h (itinerari 31 del llibre "52 balades à skis dans le Queyras et la Haute Ubaye")  

Cim ja piulat aquest any (i moltes vegades en aquest bloc, que també vaig fer..- al 2006), potser el clàssic de la zona, i és que ho té tot: bona orientació, ambient, i pendents amples per gaudir. 

Cal seguir tota la vall de Longet i remuntar al coll o si el mantell està estable com avui virar a l'esquerra abans del coll per pales més dretes fins a la carena que es segueix fins el cim (per cert que igual que el dia anterior, el cim queda bastant "enllà" i cal anar una bona estona per la carena ample fins al cim, on s'acaba la carena de cop. Grans vistes també, amb un Le Rouchon 2.929m molt esvelt a tocar. M'hi he posat a quarts de 7 i abans de les 10 començo la baixada amb una neu avui millor que ahir, ja que encara no ha transformat.

Molts rampells per molts anys! .... i què podia sortir malament?

Bones traces,

Jaume