15 de febr. 2017

Port de Lers, muntanyes del Couserans!

11-12 de febrer de 2017
Hi havia ganes de conèixer el Vicdessos i el Couserans a l'hivern.  Només va ser qüestió de planificar-ho, buscar allotjament i trobar-nos un bon grupet disposat a passar-hi un cap de setmana intens. Des de divendres, sopant i dormint al nou, acollidor i espaiós  Auberge du Montcalm, al poblet d'Auxat, i  fins diumenge.

El vídeo del Carles!

Dissabte 11 de febrer
Port de Lers 1.410 m - Pic de Barrès 2.043 m – Pic de Fontanette cota 1.950 m
F S2/S3  + 1.000 m. 6 h
Després de deixar un cotxe a Saleix per a la tornada, pugem amb la resta de cotxes el  Port de Lers des de Vicdessos, per sort podem arribar quasi al Port, just on comença la pista d’esquí nòrdic Étang de Lers.  Teníem l’allotjament a 10 minuts del cotxe, la Gîte de Retrouvance Terre d’Avenir, que funciona com un refugi lliure, i es pot llogar a través de l’Office National des Forets. Aprofitem per obrir la casa, descarregar pes, i ens posem en marxa, travessem la carretera N, cap a la Bernera, unes comes situades al S del pic de Fontanette.

Anem pujant i avançant per una zona que es va cremar justament el mes passat, baixem suaument a la coma de Mares per tornar a remuntar fins situar-nos a la dreta del Pic de Barrés prop de la carena. Ens hi enfilem i ara només queda fer un curt passatge entre roques per assolir el cim. Descartem pujar al pic des Trois Seigneurs, anem tard i som un grup nombrós. Restava un curt descens i uns 250 metres de pujada que es veien molt llaminers. El cim avui es veia preciós i ben innivat.

 


Des del Barrès tenim una bona vista, els Tres Senyors al final de la carena, el Mont Valier, la Pica Roja de Bassiés, la d’Estats, el Sotllo, Massat a baix...
Baixem amb neu “disfrutona” i, com que no en tenim prou, remuntem la carena que davalla del Pic de Fontanette, avui una mica cendrós talment l’Etna, fins a la cota 1.950 m.  Ara ja sí, baixem definitivament S en un magnífic descens de tarda cap a la gite.
Ens instal·lem, preparem sopar, fem brasa sobre la neu; la lluna plena convida a fer un vol. Lluny, una màquina de l’estació de fons va fent la seva feina.

 

Diumenge 12 de febrer
Pic de Girantés 2.088 m. – Cota 1.928 m. – Clot d’Ingarolle –Orris de Carol 1.525 m.) – Saleix 867 m.
S3/S4 F+  + 1.000 m. – 1.400 m. 6h
Sortim de la gîte en direcció W, aviat tombem a SW per endinsar-nos en un bosquet arrecerat que aviat ens durà a Les Coumettes i d’aquí per terreny més obert ens situem a l’W de les carenes cimeres, justament com la piulada del 2009.


                                                             
Les ràfegues de vent de SE ens fan decidir per fer un delicat flanqueig  per sota, amb alguna zona aplacada.
Assolim el cim, també conegut com el Mont Ceint,  i ràpidament fem dos grups per baixar: uns esquiant per la pala SW de dificultat S4, en direcció al port de Saleix, i la resta amb grampons resseguint la carena S amb alguna cornisa que desemboca també al port de Saleix.


                                 

Baixem fins a la cota 1.928 m ja que el port de Saleix és ple de petites cornises que taponen la majoria de canals, totes elles delicades. Des de la cota 1.928 anem entre matons de neu fins al Clot d’Ingarolle, un lloc fantàstic! Remuntem una mica per sortir del Clot i des d’allà acabem de baixar la pala que desemboca al bonic racó dels Orris de Carol; a mesura que perdem alçada la neu es fa més pesada. Avui s'ha de tornar a casa i decidim renunciar al Bizourtouse, per manca de neu a dalt, i el pic de Cabanatous perquè és prou lluny. Des dels orris anem reseguint amb els esquís aquesta magnífica vall. Fem un mos al costat de les cabanes del Coll de la Cruzette, i arribem a peu al petit poble de Saleix. Allà tenim el cotxe que ens permet recuperar la resta de vehicles que han quedat al Port de Lers.





Ha estat un cap de setmana amb molt bona convivència i intercanvi de coneixements acompanyats per 5 integrants del curs d’esquí de muntanya d’enguany, que hi han participat amb moltes ganes, i s’han trobat de tot: neu dura, haver de posar ganivetes, grampons, i també bona neu...vaja, el que acostuma a passar sovint.
Dos dies inoblidables amb: Arnau V, Carles P, Carles S, Josep B, Marc B, Montse J, Montse S, Olga R, Pep L, Raúl M, Roger B, Roser R i Sancho M.

8 comentaris:

Jaume J ha dit...

Roser & co, aquests és dels ititineraris que més m'agraden, i a una de les zones que amaga més racons bonics dels Pirineus. Fantàstic el refugi... hi haurem de tornar a fer la resta de variants ;)

Pep ha dit...

Buff, un capde i un lloc dels de recordar! Moltes idees al cap per tornar-hi, gaudir d'aquest refugi i de totes les coses que han quedat pendents que són moltes!

Pep ha dit...

Carles,

Brutaaaallll el vídeo!!! Que divertit!!!

Berta ha dit...

M'hauria encantat venir.....quin caliu.....ai, la llenya!!!!!!!!brrrrrrr

Carles Perera ha dit...

Lloc i companyia fantàstica! la circular en travessa per recordar..Merci Roser per la organització, un 10!

Gabri ha dit...

Tremendo el video i les fotos. Segur que va ser una sortida genial!

miscel·lAnna ha dit...

Bon lloc !!
Felicitats per la sortida
el video genial Carles!!

Enhorabona a tots!!

Núria ha dit...

Bona ruta, molta neu, sol, llar de foc, bon menjar, gran video, coreografies ... quin nivell!!!
Algú sap per què s'omplen les sortides de cilce?????