Pàgines

31 de gen. 2013

XERRADA: ATENCIÓ SANITÀRIA INICIAL ACCIDENTS DE MUNTANYA HIVERNAL

Xerrada emmarcada en el curs d'Iniciació a l'Esquí de Muntanya del CEG 2013

Anirà a càrrec de:  YOLANDA FERRERES Infermera de Sistema d'Emergències Mèdiques de Catalunya i de Bombers de la Generalitat. Instructora ERC de Suport Vital Avançat. Instructora ERC de SVB+DEA. Membre de Institut d'Estudis de Medicina de Muntanya (IEMM).

Si teniu dubtes, preguntes o aclariments a fer sobre el tema, podeu fer-los als comentaris i mirarem de respondre'ls a la xerrada.

Dia: Dilluns 11 de febrer 
Lloc: Sala d'Actes del Club Excursionista de Gràcia, Passatge Mulet, 4 Barcelona.
Hora: 19'30h 

(Entrada lliure per als alumnes del Curs d'Esquí de Muntanya i per als socis de la secció d'esquí del CEG, 3€ per als socis del CEG i 5€ per a no socis.)

30 de gen. 2013

el vídeo dels dimecres... l'important és l'indi no la fletxa

tres cites que avui corrien per la xarxa em porten al mateix vídeo. La del títol vista a @Mountaingang on l'indi podria ser en Fransson i els Salomon les fletxes ;) , una del Miquel Martí i Pol "tot està per fer i tot és possible", i una del Jordi Tosas que venia a dir que "un descens no es mesura ni en graus ni en metres de desnivell... es mesura per l'augment de la por que vas sentint". Doncs això:

28 de gen. 2013

Traces a Pontet

Boca nord del túnel de Vielha, Val d'Aran
27 de gener de 2013

Pala Sarrahèra i Tuc des Hemnes

Avui el temps havia d'empitjorar aviat al de matí, però li ha costat, i matinant una mica, hem pogut gaudir d'un dia gris però bo per estar a la muntanya, sense vent i amb prou bona visibilitat. Fins i tot ha lluït el sol per moments. Després del front d'ahir, la temperatura ha pujat i la neu s'ha humitejat molt, hem suat de valent. A la pujada, arrossegant uns pans com feia dies que no recordava, i que les meves cames encara maleeixen. A les baixades, en cota baixa, calia sirgar de valent per fer moure les fustes. Però alguns bons girs s'han deixat fer. I les muntanyes fan goig de veure, amb neu fins al fons de vall. Ara bé, les condicions de divendres ja no hi son.

Amb els ribagorçans, hem fet una volta pels volts de la cabana de Pontet, sobre el túnel de Vielha. Les cotes altes estan molt ventades i no val la pena arribar-hi, a cotes mitges està el pastís. Hem enfiltat primer en direcció a la passada deth Vedèth, i així atansar-nos a un dels racons més bonics dels Pirineus. Després del descens, hem creuat en direcció oposada, cap un cim de 2191m al nord del Tuc d'Horno. Sense nom però amb unes vistes fantàstiques sobre la vall del Nere. El segon i darrer descens l'hem fet per la via directa, fent el jabalí dins el bosc fins trobar els cotxes. Bruixola i casc obligatoris!

Bones traces.

Ribagorçans

Fent-se de dia sobre el Malh Blanc

Primer descens del dia

El Pòrt de Vielha i Montanèro

La nord del Tuc d'Horno

Tuc de Sarrahèra

La vall del Nere amb el Malh de Fishabarrat que fa un any piulàvem

27 de gen. 2013

Tuc d'Aubàs 2072m - 27/01/2013

F, *, S2; +/-730m; 3,30h
Vista la piulada d'en Carles, la intenció era anar cap al Luishonnais a fer alguna cosa com el Pic de Lion o el Sommet de Pouyaué però es presenta un diumenge gris que confirma que arriba un nou front, potser és un bon moment per retornar al sempre agraït Tuc d'Aubàs, una matinal tranquil·la amb bones vistes.
Enfilem la pista del còth de Baretja que després de les nevades presenta una traça ben fonda. Fem un bon retall a la pista per un caminet ben colgat de neu amb alguns arbres tombats, sortim a la cabana deth Cap Cap deth Bosc. El paisatge ben forrat de neu és esplèndid. Aviat arribem al còth de Baretja, hi ha molta neu una mica remenada pel vent i ben humida. Al SW del Tuc du Plan dera Serra hi han unes allaus petites però ben espectaculars. Remuntem els pendents suaus que porten fins al Tuc d'Aubàs.
Baixada amb neu pesant i humida però que deixa fer uns bons girs, retornats a la pista toca fer esquí de fons.

La carretera que porta a eth Portilhon està neta però amb les vores ben blanques! Bones traces.

Piulat per l'homedelesneus en nom del Pep, que avui no té connexió...

25 de gen. 2013

Honteyde (1912m) i Cap de la Lit (1970m)

Vallée d'Oueil, Luishonès, 25 de gener de 2013
 +/-1000m, 5/6h, *, S2, Carles i Sara (taló lliure)

Muntanyes de Val Louron i Val d'Aure després de les nevades
Primer gran dia radiant des de l'inici del episodi de nevades que ens ha regalat aquest gener. Amb la gran quantitat de neu caiguda a totes les cotes, és el moment de fer aquells itineris modestos de "petita" muntanya que costa trobar en condicions òptimes. Pensem en les muntanyes del nord de Luishon, dòcils i arrodonides, amb moltes opcions de bon esquí sense comprometre's més del compte quan hi ha un perill 4. No m'imagino millor opció, i l'encertem de ple. Hi arribem amb un cel blau espectacular i amb la carretera amb prou feines neta. A la bona hora.

Des de Cirès (1250m) enfilem el vessant obac per una pista que atravessa el bosc d'avets imposants en direcció a la cabana de Cirès (1647m), on el bosc s'esclarissa definitivament. Guanyem alçada cap al sud-est fins enfilar el llom de la Serre de Salie. Aviat arribem al primer cim, el Honteyde (1912m), que més que un cim és una gran plana. Gaudim de les vistes una bona estona. Pireneus de vetits de gala.

Xino-xano resseguim el llom, els plans i els colls fins al Cap de la Lit (1970m) tot fent-la petar. Treiem pells i fem el descens est per terreny gentil cap al límit de l'abetosa. Encara posarem pells un parell de cops, per tornar a pujar a la cabana i la Serra de Salie i fer uns quans girs més. La darrera pujada és per guanyar alçada abans de llençar-nos bosc avall per màxima pendent per tornar cap al poble de Cirès.

Cirès (1250m)
el bosc es va esclarissant

El Mont Né (2147m) amb el port de Balès a l'est
Cap de la Lit (1970m) i vessant est, el del nostre descens
Sommet d'Antenac (1990m) al fons (foto Sara)
Terreny simple sota el coll
Caubous i la Vallée d'Oueil (foto Sara)
Crosta infumable (foto Sara)
Bosc de fades
 
Les espatules ben amples!
Bones traces de gener.

Carles


24 de gen. 2013

La Muntanyeta 2434m (corredors E) 22 gener de 2013

Desnivell: +/- 900m
Dificultat: D, MBEA, S4
Edu, Cheta, Alex, Albert i Xavi

Després de les nevades, les plujes, les nevades i de fer el dia d'abans el Pic de Madres amb un vent infernal, avui sortim amb els companys de feina cap al Mortiers, però al pàrquing de Formigueres el vent no para i ens ho prenem amb calma. Anàvem cap al Mortiers però finalment sortim amb poca convicció cap a les 12 del migdia. Un cop passem la Serra de Mauri amb els esquis als peus( rascan una mica, cosa habitual aqui) i veiem la cara E de la Muntanyeta
Es tard i la Muntanyeta queda a prop. Anem cap allà. Meteofrance dona perill 3 i 4 per sobre de 2400m però veiem la neu prou estable com per provar les canals. La primera de prova la fem l'Edu i jo i la neu esta molt compactada, únicament una capa de 10cm del darrer vent de SW es deslliça pendent avall. L'Edu encara es ressenteix de l'operació al menisc així que tiro sol cap al cim a baixar la canal E. Amb una bona sortida ben protegida la neu es manté estable i flanquejo ja per sota de l'acumulació sota la cornisa per endinsar-me a la canal. Una barreja de neu ventada i pols fa que no sigui tan "disfrutona" com altres vegades, però ja quan ens ajuntem tot el grup gaudim del "powder" del bosc i el fons de la vall de Galba, una nevera per conservar la neu pols.

De tot això ha quedat un petit però llarg video

http://www.youtube.com/watch?v=6DzxtLnY65Y




Xavif


20 de gen. 2013

Pic de Ginevre 2382 i Serra de Madres (cota 2200) - 19 i 20 de gener de 2013

Sortida del cicle per a esquiadors de muntanya del CEG
Ignasi, Lluís, Roger, Robert, Amàlia, Pep M., Xavi, Jordi, Cesc, Manel, Ricard i Jaume
Des del Ginevre cap a l'oest: Tribuna, Baxquillade, Roc Blanc,...
El cicle és el cicle, i són molts anys de "mai enrera" (amb precaució i bones tries) que han permès sortir i fer activitat tot i la borrasca Gong. Cap cim destacable ni esquiada memorable però dos dies de muntanya en bona companyia també paguen la pena.

Dissabte 19 de gener: Pic de Ginevre 2382m des de Puyvalador
+/-680m; F, *, S1; 2-3h
Hem trobat la finestra! o som a l'ull de l'huracà? Tarbessou des del Ginevre:

Pujada tranquil·la pel costat de les pistes per un bon tou de neu (podrida per la pluja fins a 2100m) i que només està ventada al cim. Dalt veiem el Tarbessou carregadíssim, i més a la vora el Tribuna i Roc Blanc amb molta neu (sense estar ventats).

Diumenge 20 de gener: Serra de Madres (cota 2200m) des del Pont de la Farga (Puyvalador)
+/-800m; F, *, S1; 3-4h

S'ha llevat nevant horitzontalment, quina ventada! Sense massa convicció hem resseguit el camí de Serrallonga que voreja pel nord la presa de Puyvalador i després hem enfilat el bosc cap al refugi de Becet i les Planelles d'en Jaquet. El mateix vent ha anat escampant les nuvolades, però arribem massa d'hora a la carena i fa massa vent per continuar. Ja al cotxe el cel blau i potser ja fa menys vent allí dalt... avui no tocava. I dues fotos del Jordi, en el punt més alt assolit avui:
A destacar la Gîte Equisud, a Les Angles: confortable, bon tracte, i quin sopar!
Bones traces!!!

Bagergue cap al Cap dera Serra

Val d'Aran, 20 de gener de 2013

Postal aranesa
A hores d'ara tothom sap de la neu que ha caigut als Pirineus. No descobrirem res si diem que la Val d'Aran està colgada de neu com poques vegades veiem. Avui, després de set dies quasi initerromputs de neu (i pluja), i aprofitat la clariana de mig dia, hem pogut sortir a la muntanya a fer un tast i celebrar-ho, que això no passa cada dia.

Des de Bagergue hem obert traça profunda entre prats per enfilar-nos cap a l'est en direcció al Cap de la Serra. Primer per terreny obert, després per un zona de bosc i finalment seguint un esperó boscat cercant la traça més segura entre els arbres. Hem arribat fins a cota 2000, on els arbres desapareixen. Més amunt no hem gosat pujar. Tant és, avui no ens esperava cap cim. Descens espectacular. Tanta neu que a estones no podiem avançar, faltaven graus a la pendent o mm als esquis. Gloriós. Hem fet dos cops l'itinerari per quedar servits.

Unes fotos per recordar el dia.

Vista enrera cap al Poi d'Unha, Pincèla i còth de Varradòs
Mirant el pobles del Naut Aran
pols, pols, pols
i més pols
prats cap a Bagergue


Tanta neu, bé l'haurem d'aprofitar! Com se'ns ha posat l'hivern.
Bones traces.

Carles i Montse.

17 de gen. 2013

Torna la travessa Porta-Merens

Després d'uns anys de condicions poc favorables, us proposem tornar a fer la travessa des de Porta fins a Merens Les Vals.

Cap de setmana 26 i 27 de gener.

L'itinerari proposat per aquesta edició és el següent:

Primer dia: Coll de Pimorent 1900m, Cabana d'Orry 2000m, Puig de Font Viva 2659m, Portella de Lanós 2464m, Estany de Lanós 2200m, Portella de Lanós de Besines 2500, Refugi de Besines 2100m
+1100m -850m S3/PD 

Segon dia: Refugi de Besines 2100m, Coll de la Coma d'Anyell 2450m, Puig de Lanós 2660m, Estany Faury 2300m, Pic de l'Estany Faury 2702m, Estany Faury, Portella de Madides 2500m, Merens les Vals 1050m.  +1100m -2450m S3/PD
Dormirem al refugi de Bésines; si arribem a ser un grup de 12 el refugi estarà obert amb mitja pensió, sinó farem servir la part lliure.

L'itinerari definitiu dependrà de les condicions de la neu i la climatologia.

Per apuntar-vos envieu un correu a pasdeguia@gmail.com.

No es tracta d'una sortida programada ni guiada.

Tot i que la sortida no és de molt compromís, cal tenir experiència i nivell per afrontar la dificultat d'esquí S3 i de muntanya PD.

Per poder reservar el refugi cal que us apunteu abans del dimecres 23.


7 de gen. 2013

Cap d'any a St Sorlin d'Arves, Savoia - 29/12 a 5/01/2013

L'Etendard i cims de les Valls d'Arvan...
Emborratxats de bons descensos i grans dies, en un entorn i unes valls ideals per a l'esquí de muntanya en aquesta època de l'any. St Sorlin d'Arves ha estat una bona tria, situat a 1600m, ben solellós i innivat, a peu de pistes del domini de Sybelles i alhora al costat de valls i itineraris salvatges i sense remuntadors.
L'estació té forfaits flexibles i més econòmics que a casa nostra i un servei de llar d'infants i escola d'esquí coordinats... tot facilitats que a alguns ens ha permès fer activitat mentre els petits aprenien a esquiar i contents!
No faig llista que hem estat 29 repartits en una casa i tres apartaments més, quasi tots fent esquí de muntanya però també esquí alpí i surf de neu. A la casa n'érem 18, amb espais prou amplis, una sala a dies "wifi", i un gran menjador on vam celebrar el cap d'any tots: gastronòmicament no ens hem estat de res amb cuiners/eres diferents i de qualitat cada dia!

Neu i meteo:
Dies clars i no massa freds, amb glaçades moderades i temperatures sols positives a migdia. Només ha passat un front la tarda-vespre del dia 1 deixant 5cm nous al poble i una quinzena a cotes altes. Just abans d'arribar també havia nevat i la neu s'ha mantingut seca i poc transformada a les obagues i cotes altes i més rarota en els altres vessants, tot plegat amb gruixos de 70cm a 1600 i més de 150 a 2500. El perill d'allaus ha evolucionat de 3 a 2, i només era molt marcat (i evident) el perill per plaques ens els vessants est.

Resum de l'activitat:
Diumenge 30/12/2012 - La Basse du Gerbier 2556m, en volta circular de Chalmieu (1559m) a Entraigues (1279m).
+1000/-1300m; F, S2, * però llarg; 6h. Ressenya proposada per l'estació de St Sorlin aquí i vídeo piulada.
Comencem bé la setmana, amb un itinerari escènicament preciós que ens porta als peus les Aiguilles d'Arves, muntanyes amb semblant dolomític que seran el teló de fons, juntament amb el Montblanc al Nord i la Meige al sud durant tots els dies.
Ens desplacem en cotxes, encara amb cadenes fins a Chalmieu (30min) i en deixem un abans a Entraigues. L'excursió és molt planera i llarga acostant-se en direcció sud a les Aiguilles d'Arves fins a enfilar-se a un dorsal on hi ha el nostre objectiu, la Basse du Gerbier, el Gros Crey i el Mont Falcon (cara sud temptadora).
El descens no està traçat i té més alicient tant per trobar els passos com les bones baixades. A partir de 1700 entrem al barranc de le Vallonet i arribem a Entraigues per una pista que ja no deixem (sovint amb remuntades i passos difícils en creuar antics allaus).

Dilluns 31/12/2012 - Aiguille de la Laisse 2879m i Rochers du Genepí 2566m
+550/-1550m (i 1000m més pels que van sortir esquís als peus des de la casa) ; F, S2-S3, **; 4h. Ressenya proposada per l'Estació de St Sorlin aquí i vídeo piulada.
Comencem el dia amb dos telecadires fins cota 2600m (forfait randoneur 15,5 euros) i baixem esquiant ja fora el domini de l'estació fins el llac de Bramant on hi ha el Refugi de l'Etendard. L'Etendard queda al fons més llunyà, i el primer cim que tenim a la dreta és el nostre objectiu. Itinerari de pujada molt segur per un seguit de lloms i pala est final més redreçada però sempre amb esquís als peus. Grans vistes, amb el massís de Belledone a tocar. A la baixada ens separem, uns per desfer el camí de pujada i uns que ho volem allargar: baixada és immillorable i directe cap al llac Tournant (2500m). Tornem a posar pells per a una curta remuntada fins a les Rochers du Genepi. D'aquí cal trobar unes comes al nord al vallon de Rietour i després d'un parell de tubs genials i alguna marrada entrem a pistes a la zona dels xalets de la Balme, i a "dinar" a casa!

Dimarts 1/01/2013 - Montzard 2107m des de la Villette (1350m)
+/-760m; F, S2, *; 3h
Avui entra un front i busquem un cim directe. L'encertem, i el més difícil del dia és aparcar els cotxes al llogarret de la Villette on per unes hores hi ha més catalans que Savoiards... Ruta directa i agraïda de pujar pel llom nord i descens prou bo. Per la tarda neva!

Dimecres 2 - Mont Charvin 2207m des de l'Arsellaz (1240m)
+/-1000m; F, S2,**; 4-5h; track GPS Ricard
Sempre hi ha un dia que toca fer el senglar... i és avui, mentre esperem que l'atmosfera acabi de fer net.
Trobem, finalment, el sender que en ziga-zagues molt dretes s'enfila pels boscos d'aquesta muntanya mirador de les valls d'Arvan. A 1700m sortim a les primeres clarianes, escombrades per allaus de placa i de fons antics i el cel també s'obre. Davant nostre ens sorprèn gratament el mató de bonic recorregut que ens queda per davant en direcció oest girant a sud. Boníssima baixada fins al sender i més ràpid que no pensàvem després, descalçant en algunt moment i arribant amb esquís als cotxes.

Dijous 3 - L'Etendard 3464m (i els Cimes i Dôme de la Cochette 3240m i 3041m)
+1200/-2000m; PD, S3, ***; 6h (i per tres de la Colla 700m més, unes hores entretingudes crestejant per la Cochette i un parell d'hores de piles de frontal). Track GPS Ricard

Gran dia i objectiu assolit! Tot juga al nostre favor: el temps, la neu, el ritme del grup. Repetim la fórmula del dia de l'Aiguille de la Laisse i ja al llac Bramant remuntem en direcció sud fins enfilar-nos al Glacier de St-Sorlin. Els darrrers 700m són més directes i cal fer esses però només es redrecen en els 50m finals fins a un collet i d'allí fàcilment a peu fins al cim. Genial! Baixada de somni!
A mitja baixada tres de la colla enfilen el cresteram de la Cochette i passen una tarda ben entretinguda recompensada amb uns bons tubs de baixada.
La resta, a 2500 intentem no perdre alçada i enllacem emb el descens de les Rochers du Genepi de la segona sortida. Dia magnífic d'esquí de muntanya.

Divendres 4 - Aiguille de la Laisse 2879m amb descens cap el Col de la Croix de Fer (2064m) i St Sorlin
+780/-1780m; F, S2-S3,**; 5h; track GPS Ricard
Variant interessant en el descens respecte el segon dia, cap al nord, fins sota del Col de la Croix de Fer, remuntada al coll i descens directe al poble per fora les pistes.
Dissabte alguns surten a fer alguna sèrie de bon matí però només toca fer via per arribar abans que els reis!

Altres informacions:
Mapes: IGN3335ET i IGN3435ET
Bibliografia: "Toponeige Arves-Rousses-Taillefer" de Volodia Shahshahani, Jean-Baptiste Abelé i Louis Volle. Ed Volopress
Piulades: google maps
Vídeo piulades: St Sorlin
Fotos: la 3a és del Jordi G, i són del Pep L.: 2, 11, 13, 14, 16, 17, 20, 21, 22 i 23.

Bones traces pel 2013!!!